main logo
5099

Mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei merg la Moscova: Cu ce scop

Zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei merg în „pelerinaje” la Moscova, unde sunt primiți regește, serviți cu mâncăruri și băuturi scumpe, iar la întoarcere primesc carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Se pare că aceștia sunt folosiți de Ilan Șor și șefii săi de la Kremlin în scopuri electorale.

Mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei merg la Moscova: Cu ce scopImagine simbol/Foto: Mitropolia.md

Potrivit surselor deschide.md, în perioada august-septembrie 2024, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei vor merge în Rusia, cu ajutorul financiar din partea lui Șor, dar și cu susținerea Patriarhiei de la Moscova, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Plecările sunt organizate de fiecare protopop, care folosește grupurile interne de pe Viber, unde le propune doritorilor să călătorească în Rusia.

În calitate de organizatori ai pelerinajelor au fost identificați protopopul din Hâncești, Serghei Slănină, protopopul orașului Ungheni, Bartolomeu Turtureanu, sau secretarul arhiepiscopului Petru Mustață, Vadim Corotinschi. Aceștia fac parte din Episcopia de Ungheni și Nisporeni și au organizat deplasările preoților din eparhiile lor.

De asemenea, protopopul de Comrat, Petru Cheleș, a organizat plecările din UTA Găgăuzia, iar Mihail Mungiu, secretar-vicar al Episcopiei de Cahul și Comrat, i-a îndemnat pe preoții din Cahul, Comrat, Cimişlia și Cantemir să plece în pelerinaj.

Din cadrul Eparhiei de Soroca, organizatorul a fost secretarul Nicolae Craveț, iar din partea Eparhiei de Edineț - secretarul Adrian Cotelea.

În aceeași schemă este implicat și arhiepiscopul Marchel, care ar fi luat deja copiile pașapoartelor preoților aflați în subordinea sa pentru a-i trimite în așa-zisul „pelerinaj de spălare a creierilor” în Federația Rusă.

Așadar, la 20 august curent, 24 de preoți din Florești și Soroca, însoțiți de familii, vor merge la Moscova, cu escală prin Istanbul. Acolo, preoții vor participa la câteva conferințe religioase, cu prezența unor reprezentanți de rang înalt din cadrul Patriarhiei de la Moscova, la care se va discuta despre starea Bisericii Ortodoxe Ruse și va fi pus accent negativ pe Biserica Ortodoxă din Ucraina.

La finalul vizitei, fiecare preot va primi câte un card „MIR”, emis de banca Promsviazbank, aceeași instituție financiară implicată în schema prin care Ilan Șor a încercat să cumpere voturile pensionarilor din Găgăuzia și Orhei în schimbul unui „ajutor” lunar de 2.000 de lei. Aceste carduri nu vor avea inițial bani pe ele, ci ulterior pe conturi vor fi transferate sume care pot ajunge și până la 1.000 de euro lunar.

Citește întregul articol aici.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării