main logo
2202

Licențele a șase posturi TV, suspendate: Mai mulți jurnaliști, revoltați

„Moldova a alunecat în vremurile lui Stalin și Ceaușescu, când era închisă gura intelectualilor, care au ce spune concetățenilor”. „Autoritățile au încălcat articolul 34 din Constituție, care prevede că dreptul de acces la orice informație referitoare la treburile publice nu poate fi restricționat, iar mass-media nu trebuie să fie supusă cenzurii”.

Licențele a șase posturi TV, suspendate: Mai mulți jurnaliști, revoltațiFoto: tv6.md

„Asistăm la un nou atac asupra democrației și libertăților fundamentale, precum și la o încercare de a monopoliza spațiul informațional și de a introduce cenzura”, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

Așa au reacționat mai mulți jurnaliști moldoveni la suspendarea licențelor de emisie a șase posturi de televiziune.

Decizia Comisiei pentru Situații de Urgență a fost comentată și de mulți colegi jurnaliști, care s-au arătat revoltați de acțiunile autorităților, și care și-au exprimat solidaritatea cu angajații a șase posturi de televiziune, de facto, închise.

Unii dintre ei au postat pe paginile lor de socializare imaginea unei persoane cu gura închisă.

Jurnalistul Valeriu Reniţă a comparat suspendarea licenţelor pentru TV6, Orhei TV, Primul în Moldova, Accent TV, RTR Moldova, NTV Moldova cu vremurile lui Stalin și Ceauşescu.

“Posturile TV au fost închise fără o decizie a instanței de judecată, cum ar fi normal într-un stat de drept și într-o țară candidată UE.

Îmi pare rău pentru zeci și sute de colegi rămași fără loc de muncă și fără surse de întreținere a familiei.

Îmi pare rău că am ajuns ca pe timpul lui Stalin și Ceaușescu, să fie închisă gura intelectualilor, care au ce spune concetățenilor. Sunt sigur că cei cenzurați și aruncați în stradă au ce replica guvernanților.

Cred că după un scurt timp de meditație va trebui să ne adunăm împreună și să decidem cum să ripostăm celor de la conducere”, a scris Reniţă pe reţelele de socializare.

Jurnalistul, comentatorul și politicianul Dumitru Ciubașenco consideră că suspendarea licențelor a șase canale TV incomode autorităților, „pe durata stării de urgență”, înseamnă, de fapt, închiderea lor definitivă.

„Uitați de democrație, libertatea de exprimare și drepturile omului. Uitaţi de alegeri libere și corecte. Toate astea nu vor fi în Moldova sub regimul lui Sandu. Sub acest regim, după interzicerea canalelor TV incomode, trebuie să urmeze anularea alegerilor, uciderea dizidenților și o dictatură non-stop”, consideră Ciubașenco.

Jurnalistul Nicolae Federiuc, în articolul său scris pe urme fierbinţi, notează că cele șase posturi de televiziune, închise brutal și abuziv de Maia Sandu și clica ei, au fost executate nu pentru că ar fi promovat războiul din Ucraina, cum afirmă autorităţile.

Și nici pentru că ar fi rusofone. Potrivit lui, motivul real pentru care au fost închise televiziunile este că acestea exprimă vocea partidelor de opoziție și critică actuala guvernare. Restul e praf în ochi.

Povești de adormit electoratul „indecis”, scrie jurnalistul în articolul său.

„Asistăm la o nouă tentativă de monopolizare a spațiului informațional și de instituire a cenzurii, la un nou atentat asupra democrației și libertăților fundamentale. (…) Scopul lor este ca, în final, nicio voce disidentă să nu răsune în spațiul public. În public, nu doar la televizor, că se apucă ei degrabă și de Internet.

Cei care cred că se vor opri aici sunt, delicat vorbind, niște naivi incurabili. Nu se vor opri, vor strânge șuruburile în continuare, până când toată lumea va cânta la unison cu broaștele din balta împuțită a adulatorilor de serviciu”, notează Nicolae Federiuc în articolul său.

Jurnalista Olesea Bolboceanu-Banari, în postarea sa pe rețelele de socializare, a remarcat că „vremurile bune” pentru PAS sunt, se pare, când există doar ei și presa de buzunar.

„Foarte frumos, ca în lumea liberă, ca în democrație. Închideți deja toată țara, să rămână doar PAS şi presa voastră de buzunar! Atunci chiar veţi avea vremuri bune”, se spune în postarea jurnalistei pe Facebook.

Iar jurnalistul și comentatorul politic Victor Nichituş a scris că restricţionând drepturilor cetățenilor și închizând canale TV, autoritățile fac trimitere la război, care are loc pe teritoriul unui cu totul alt stat.

Totodată, în Moldova, chiar și în perioada propriului conflict militar – la Nistru în 1992, libertățile civile nu au fost limitate așa cum face acum PAS, a amintit Nichituş.

„Ca să fiu înțeles corect: Comisia pentru Situații Excepționale nu este organul în care se examinează infracțiunile și nu are dreptul de a adopta decizii cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor concrete.

Prevederea este conținută într-o hotărâre a Curții Constituționale a Republicii Moldova. (…) Consider că pretențiile unei autorități pentru reducerea libertăților civile prin invocarea unui război care nu se desfășoară pe teritoriul administrat de această autoritate reprezintă un derapaj de la democrație.

Amintesc că libertățile civile nu au fost reduse de către autoritățile statului moldovean în timpul războiului de la Nistru”, a scris Victor Nichituş, potrivit căruia decizia luată de Comisia pentru Situații de Urgență de a suspenda licențele de difuzare a șase posturi de televiziune deschide Cutia Pandorei, șterge granițele democrației și nu se știe la ce scenarii poate duce asta în țară.

Vezi și:

CSE a decis retragerea licenței posturilor TV afiliate lui Ilan Șor

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării