main logo
1231

O asociație a transportatorilor susține APOTA și amenință cu proteste

Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” susține poziția Asociației Patronale „APOTA” privind proiectul de modificări la Codul transporturilor rutiere și anunță că se va alătura protestului transportatorilor rutieri.

O asociație a transportatorilor susține APOTA și amenință cu protesteFoto: Simbol

Potrivit Asociației, proiectul prezentat de MIDR nu poate fi aprobat din cauza faptului că varianta propusă este diferită de varianta agreată cu asociațiile de profil, transmite Știri.md.

Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” mai spune că proiectul nu poate fi aprobat din mai multe considerente. Acestea sunt:

  • Proiectul este în contradicție cu aquis-ul comunitar, precum și normele naționale de armonizare;
  • În esență, proiectul propus vine să consolideze principiile și normele sovietice moștenite în Cod, sunt menținute normele de evidență și procedurile birocratice copiate din Codul transporturilor auto al RSSM (borderouri, bilete, registre), normele de control, se promovează revenirea la documentația pe suport de hârtie;
  • Sunt ignorate în întregime principiile și normele vizând liberalizarea mediului de afaceri, legislația elaborată cu sprijinul și la inițiativa partenerilor europeni, norme de protecție a drepturilor fundamentale, inclusiv dreptul de proprietate;
  • Sunt promovate normele și clauzele ce atentează asupra securității circulației rutiere, ignorate normele tehnologice specifice, fiind programate accidente rutiere serioase și susținut mersul agresiv și periculos;
  • De fapt, modificările propuse se limitează în special la posibilitatea preluării afacerilor și implementării schemei corupționale prin organizarea unei competiții pentru unele primării. Totodată, schema promovată în Cod va genera conflicte regionale în APL și va stimula dispariția transportului din majoritatea localităților mici și medii.

„Constatăm cu regret că ministerul promovează corupția și incompetența la propunerea persoanei cu competență redusă și înalte suspiciuni de corupție, renumită doar prin preluarea afacerilor în stil banditesc și organizarea transportului ilicit de persoane - Petru Frunze, deputat ce a vopsit Primăria Puhoi în culoarea verde și a împărțit „seliodkă” împuțită la alegeri”, se arată în declarația Asociației.

Știri.md amintește că reprezentanții transportatorilor sunt indignați de faptul că proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere (CTR) nu a fost supus consultărilor publice conform tuturor rigorilor, ci a fost oferit un termen de trei zile.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării