main logo
5198

Ancheta Fulger: Șeful IGP declară una la SPIA și altceva pentru presă

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Iurie Podarilov, a venit cu o reacție la înregistrarea publicată marți, 8 februarie.

Ancheta Fulger: Șeful IGP declară una la SPIA și altceva pentru presăColaj: știri.md

Atunci l-a amenințat și i-a solicitat, fără niciun motiv demisia fostului șef BPDS „Fulger”, Cazimir Trocin, ca în locul acestuia să-l numească pe amicul său Ion Bucliș, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Chiar dacă în cadrul anchetei de la SPIA, Podarilov a negat acest subiect, pentru Ziarul de Gardă, Podarilov susține că: „i-a fost propusă o funcție de conducere, analogică pentru ca să nu plece totalmente din sistem”.

Solicitat telefonic de reporterii Deschide.MD, săptămâna trecută, în procesul de documentare a cazului, Podarilov nu ne-a răspuns la telefon, iar astăzi, după ce a fost publicat materialul, Iurie Podarilov a declarat pentru Ziarul de Gardă că lui Trocin i-a fost propusă o altă funcție decât cea pe care o ocupa.

„I-a fost propusă o funcție de conducere, analogică pentru ca să nu plece totalmente din sistem. Toate acțiunile întreprinse de IGP fac parte din purificarea sistemului. Încă odată vreau să repet, eu i-am propus domnului Trocin să ocupe o altă funcție decât cea pe care o ocupa în acel moment.

(…) Problema care este abordată este una complexă și cu un simplu comentariu cred că nu este corect de răspuns la subiectul dat, deoarece atât societatea cât și sistemul cere o purificare a acestui sistem. Toate acțiunile care sunt întreprinse de conducerea IGP sunt îndreptate spre purificarea sistemului.

Pentru a purifica acest sistem sunt întreprinse mai multe mecanisme asupra persoanelor care au activat anterior. O mare parte din secvențele apărute în spațiul public sunt rupte din context, în primul rând. În al doilea rând, în cadrul acestor discuții i-a fost propus lui Trocin o altă funcție decât cea ocupată, tot de conducere.

În al treilea rând, sistemul necesită o schimbare adevărată și o resetare completă, dar oamenii care au activat în acest sistem nu au fost ideali și nu poți să mergi înainte.

Eu nu i-am cerut, și chiar din discuția care e ruptă din context este clar menționat că, a fost o propunere din partea mea. Foarte just. Acolo în prima parte a discuției este menționat foarte clar. Ancheta inițiată pe numele lui, deoarece nu ține de competența IGP, a fost transmisă către SPIA”, declarat Iurie Podarilov, șeful IGP, fiind citat de ZdG.

Totodată, aici este de menționat că, după discuția cu Podarilov, în biroul acestuia de la IGP, Trocin s-a adresat cu o plângere la ministrul MAI, Ana Revenco, cu referire la amenințări și hărțuiri, iar Revenco a dispus ca plângerea acestuia să fie examinată de către SPIA.

La indicația lui Vladimir Viscun, ofițerul SPIA, Victor Vitiuc, în loc să examineze în proceduri separate, plângerea lui Trocin și pretinsa anchetă de serviciu schițată de Cracan, le-a comasat într-un singur material.

Astfel, fiind audiat în cadrul materialului, Podarilov a negat integral discuția pe care a avut-o în biroul său cu Cazimir Trocin (prezentată mai sus), inclusiv că și l-ar fi amenințat că dacă nu se duce benevol din funcție, vor avea de suferit și alți subalterni.

În declarațiile sale, pe care și le-a asumat sub semnătură, Podarilov susține că:

„Trocin a fost întrebat cu referire la starea lucrurilor, capacitate de intervenție per ansamblu în subdiviziune, perspectivele de dezvoltare în atragerea investițiilor și alte aspecte de ordin organizatoric, astfel comisarul-șef Cazimir Trocin nu a avut careva răspunsuri clare, la întrebările adresate, din care motiv i-a fost înaintată întrebarea despre care atunci ar fi rolul conducătorului în acest caz.

Prin urmare Cazimir Trocin, posibil fără a înțelege că întrebările erau adresate dumnealui în calitate de conducător a perceput discuția la personal și a înaintat reproșuri făcând aluzii (din cuvintele dumnealui) că persoana sa nu ar fi pe plac conducerii IGP, iar pe final personal a menționat că va anunța pe parcurs zilei poziția despre o posibilă demisie a sa din funcția deținută, ulterior nu a mai revenit cu careva reacții”.

Amintim că reporterii Deschide.MD au cercetat minuțios „ancheta” de serviciu în privința lui Cazimir Trocin, fostul șef al BPDS „Fulger”.

Din datele colectate de către Deschide.MD a ieșit la iveală o răfuială personală a șefului IGP, Iurie Podarilov, cu fostul șef „Fulger”.

În fapt, Iurie Podarilov i-ar fi cerut lui Trocin să părăsească funcția, motivând doar că nu ar fi din „echipa lor”. Urmare a demiterii fostului șef „Fulger” a fost numit Ion Bucliș, un prieten apropiat al actualului conducător IGP.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării