main logo
3320

Mitropolia Moldovei respinge orice legătură cu pelerinajele în Rusia

În urma apariției în presă a unor informații legate de pelerinajele recente efectuate de mai mulți preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova în Federația Rusă, Mitropolia Moldovei a venit cu mai multe precizări și explicații.

Mitropolia Moldovei respinge orice legătură cu pelerinajele în RusiaImagine simbol

Astfel, autoritatea menționează că aceste pelerinaje nu au fost organizate sau coordonate de către Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, transmite Știri.md.

„În contextul în care unii ar putea percepe aceste pelerinaje ca având o tentă politică, dorim să subliniem cu fermitate poziția Mitropoliei: Biserica Ortodoxă condamnă vehement implicarea clericilor în politică sau în activități de propagandă. Preoții care s-au întors din Moscova au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”, comunică Mitropolia.

Totodată, Biserica Ortodoxă declară că va monitoriza atent acest caz și va lua toate măsurile necesare pentru a preveni implicarea clericilor în activități cu tentă politică sau electorală.

„Ne angajăm să atenționăm din nou preoții asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice. Mitropolia își reafirmă angajamentul de a asigura integritatea clerului său și de a menține Biserica Ortodoxă din Moldova în afara oricăror influențe politice”, anunță reprezentanții Mitropoliei.

Știri.md amintește că un grup de peste 20 de preoți a zburat la Moscova, unde ar fi fost serviți cu mâncăruri și băuturi scumpe și „luați în seamă” de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei ruse, iar la întoarcere aceștia vor primi carduri „MIR”, eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică.

Deschide.md mai scrie că, în perioada august-septembrie 2024, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei vor merge în Rusia, cu ajutorul financiar din partea lui Șor, dar și cu susținerea Patriarhiei de la Moscova. Plecările sunt organizate de fiecare protopop, care folosește grupurile interne de pe Viber, unde le propune doritorilor să călătorească în Rusia

Totodată, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat pentru NewsMaker că preoții se află în pelerinaj, fără a oferi detalii suplimentare.

„Da, este adevărat că preoții merg în pelerinaj. Nu cunosc care este scopul, de aceea vă spun să telefonați la episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, și la protoiereul de Criuleni, Oleg Vieru - cel care se ocupă de organizarea grupurilor respective; ei cunosc toată logistica. Sunt curios și eu, pentru că sunt ținut în afară și nu cunosc nimic”, a menționat Vadim Cheibaș.

Ulterior mai mulți preoți care au pornit ieri în „pelerinajul” în Rusia au decis să se întoarcă acasă după publicarea investigației Deschide.MD privind călătoriile organizate de Ilan Șor și Patriarhia Moscovei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării