main logo
2023

Nemerenco, despre medicul prins cu mită: O rușine pentru întreg sistemul

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție privind reținerea de către CNA și procurorii anticorupție a unui șef de secție din cadrul Institutului Oncologic, pentru că ar fi cerut mită de 2.000 de euro de la un pacient.

Nemerenco, despre medicul prins cu mită: O rușine pentru întreg sistemulFoto: știri.md

"Condamn orice acceptare de mulțumire, condiționare pasivă sau activă, corupere a pacientului din partea lucrătorilor medicali", a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

"Am depus efort încă în mandatul trecut de ministru (2019) ca țara noastră, sistemul de sănătate, medicii și pacienții să poată beneficia de un radiolinear nuclear de ultimă generație cu o eficiență terapeutică înaltă și minime complicații. Drumul lui a fost lung – tocmai peste doi ani a fost posibil să fie instalat și iată, de câteva săptămâni funcționează.

Cu un cost de 1,2 milioane de euro, plătit din contribuțiile cetățenilor europeni, dar și ai noștri, acest radiolinear nu a fost instalat pentru ca să servească șefului secției radioterapie IV a Institutului Oncologic pentru propria îmbogățire. El este pentru a salva vieți, a readuce speranțe, a distruge durere și a usca lacrimi.

Reținerea astăzi (n.r. 15 februarie), în flagrant, de ofițerii CNA pentru că a pretins 2.000 de euro pentru a asigura internarea și urgentarea tratamentului unui bolnav grav este o rușine pentru întreg sistemul, dar cel mai mult pentru el și familia sa – în special părinții.

A solicita plată pentru un serviciu pe care statul îl prestează gratuit de la cei care se confruntă cu durere fizică, sufletească, și mai sunt cu toate speranțele la pământ, este nu doar o încălcare cu iz penal, ci o decădere morală profundă pentru un intelectual.

Institutul Oncologic este campion în acest sens, deoarece a picat rău testele de integritate realizate de CNA anii trecuți. În sistem circulă fabule despre pretinsele sume și ratingul "campionilor".

Cunosc încă mulți medici, buni profesioniști acolo, și asistente care plâng împreună cu pacienții lor. Anume acestei părți bune și sănătoase îi revine însănătoșirea acestei instituții. Cine nu se regăsește în această jumătate luminoasă, va trebui să plece. Fără a aștepta să fie săltați de ofițeri.

Lucrurile se vor schimba. Vă asigur. Fiindcă așa nu se mai poate!", se mai arată în postarea de ieri a ministrului.

Știri.md reamintește că medicul este bănuit de corupere pasivă, după ce a fost denunțat de către un pacient. Potrivit denunțătorului, șeful de secție ar fi pretins de la el 2.000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil și a urgenta începerea tratamentului oncologic.

Dacă va fi găsit vinovat, șeful de secție, care este persoană publică, riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare cu amendă și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de până la 15 ani.

Totodată, potrivit bloggerului Eugeniu Luchianiuc, ar fi vorba despre medicul Virgiliu Urechi, șef al Secției radiologie la Institutul Oncologic, acolo unde, potrivit lui, "Nemerenco se teme să calce".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării