main logo
1921

Nemerenco, către medicii corupți: Mita, piatră legată de gâtul tuturor

Fiecare caz de luare de mită va avea consecințe pentru cei care oferă și cei care iau bani.

Nemerenco, către medicii corupți: Mita, piatră legată de gâtul tuturorFoto: știri.md

Despre aceasta a avertizat medicii ministra Sănătății, Ala Nemerenco, transmite Știri.md.

”Plățile pe care le luați, acceptați, solicitați, condiționați sunt niște pietre grele legate de gâtul tuturor.  Dar în primul rând al dumneavoastră. Și tot ce e legat piatră de gât la fund trage, mai devreme sau mai târziu... Nici nu știți când și care va fi prețul pe care va trebui să-l plătiți. S-ar putea să fie mult prea mare și nedrept, dar astăzi nimeni nu se gândește la asta”, a declarat ministra.

Nemerenco a adus ca exemplu și un caz din Soroca cu care s-a ciocnit recent. Ministra a spus că va găsi medicul care a luat ”taxe” de la o pacientă și va lua măsuri.

”Iată chiar acum mi-a scris mămica unui copil cu dizabilitate foarte gravă, țintuit la pat și cărucior, pe care nu l-a abandonat și îl îngrijește 18 ani cu multă dragoste și dăruire. Vă închipuiți o mamă care supraviețuiește din pensia modestă a fiicei și o bucățică doar de salariu de asistent personal, încropind venituri undeva vreo 2 mii pe lună. Și iată, când a ajuns să meargă la specialist în raion (Soroca) pentru o consultație, plătind din puținul care îl are 600 de lei pentru taxi tur-retur, medicul i-a luat și 90 de lei pentru consultație. Neoficial. În birou. Cunosc numele acestui medic. O să-l găsesc mâine. Să-i ducă banii acasă. Fiindcă mama și fiica nu au de pâine, i-am transferat eu acum seara pe card ceva căci mi se rupe inima. Dar vouă, dragilor, nu?! Inimile voastre sunt la locul lor? 

Mă întreabă mulți cum voi lupta cu plățile care circulă în sistem de jos în sus, de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga. În sat și la oraș, în spital și policlinică, la RMN, operație, oriunde, la public și în ultimul timp și la unii privați. Și recunosc - îmi este mai ușor să identific zeci de milioane de euro și parteneri gata să vină în ajutor ca să putem moderniza spitalele și instituțiile noastre decât să obțin succes pe acest front. Dar știu cu ce o să încep - o să public numele celor care cer bani. Să-i cunoască întreaga țară. Da, o să-mi stric multe oale în cap. Dar trebuie să începem odată. Fiindcă viața e una și e de la Dumnezeu. Și nu are nimeni în lumea asta drept pe ea. Nimeni. Iar viața e unica ce nu are preț”, a mai adăugat ministra.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării