main logo
1703

Mama moldoveanului executat de ruși a primit Ordinul Steaua de Aur de la Zelenski

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a înmânat Ordinul Steaua de Aur mamei lui Alexandr Mațievschii, soldatul cu cetățenie moldovenească executat de ruși în pădure, pe frontul din Soledar.

Mama moldoveanului executat de ruși a primit Ordinul de la ZelenskiColaj: știri.md

După apariția imaginilor șocante cu execuția, Alexandr Mațievschii, care a spus „Slava Ukraini” înainte de a fi împușcat, a devenit simbolul rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse, iar președintele Zelenski l-a decorat post-mortem cu titlul de Erou al Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Vladimir Zelenski i-a înmânat marți Ordinul Steaua de Aur mamei lui Alexandr Mațievschii, decorat post-mortem Erou al Ucrainei, se arată într-un comunicat al președinției ucrainene. Alexandr Mațievschii s-a înrolat voluntar în Armata Ucrainei după invazia Rusiei, iar din martie 2022 a participat la lupte în Nijin (orașul său din regiunea Cernihiv) și în Bahmut, mai precizează sursa citată.

În noiembrie anul trecut, unitatea din care făcea parte Mațievschi a fost atacată lângă Soledar, după care soldatul și camarazii săi au fost dați dispăruți. 

Trupul său a fost recuperat într-un schimb cu partea rusă și a fost îngropat, după identificare, mai precizează președinția ucraineană, care subliniază că imaginile cu execuția lui dovedesc că Alexandr Mațievschii „a arătat curaj, îndrăzneală și loialitate față de țara lui chiar și în captivitate”.

S-a născut la Chișinău

După ce soldatul ucrainean care a spus „Slava Ukraini” înainte de a fi executat în pădure a fost identificat de serviciile de informații ucrainene, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a comunicat că Alexandr Mațievschii avea și cetățenie moldovenească, el născându-se în 1980 la Chișinău, unde mama lui, Paraskovia Mihailivna, fusese detașată cu serviciul.

Imaginile cu execuția lui în pădure au făcut înconjurul lumii și au șocat prin duritatea lor, dar și prin calmul cu care Alexandr Mațievschi și-a înfruntat soarta: calm, cu țigara în gură, soldatul a spus „Glorie Ucrainei”, ultimele cuvinte înainte să fie secerat de o rafală de gloanțe.

Știri.md reamintește că Alexandr Mațievschii a fost împușcat de soldații ruși după ce a rostit „Glorie Ucrainei”.

Ulterior, MAEIE a venit cu o reacție și a condamnat executarea soldatului, calificând acest caz ca o „crimă de război”.

De menționat că o stradă din municipiul Chișinău ar putea purta numele soldatului ucrainean, originar din R. Moldova, executat de ruși.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, l-a decorat drept „Erou al Ucrainei” pe Alexandr Mațievschii, curajosul soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării