main logo
17918

MAI anunță sancțiuni și cursuri de instruire după dublul omor de la AIC

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat astăzi, 4 septembrie, raportul privind atacul armat de la Aeroport.

MAI anunță sancțiuni și cursuri de instruire după dublul omor de la AICFoto: știri.md

Efros a ieșit într-o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat mai multe detalii, dar și rezultatele anchetei în cazul atacului din luna iunie la Aeroport, transmite Știri.md.

„După incident au fost imediat lansate două acțiuni: ancheta de serviciu în vederea stabilirii și examinării circumstanțelor producerii atacului armat, a mai fost inițiat controlul tematic în vederea evaluării activităților organizaționale și operaționale ale sectorului Poliției de Frontieră a AIC.

Acest control tematic a fost desfășurat de către o Comisie constituită prin ordinul ministrului MAI.

Comisia de control a stabilit multiple deficiențe, abateri, lacune și încălcări. Nivelul neadecvat de elaborare și implementare a politicilor în domeniul securității aeronautice și ordinii publice, precum și controlul necorespunzător asupra implementării acestor politici. Lipsa reglementărilor privind modul de gestionare a situațiilor specifice și de criză și modul de asigurare a securității aeronautice și ordinii publice a AIC. Ultimul și unicul document care reglementează această activitate este din anul 2013, care nu este ajustat și care nu mai corespunde rigorilor și nivelului de risc care există la moment”, a spus acesta.

Efros a mai menționat că managementul din cadrul Poliției de Frontieră este defectuos din cauza dotărilor insuficiente ale acestui sector, „inclusiv în contextul concesionării Aeroportului”.

„Toate abaterile au fost condiționate, în mare parte, de deficitul pronunțat de personal care este de 37,2%. Lipsa instrucțiunilor și instruirilor de intervenție profesională.

Infrastructura și dotările de securitate existente au prezentat la momentul controlului unele deficiențe care îngreunează substanțial realizarea atribuțiilor stabilite în sarcina Poliției de Frontieră și anume circumstanțe ce pot favoriza riscuri în adresa sănătății și vieții personalului, însă unele responsabilități enumerate se datorează administrației AIC.

În perioada concesionării activelor, Avia Invest nu și-a ordonat și onorat obligațiunile de fortificare a capacităților de securitate, plasând accentul pe activitatea economică și, implicit, sporirea beneficiilor financiare. Astfel, aceste acțiuni au dus la niște deficiențe. Mai exact, în urma reconstrucției terminalului AIC, Avia Invest a lipsit Sectorul de Poliție de încăperea destinată unității operaționale și de conducere, nu a amenajat încăperi specializate pentru întrevedere, nu a instalat turnichete, uși de acces, fapt ce a majorat riscul creșterii trecerilor necontrolate ale frontierei de stat”, a declarat acesta.

Efros a mai menționat că IGP a înaintat către concesionar mai multe solicitări de a interveni pentru soluționarea problemelor, însă Avia Invest nu a reacționat.

Ca urmare a anchetei, ministrul MAI a anunțat câte persoane au fost sancționate și câți angajați au fost demiși:

- nouă angajați din cadrul Poliției de Frontieră din cadrul AIC au fost sancționați disciplinar;

- cinci angajați au fost sancționași disciplinar cu mustrare aspră (un ofițer superior și patru subofițeri superiori din cadrul unității de control a frontierei);

- patru angajați au fost sancționați cu concediere (șefii adjuncți ai sectorului Poliției de Frontieră, șeful de tură al unității controlului de frontieră și ofițerul superior operativ al Serviciului dispecerat al Centrului regional de coordonare);

- șeful IGP, Rosian Vasiloi, a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră;

- va fi înaintată propunerea către Guvern privind demisia secretarului de stat care este responsabil de politicile ce țin de securitatea la Aeroport.

În cele din urmă, Efros a declarat că „imediat după ce au fost inițiate aceste anchete și controale, au fost întreprinse și niște măsuri de prevenire a astfel de cazuri. S-a trecut la organizarea serviciului de activitate în trei schimburi. IGP a dublat echipele de patrulare și cele de reacție operativă în adiacentul AIC.

A fost dispusă organizarea unui curs de instruire în domeniul tacticilor speciale de intervenție și aplicarea mijloacelor speciale, a armamentului de dotare”.

Reamintim că atacul armat a avut loc pe 30 iulie, la Aeroportul Internațional Chișinău.

În urma atacului au decedat două persoane: un polițist de frontieră și un angajat din cadrul AIC.

Cine este bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroport

CUB și PSDE cere demisia șefilor Poliției de Frontieră și MAI

Atacul de pe Aeroport: Oficiali din Tadjikistan au venit la Chișinău

Ofițerii uciși la Aeroport, decorați post-mortem cu Medalia Meritul Militar

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării