main logo
1479

Chicu oferă Alei Nemerenco lecții despre lupta cu corupția: Vremuri bune

Fostul premier Ion Chicu i-a oferit o lecție despre lupta cu corupția ministrei Sănătății.

Chicu oferă Alei Nemerenco lecții despre lupta cu corupția: Vremuri buneColaj: știri.md

Chicu a venit cu un mesaj către Ala Nemerenco, după ce aceasta i-a avertizat pe lucrătorii medicali care iau mită și a declarat că le va face publice numele celor cu mâinile murdare, transmite Știri.md.

”“Vremuri bune” pentru medicină și pacienți…

Maia Sandu si Nemerenco au trecut medicii din “prima linie” la fund, iar din “îngeri în halate albe” i-a transformat în categoria de angajați care au suferit cea mai mare diminuare a salariului real – cu minimum 35%. Este unica categorie de angajați ai statului pentru care proiectul bugetului pentru anul viitor nu prevede majorări de salarii. Este unica categorie de angajați ai statului care anul acesta nu a primit suportul bănesc unic de 3 mii de lei.

De ce se întâmplă acest lucru?

1. Pentru că pentru prima dată în istoria acestei țări, domeniul medicinii nu va primi mijloacele prevăzute de Legea 1593 din 2022 (Art. 9), care prevede ajustarea transferurilor din bugetul de stat pentru medicină la nivelul inflației din anul precedent. Această derogare va lăsa bugetul ocrotirii sănătății în anul 2023 fără circa 960 de milioane de lei. Asta înseamnă că statul nu va plăti în măsură deplină asigurările medicale pentru categoriile de cetățeni care, conform legislației, sunt asigurate medical de către stat (pensionari, copii etc.), cu toate consecințele de rigoare.

2. “Diplomanta” din fruntea Ministerului Sănătății a acceptat cu ușurință discriminarea salarială a angajaților din sistemul de ocrotire a sănătății, votând la ședința Guvernului pentru această derogare inexplicabilă. Eu încă nu am văzut un ministru al Sănătății care ar accepta lipsirea sistemului de sănătate de aproape un miliard de lei. Reamintim că această ministră cu aceeași lejeritate a renunțat în septembrie la alte circa 800 de milioane de lei, prevăzute inițial în buget pentru medicină în anul 2022.

3. Dacă pentru personalul medical bani pentru majorarea măcar simbolică a salariilor nu s-au găsit, apoi pentru acei care “numără” banii în medicină – angajații CNAM, totul va fi bine. Acolo, salariul mediu lunar se va majora de la 18.206,5 lei în 2022 la 19.959,7 lei sau cu 1.753,2 lei lunar mai mult.

4. Interesante priorități are ministerul și în privința altor cheltuieli. De exemplu, pentru ”Subprogramul Asistența medicală urgentă prespitalicească” (serviciul de ambulanțe) suma inclusă în buget va crește doar cu doar 2,2%, pe când cheltuielile pentru activitatea CNAM vor crește cu 3,1%. Să înțelegem că serviciul de ambulanțe este mai puțin prioritar decât cheltuielile CNAM?

Care vor fi consecințele?

1. Subfinanțarea medicinei va impune oamenii care au polița de asigurare (prețul căreia a crescut peste 12 mii de lei) să procure din banii proprii și mai multe din cele necesare tratamentului, fiind internați în instituțiile medicale. Practic, tratamentul categoriilor de cetățeni care, conform legislației, sunt asigurați medical de către stat va fi finanțat din aceste plăți suplimentare impuse oamenilor;

2. Exodul cadrelor medicale din sistemul public de sănătate și din țară, or deprecierea salariului real cu 35% este un lucru foarte grav;

3. Subfinanțarea serviciului de ambulanțe va crea dificultăți enorme pentru funcționarea acestui serviciu, de eficacitatea și operativitatea funcționării căruia depinde viața pacienților;

4. Degradarea sistemului de sănătate publică, în general, or având în perioada 2021-2023 o inflație cumulativă de circa 60%, sistemul de medicină cu subfinanțarea acceptată atât de lejer de PAS nu va mai fi funcționabil, iar oamenii care vor avea nevoie de tratament vor fi nevoiți să plătească sume enorme, chiar dacă au polița de asigurare.

Între timp, „regina Ceahlăului”, salariul căreia va crește cu circa 7 mii de lei pe lună, le tot dă medicilor (salariul cărora va crește cu zero) lecții despre „lupta cu corupția””, a declarat Chicu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării