main logo
1410

Licența a șase posturi TV, suspendată: Cum explică președinta CA

După ce Comisia Situații Excepționale a luat vineri, 16 decembrie, decizia de a suspenda licența a șase posturi TV - TV6, NTV Moldova, RTR Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, Akcent TV - președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu, a venit cu explicații.

Licența a șase posturi TV, suspendată: Cum explică președinta CAFoto: captură video

În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 19 decembrie, șefa CA a declarat că suspendarea licenței are la bază mai mulți factori cumulativi, atât respectarea Codului audiovizualului, sancțiunile internaționale, dar și de securitate națională, domeniu gestionat de SIS (la luarea deciziei au participat mai multe instituții), transmite Știri.md.

Liliana Vițu a amintit că înainte de război, patru din cele șase canale TV retransmiteau posturi rusești, care organizau un atac informativ împotriva Ucrainei, pregătind informațional populația pentru invazie.

Apoi, aceste posturi au aplicat tactica manipulării prin omisiune. Au ales să nu vorbească deloc despre război, de parcă acesta nu există, susține președinta CA.

Mai mult, aceste posturi au primit mai multe sancțiuni de-a lungul anului.

Mai multe rapoarte de monitorizare au atestat încălcarea repetată a Codului audiovizualului.

Lista de sancțiuni aplicate în 2022, doar pe un singur punct din Codul audiovizualului:

NTV - 22 de sancțiuni

Primul în Moldova - 17 sancțiuni

RTR - 14 sancțiuni

TV6 - 13 sancțiuni

OrheiTV - 13 sancțiuni

Accent TV - 5 sancțiuni

Totodată, patru din cele șase televiziuni și-au schimbat proprietarii în ultimele luni, fără acordul CA. 

Posturile respective nu respectă volumul de conținut local, pe care trebuie să-l producă. 

Liliana Vițu a explicat de ce posturile Publika TV și Prime nu au fost sancționate, deși Plahotniuc se află în lista de sancțiuni internaționale. Potrivit ei, rapoartele arată că posturile respective nu au nicio sancțiune pe art. 13 și persoana vizată nu a fost favorizată în programele acestor posturi.

"Acuzațiile Federației Ruse cu privire la închiderea posturilor precum că ar fi rusești sunt deplasate. Aceste posturi TV au favorizat persoanele supuse sancțiunilor internaționale, au manipulat cu privire la evenimentele naționale și cu privire la războiul din Ucraina. 

În lista posturilor suspendate sunt și programe în limba română, deci nu e vorba de lupta contra limbii ruse aici.

E vorba de securizarea spațiului informațional, manipulare și informare cu rea-credință. Postul public de televiziune din Moldova și posturile private au în grilă emisiuni de limbă rusă și seriale TV. Acest lucru nu are nimic în comun cu posturile care au promovat intoleranța și dezbinarea", a declarat șefa CA.

Știri.md amintește că șase posturi de televiziune din Moldova au rămas fără licența de emisie de luni, 19 decembrie. Decizia a fost luată vineri, 16 decembrie, de către CSE.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării