main logo
5728

Nemerenco, despre decesul mamei din Anenii Noi: Vă mai doriți maternități în sat?

Pe data de 2 noiembrie, pe rețelele de socializare a fost făcut public cazul tragic al unei tinere din Anenii Noi, care a decedat la câteva zile după naștere. Cazul a declanșat o anchetă de serviciu, mai multe reacții din partea instituțiilor locale precum și a persoanelor publice printre care se numără și ministra Sănătății.

Cazul mamei din Anenii Noi. Nemerenco: Vă mai doriți maternități în sat?

Ala Nemerenco a venit astăzi cu un comentariu al situației alarmante, precizând că atât decesul matern din Anenii Noi, cât și altele înregistrate anterior, inclusiv în Cimișlia și Ștefan Vodă se află sub examinarea personală. Ministra a pus accent pe problema spitalelor locale și pe insuficiențele avute la momentul actual, transmite Știri.md.

"Consiliile raionale în a căror subordine se află spitalele raionale, dar și toată opoziția, care a criticat procesul de dispariție a maternităților cu număr foarte mic de nașteri - am o singură întrebare la Dvs - vă mai doriți maternitate în fiecare sat? Vă mai doriți maternitate cu o sută de nașteri pe an, fără echipamente și puțin personal? Eu - nu. Și nici viitoarele mămici nu își doresc. Fiecare mămică așteaptă să nască într-o maternitate modernă, cu condiții bune, dotată cu cele necesare și echipe mari de personal medical”, a afirmat Nemerenco.

Ministra Sănătății și-a exprimat nemulțumirea cu referire la spitalele locale care dispun de echipamente neprofesionale și "sunt periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece personalul medical care asistă o naștere la 3 zile sau odată în săptămână își pierde calificarea”.

Ala Nemerenco a accentuat implicarea proprie asupra modernizării sistemului medical ce ar oferi condiții și siguranță cetățenilor, precum și dotarea cu utilajul necesar pentru evitarea cazurilor asemănătoare în viitor. 

"Îmi doresc din tot sufletul ca fiecare femeie să dispună de asistență medicală de cea mai înaltă calificare la naștere. Și voi duce acest proiect pînă la capăt”, a scris ministra pe Facebook.

În final, a confirmat că procesul de reabilitare a spitalelor a început, atașând fotografiile a maternităților deja renovate și echipate.

Amintim că miercuri, 2 noiembrie, Știri.md a scris despre caz, după ce acesta a fost făcut public pe o rețea de socializare. Directorul Spitalului Raional Anenii Noi, Alexandru Nastas, ne-a comunicat că în cadrul instituției o să fie declanșată o anchetă de serviciu. La rândul său, primarul localității Șerpeni ne-a relatat că autoritățile locale sunt în alertă. 

Ulterior, vicedirectorul medical al Institutul de Medicină Urgentă, Diana Manea, a venit cu o reacție prin care susține că tânăra s-a aflat într-o stare critică când a fost transferată, iar cauzele decesului urmează a fi stabilite și raportate Comisiei Ministerului Sănătății care se ocupă de mortalitatea maternă.

Ar putea fi o imagine cu stând în picioare şi interior

Ar putea fi o imagine cu spital şi interior

Ar putea fi o imagine cu interior

Ar putea fi o imagine cu interior

Citește și:

Tragic: O tânără din Anenii Noi a decedat la câteva zile după naștere

Noi detalii despre decesul tinerei din Anenii Noi

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării