main logo
3994

O nouă evadare de pe Aeroportul din Chișinău: Reacția IGPF

În ultimele 10 luni, pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost înregistrate trei cazuri în care persoanele cărora li s-a refuzat intrarea în R. Moldova au fugit din zona sterilă a Aeroportului.

O nouă evadare de pe Aeroportul din Chișinău: Reacția IGPFFoto: știri.md

Ultimul caz a fost înregistrat ieri, 25 mai, transmite Știri.md.

După ce Poliția de Frontieră nu a permis intrarea în Republica Moldova unui cetățean turc, acesta a părăsit zona sterilă a Aeroportului. 

”Odată constatat incidentul, au fost formate echipe operative, fiind alertate subdiviziunile de frontieră din teritoriu, inclusiv structurile locale ale Poliției, în vederea căutării și depistării persoanei în cauză.

De asemenea, a fost format un grup comun de lucru cu agentul responsabil de securitatea în zona sterilă pentru stabilirea exactă a situației și pentru a identifica soluții viabile în sensul evitării pe mai departe a astfel de cazuri.

Cu privire la cazul de ieri, persoana de cetățenie turcă nu îndeplinea condițiile formale de intrare în R. Moldova, fără a avea alte suspiciuni, astfel încât nu putea fi pusă în custodia Poliției de Frontieră până la îmbarcare și părăsirea Aeroportului.

Precizăm că activitatea de supraveghere și control a Poliției de Frontieră este limitată pentru cazul în care unor persoane nu le este permisă intrarea în țară, dar fără ca acestea să fie raportate cu fapte care ar pune în pericol ordinea publică sau securitatea R. Moldova. 

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a dispus inițierea unor cercetări interne pentru a stabili dacă procedurile interne au fost respectate de către responsabilii Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău”, se arată în comunicat.

În această ordine de idei, IGPF ”a solicitat de urgență agentului responsabil de securitatea în zona sterilă a Aeroportului Internațional Chișinău revizuirea protocoalelor de asigurare a securității pentru acest perimetru din incinta Aeroportului. 

IGPF precizează că a solicitat repetat agentului economic revizuirea și îmbunătățirea măsurilor de supraveghere, control și pază a zonei sterile, ca urmare a incidentelor provocate de fuga unor persoane cărora li s-a interzis intrarea în R. Moldova și care urmau a fi returnate în țara de proveniență cu zboruri avia”.

Reamintim că, la data de 3 mai, un cetățean al Federației Ruse a fugit de la Aeroportul Internațional Chișinău, din zona sterilă a acestuia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării