main logo
3449

Ce spune Episcopul de Soroca despre cazul preoților plecați la Moscova

Dacă se va stabili că Patriarhia Moscovei a organizat pelerinajele preoților Mitropoliei Moldovei fără a înștiința conducerea lor, acest lucru va însemna că Biserica Rusă a încălcat ierarhia stabilită. Purtătorul de cuvânt al instituției religioase, Ioan Moșneguțu, a declarat că Patriarhia Rusă nu se poate adresa la fețele bisericești fără a înștiința și coordona toate detaliile cu Mitropolia Moldovei, sugerând că Mitropolia va deschide o anchetă internă în acest sens.

Ce spune Episcopul de Soroca despre cazul preoților plecați la MoscovaFoto: deschide.md

„Noi nu cunoaștem dacă acest pelerinaj este organizat de Patriarhie. Mai multe detalii vom putea afla atunci când preoții se vor întoarce, vom comunica cu ei, îi vom întreba pe unde au mers, aflându-se în Federația Rusă, ce li s-a comunicat. Atunci vom avea o stare a lucrurilor mai clară, mai limpede și vă vom putea comunica și dumneavoastră anumite detalii. Patriarhia Rusă nu se poate adresa la preoții Mitropoliei Moldovei fără a ne înștiința, trebuie să coordoneze cu Mitropolia Moldovei”, a declarat Ioan Moșneguțu pentru deschide.md, transmite Știri.md.

Printre preoții care au plecat deja în „pelerinaje” la Moscova s-au numărat și unii din Eparhia de Soroca și Drochia, pe care o conduce episcopul Ioan Moșneguțu. Acesta a declarat că a fost înștiințat că ei vor pleca și că nu le poate interzice acest lucru. La fel, nu a discutat nici cu cei care, după apariția investigației Deschide.MD, au făcut cale întoarsă imediat ce au ajuns la Moscova.

„Ei mi-au comunicat că vor pleca. Eu nu pot să le interzic acest lucru, întrucât ei au dreptul de a decide unde, când și cum să plece. Nu am dreptul să le interzic, mă înțelegeți? Nu am discutat cu niciunul dintre preoții care au făcut cale întoarsă. În cazul în care voi discuta cu ei, voi afla care a fost motivația pentru care s-au întors. După cum nu mă interesează câți preoți au plecat și pentru ce au plecat, la fel nu prea mă interesează că s-au întors și de ce s-au întors. Ei sunt adulți, știu ce au a face”, a mai declarat episcopul de Soroca și Drochia.

Potrivit lui, cât timp preoții pleacă peste hotare, fie în scop de pelerinaj sau de odihnă, o fac pe cont propriu, ei nu sunt obligați să-l înștiințeze. Totuși, este important ca preoții să se țină departe de acțiuni politice și propagandă, a subliniat Ioan Moșneguțu.

„Spuneam mai devreme că noi vom avea grijă ca acești preoți să nu aibă implicare în politică, în acțiuni propagandistice. La acest aspect trebuie să fim cu luare aminte. Și noi de fiecare dată când suntem în preajma campaniilor electorale, îi atenționăm pe preoții noștri că nu au niciun drept să aibă implicare politică”, a conchis purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei.

Potrivit surselor Deschide.MD, peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să plece în Rusia în perioada august-septembrie, în cadrul unor „pelerinaje” organizate de condamnatul fugar Ilan Șor și Patriarhia Rusă. 

Acolo, fețele bisericești sunt primite regește, servite cu mâncăruri și băuturi scumpe, acceptă cadouri și primesc la întoarcere carduri „MIR”, pe care li s-a promis că vor primi și câte 1.000 de euro pe lună pentru „întreținerea bisericilor” și salarii. Sursele Deschide.MD indicau că și episcopul Ioan Moșneguțu urma să participe la aceste „pelerinaje”, dar că s-ar fi răzgândit după publicarea investigației.

După publicarea investigației Deschide.MD, cel puțin șase preoți care au pornit, ieri, în „pelerinajul” în Rusia au decis să se întoarcă acasă. Potrivit surselor noastre, imediat după ce au aterizat pe aeroportul din Moscova, aceștia au cumpărat bilete de avion și au făcut cale întoarsă. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării