main logo
17610

Mitropolia spune cine stă în spatele pelerinajelor preoților în Rusia

În încercarea de a mușamaliza scandalul provocat de călătoriile organizate ale preoților săi în Federația Rusă, Mitropolia Moldovei se contrazice în declarații.

Mitropolia spune cine stă în spatele pelerinajelor preoților în RusiaImagine simbol

Dacă anterior spunea că nu cunoaște cine plătește pentru aceste „pelerinaje” și că astfel de călătorii pot fi organizate doar cu înștiințarea Mitropoliei, acum instituția religioasă a recunoscut că în spatele zborurilor în masă la Moscova ale preoților se află Patriarhia Rusă, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

„În această vară, Patriarhia Rusă a organizat pelerinaje gratuite pentru preoții din Mitropolia Moldovei, oferindu-le oportunitatea de a vizita locurile sfinte din Federația Rusă. Această inițiativă a fost luată cu scopul de a familiariza clerul moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse și a consolida legăturile frățești între aceste două Biserici Ortodoxe. Pelerinajele, susținute financiar de Patriarhia Rusă, nu au avut scopuri electorale sau politice. Ele au fost concepute pentru a sprijini preoții din parohii cu resurse limitate, în special din zonele rurale ale Moldovei”, spun reprezentanții Mitropoliei Moldovei.

Declarațiile se bat cap în cap cu afirmațiile anterioare făcute de purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu.

Atunci, el declara că nu cunoaște cine finanțează „pelerinajele” în Rusia și a sugerat că, dacă se va stabili că Patriarhia Moscovei le-a organizat fără a înștiința Mitropolia Moldovei, acest lucru va însemna că Biserica Rusă a încălcat ierarhia stabilită.

„Patriarhia Rusă nu se poate adresa la preoții Mitropoliei Moldovei fără a ne înștiința, trebuie să coordoneze cu Mitropolia Moldovei”, a declarat anterior Ioan Moșneguțu.

În dimineața zilei de 20 august, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de reporterii TVR Moldova pe Aeroportul Internațional Chișinău. Preoții au refuzat să dezvăluie destinația, scopul și sursa de finanțare a călătoriilor. Potrivit surselor deschide.md, aceștia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova și ar urma să meargă la Patriarhia rusă, iar la întoarcere vor primi carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. 

Aceste călătorii ar fi finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, cu sprijinul Patriarhiei de la Moscova, și ar avea ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Totodată, portalul deschide.md a menționat cu referire la surse că în perioada august-septembrie 2024 sunt programate mai multe deplasări ale preoților din Mitropolia Moldovei către Rusia.

Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a confirmat pentru NewsMaker că acești preoți pleacă în pelerinaj „la mai multe mănăstiri din Federația Rusă”, dar nu a putut să comunice dacă vizitele au de fapt scopuri politice. Totuși, el a menționat că odată cu începerea campaniei electorale va monitoriza cu atenție acțiunile acestor clerici. Ioan Moșneguțu a mai spus că Mitropolia Moldovei nu este organizatorul pelerinajului și el nu știe cine se ocupă de călătoria preoților.

O sursă care a preferat să rămână anonimă a declarat pentru NewsMaker că „printre clericii care au plecat la Moscova sunt și preoți din Ungheni, însă o parte dintre ei au refuzat să plece în călătorie atunci când au auzit că aceasta este organizată și achitată de Ilan Șor”. 

Pe data de 21 august, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat că preoții care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”. Deși nu a comunicat detalii despre cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ținut să menționeze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului și a atenționat preoții săi „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării