main logo
2361

Flashmob la sediul Comisiei Europene privind aderarea R. Moldova la UE

Un flashmob în susținerea deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost organizat astăzi, 13 decembrie, în fața sediului Comisiei Europene de la Bruxelles de către reprezentanții Clubului „Moldova-UE”.

Flashmob la sediul Comisiei Europene privind aderarea R. Moldova la UEFoto: radiochisinau.md

Potrivit corespondentului Radio Chisinau aflat la Bruxelles, Alla Boțan, manifestarea are loc înaintea reuniunii Consiliului European din 14-15 decembrie, când liderii celor 27 de state membre ale UE urmează să adopte decizia pentru lansarea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova, transmite Știri.md.

Acțiunea se desfășoară și în contextul anunțului făcut marți de Serviciul de presă al Parlamentului austriac, citat de presa internațională, precum că Austria se pronunță categoric împotriva „procedurii accelerate” de aderare la UE pentru Ucraina și R. Moldova.

Într-o discuție cu deputați austrieci, membri ai Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, cancelarul austriac a precizat că „Austria nu va fi de acord cu lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina în condițiile actuale”, adăugând că „nu trebuie să existe un tratament preferențial pentru Ucraina” și nici pentru Bosnia și Herțegovina, țară care așteaptă la rândul ei să înceapă negocierile de aderare.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova se află pe agenda Summitului European de joi și vineri, iar pentru deschiderea acestor negocieri este nevoie de o decizie în unanimitate a liderilor europeni.

Premierul ungar, Viktor Orban, a semnalat că se opune începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și a cerut retragerea acestei teme de pe agenda reuniunii.

Știri.md amintește că Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că, în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării