main logo
2447

Cum se debarasează șeful IGP de oamenii incomozi din structurile poliției

La sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, Ministerul Afacerilor Interne anunța, în cadrul unei conferințe de presă, că șeful BPDS „Fulger” a fost suspendat din funcție datorită faptului că este parte a unei anchete interne desfășurate de către SPIA, fără a preciza însă care este motivul anchetei.

Cum se lasă șeful IGP de oamenii incomozi din structurile polițieiFoto: știri.md

În cadrul aceleiași conferințe de presă s-a anunțat că de când noua conducere a venit la MAI, au fost inițiate peste 170 de anchete de serviciu, iar alți 70 de angajați și conducători au fost sancționați disciplinar, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Reporterii Deschide.MD au cercetat minuțios „ancheta” de serviciu în privința lui Cazimir Trocin, fostul șef al BPDS „Fulger”. 

Din datele colectate de către Deschide.MD a ieșit la iveală o răfuială personală a șefului IGP, Iurie Podarilov, cu fostul șef „Fulger”.

În fapt, Iurie Podarilov i-ar fi cerut lui Trocin să părăsească funcția, motivând doar că nu ar fi din „echipa lor”. Urmare a demiterii fostului șef „Fulger” a fost numit Ion Bucliș, un prieten apropiat al actualului conducător IGP.

La data de 20 septembrie, într-o zi de luni, în timp ce se afla în concediu medical, Cazimir Trocin, șeful BPDS „Fulger” a fost chemat la o discuție cu șeful IGP, Iurie Podarilov.

Discuția dintre cei doi a avut loc în biroul șefului IGP, în cadrul căreia, Podarilov deși i-a comunicat că nu are obiecții la persoana lui Trocin, și nici la activitatea acestuia la BPDS „Fulger”, în mod direct i-a cerut să părăsească funcția pentru că „nu ar face parte din echipă”, însă fără a invoca un motiv concret sau vreo abatere.

Tot în cadrul aceleiași discuții, Podarilov a menționat că exact în același mod s-a procedat și cu alți ofițeri din cadrul MAI și anume cu Oleg Pasat, șef-adjunct INI.

Podarilov l-a amenințat deschis pe Trocin că dacă nu va da curs solicitării sale de a pleca din funcție, el va dispune să fie efectuate mai multe controale care, potrivit lui Podarilov, ar urma să-i afecteze pe mai mulți angajați din subordinea lui Trocin. Șeful IGP i-a pus ultimatum ca Trocin să depună cererea de demisie până la sfârșitul aceleiași zile.

Trocin nu a dat curs cererii lui Podarilov, iar a doua zi, 21 septembrie, când șeful BPDS „Fulger” a venit la locul de muncă fiind prima zi de activitate după concediu medical, a fost telefonat de către Eugen Cracan, șef-adjunct al DIE, care i-a comunicat că pe numele său a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru lipsa nemotivată de la muncă în ziua de luni, 20 septembrie, când acesta de fapt se afla în ultima zi de concediu medical, dar și când a avut convorbirea tête-à-tête cu Podarilov.

Trei zile mai târziu, după ce Cracan și-a dat seama de eroarea cu pretinsa anchetă de serviciu pe care ar fi inițiat-o pentru „neprezentarea” la muncă în ultima zi de concediu, adjunctul de la DIE a venit la „BPDS Fulger”, însoțit de psihologul de la IGP, Maria Melnic și a invocat faptul că pe numele lui Trocin a fost inițiată o altă anchetă de serviciu din motiv că „în procesul contactelor cu angajații din subordine vociferează anumite interpretări și aprecieri ale unor declarații politice lansate în spațiul mediatic privind majorarea vârstei de pensionare pentru angajații structurilor de forță, dar și pentru că a inițiat un sondaj în rândul angajaților cu scopul de a monitoriza climatul moral-psihologic”.

Cracan a solicitat sa-i fie puse la dispoziție mai multe acte, inclusiv procese-verbale ale ședințelor de lucru, iar Cazimir Trocin i-a sugerat să facă acest lucru în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privirea la organizarea și funcționarea DIE, aprobat prin ordinul șefului IGP Nr. 93, din 23 martie 2020, și să adreseze în scris o solicitare, prin intermediul secretariatului IGP.

Din datele obținute de noi, nu a existat o solicitare oficială a lui Cracan, existând însă un raport în adresa lui Podarilov depus în aceeași zi, prin care invocă că:

„În cadrul discuției din biroul lui Trocin, din 24 septembrie, ultimul și-a exprimat refuzul demonstrativ de coparticipare la atingerea efectului indicat, indicând vehement că nu va permite angajaților din subordine să depună careva declarații. Totodată, Cazimir Trocin a manifestat un comportament ignorant și necooperant, a refuzat prezentarea actelor solicitate, intimidând activitatea mea prin diverse acuzații”.

De altă parte, Maria Melnic, psihologul din cadrul IGP, care a asistat la discuția dintre Trocin și Cracan, în cadrul unor audieri SPIA, cu referire la acea convorbire, neagă cele relatate de Cracan în raport.

„Comisar-șef Cazimir Trocin, la solicitare domnului Evgheni Cracan, a declarat că va oferi suport în examinarea anchetei, doar după ce va parveni în adresa instituției o solicitare oficială. Ulterior, în timpul prezenței mele în biroul de serviciu al comisarului-șef Trocin Cazimir, personal nu am auzit careva acuzații directe, ori intimidări, pronunțate de către ultimul față de Cracan”, a declarat Melnic la SPIA.

La telefon, Maria Melnic, întrebată de reporterul Deschide.MD despre această situație, a refuzat să comenteze. făcând trimitere la secretul profesional.

Raportul depus de Cracan în adresa lui Iurie Podarilov a stat la baza suspendării din funcție a lui Cazimir Trocin, decizie adusă la cunoștință acestuia la sfârșitul zilei de 6 octombrie, printr-un ordin semnat de Ana Revenco, ministrul de Interne.

Eugen Cracan, cel care atunci deținea interimatul funcției de șef interimar al Direcției Inspectare Efectiv, la telefon ne-a comunicat că:

„Angajator în cazul lui Cazimir Trocin este doamna ministru și ancheta de serviciu, dacă ne referim la finele anului, care a fost demarată privind nemulțumirile funcționarilor cu referire la atitudinea domnului Trocin, materialele au fost trimise a doua zi în adresa SPIA.

Nu pot să spun cu certitudine dacă a doua zi, dar cred că maxim o săptămână. Nu pot să vă spun cu exactitate data când a fost demarată ancheta și când au fost transmise materialele.

Pot să vă spun cu certitudine că solicitarea mea a fost aducerea la cunoștință lui domnul Trocin că este demarată anchetă de serviciu pe faptă. I-a fost adusă la cunoștință și totodată s-a solicitat careva materiale ce pot confirma sau infirma cele declarate, atât.

La care Dumnealui a solicitat ca să fie făcut-o o interpelare și să fie dat un termen lui în care să se pregătească să dea un răspuns și atât”.

În cadrul discuției, Cracan a confirmat că Trocin nu i-a refuzat să-i prezinte materialele solicitate, așa cum a menționat el în raportul care a stat la baza suspendării din funcție a șefului BPDS „Fulger”, Cazimir Troci, și a specificat că: „Nu este vorba despre refuzare sau nerefuzare, este vorba despre atitudinea lui care a fost exact atunci când i-au fost aduse la cunoștință prevederile demarării anchetei de serviciu”.

Cazimir Trocin este suspendat din funcție, iar a doua zi, 7 octombrie, tot prin ordinul lui ministrului Ana Revenco, Ion Bucliș este numit comandant interimar al Brigăzii „Fulger”.

Mai târziu, mai exact la data de 31 secembrie, când Ana Revenco l-a decorat pe Podarilov cu epoleți de colonel, Ion Bucliș a fost întărit în funcția de șef al BPDS „Fulger”.

Trocin s-a adresat cu o plângere în adresa ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, la data de 28 Septembrie, cu referire la acțiunile lui Podarilov din ultima perioadă, invocând hărțuiri, presiuni, în urma discuției din 20 septembrie.

Revenco, printr-o rezoluție, în aceeași zi a transmis plângerea lui Trocin spre examinare la SPIA. Totodată, Direcția Inspectare Efectiv, prin persoana lui Cracan, a transmis spre examinare la SPIA și așa-zisa ancheta de serviciu cu sondajul psihologic.

În ziua în care a fost numit Bucliș, Vladimir Viscun, șeful SPIA, adresează o interpelare către fostul adjunct al lui Trocin, Victor Tudorovici, prin care solicită în scris eliberarea mai multor acte, inclusiv procesele verbale ale ședințelor de lucru de la BPDS „Fulger”.

Amintim că același lucru îl solicitase verbal și Eugeniu Cracan, de la Trocin, dar a refuzat categoric să solicite conform procedurilor legale.

Actele solicitate de Viscun au fost puse la dispoziția SPIA de către Bucliș, o săptămână mai târziu.

La indicația lui Vladimir Viscun, ofițerul SPIA, Victor Vitiuc, în loc să examineze în proceduri separate, plângerea lui Trocin și pretinsa anchetă de serviciu schițată de Cracan, le-a comasat într-un singur material.

Astfel, fiind audiat în cadrul materialului, Podarilov a negat integral discuția pe care a avut-o în biroul său cu Cazimir Trocin (prezentată mai sus), inclusiv că și l-ar fi amenințat că dacă nu se duce benevol din funcție, vor avea de suferit și alți subalterni.

În declarațiile sale, pe care și le-a asumat sub semnătură, Podarilov susține că:

„Trocin a fost întrebat cu referire la starea lucrurilor, capacitate de intervenție per ansamblu în subdiviziune, perspectivele de dezvoltare în atragerea investițiilor și alte aspecte de ordin organizatoric, astfel comisarul-șef Cazimir Trocin nu a avut careva răspunsuri clare, la întrebările adresate, din care motiv i-a fost înaintată întrebarea despre care atunci ar fi rolul conducătorului în acest caz.

Prin urmare Cazimir Trocin, posibil fără a înțelege că întrebările erau adresate dumnealui în calitate de conducător, a perceput discuția la personal și a înaintat reproșuri făcând aluzii (din cuvintele dumnealui) că persoana sa nu ar fi pe plac conducerii IGP, iar pe final personal a menționat că va anunța pe parcursul zilei poziția despre o posibilă demisie a sa din funcția deținută, ulterior nu a mai revenit cu careva reacții”.

Ciudat pare faptul că, deși a făcut declarații în scris, în cadrul unui dosar administrativ, Vitiuc nu l-a preîntâmpinat pe șeful IGP despre pasibilitatea tragerii la răspundere penală pentru mărturii sau declarații mincinoase conform articolului 312 și 313 din Codul Penal, precum a fost preîntâmpinați, sub semnătură, mai mulți participanți audiați de Vitiuc în cadrul dosarului, cum ar fi Victor Tudorovici, Maria Melnic, Vasile Stegărescu, Maxim Ursu, Maria Sturza, Cornel Răducanu, dar și alți câțiva angajați MAI.

Același lucru a fost omis și în cazul audierii lui Eugen Cracan, șeful adjunct al DIE.

Până la ora actuală, Trocin nu a fost anunțat de către MAI sau SPIA, despre rezultatele și măsurile luate în baza plângerii sale.

Solicitat telefonic, ofițerul SPIA, Victor Vitiuc, cel care a fost mandatat să examineze plângerea lui Trocin, dar și materialele acumulate la DIE, nu ne-a putut oferi multe detalii despre acest caz, ba chiar s-a arătat confuz în legătură cu faptul că majoritatea celor audiați au semnat pentru dare declarații false, dar nu și cei doi șefi de la IGP, Iurie Podarilov și Eugen Cracan.

„Cu referire la darea declarații, în dosarul administrativ, este un blanc special și toate blancurile sunt standard. Nu-mi amintesc acum să vă răspund exact, dacă așa avea dosarul administrativ... Blancurile sunt standard, nu este ceva special. Nu știu, să le văd, poate le-aș da o explicație. Chiar și mie îmi este straniu. Nu-mi amintesc, nu vă pot răspunde. Nu pot să vă dau răspuns, căci dosarul este transmis în instanță”, a susține Vitiuc.

Vitiuc, cel care a executat ancheta de serviciu pe numele fostului șef al BPDS „Fulger”, după ce a văzut că nu are un răspuns concret la cele enumerate mai sus, ne-a sugerat că ar fi mai bine să adresăm aceste întrebări către Serviciul de Presă al MAI pentru că, susține Vitiuc: „Reieșind din specificul anchetei de serviciu și care au fost circumstanțele”.

Sursele Deschide.MD apropiate anchetei susțin că, deși Vitiuc a menționat în procesul-verbal că audierea lui Podarilov a avut loc la IGP, la data de 21 Octombrie, nu există nicio dovadă a prezenței acestuia la șeful Poliției. Mai mult ca atât, foaia cu declarațiile lui Podarilov i-ar fi fost expediată lui Vitiuc de către Sergiu Gușîvatii, șef al Secției Nr.2 din cadrul SPIA.

Aici este de menționat că șeful SPIA, Vladimir Viscun, a figurat în calitate de martor al apărării în dosarul de corupție a actualului șef IGP, Iurie Podarilov.

Revenind la actele solicitate de Viscun, cu referire la ancheta de serviciu a lui Trocin, la 13 octombrie, deja șef BPDS Fulger, Ion Bucliș, a pus la dispoziția SPIA procesele verbale ale ședinței de lucru de la Fulger, unde a fost abordat subiectul care stat la baza așa-zisei anchete de serviciu și anume „în procesul contactelor cu angajații din subordine vociferează anumite interpretări și aprecieri ale unor declarații politice lansate în spațiul mediatic privind majorarea vârstei de pensionare pentru angajații structurilor de forță, dar și pentru că a inițiat un sondaj în rândul angajaților cu scopul de a monitoriza climatul moral-psihologic”.

Respectiv, conform actelor, cercetate de noi, la ședința de lucru, după revenirea sa din concediu medical, Trocin a solicitat să-i fie prezentate toate informațiile cu referire la activitățile și situațiile care au fost înregistrate în perioada de 14 zile, cât acesta s-a aflat în incapacitate temporară de muncă.

Maria Sturza, ofițer principal al secției Protecția Muncii și Prevenirea Riscurilor Profesionale a DMRU din cadrul BPDS Fulger, i-a raportat lui Trocin că tot mai mulți angajați solicită calcularea vechimii în muncă, dar și că se atestă premise de concedieri masive, în legătură cu informația apărută la știri cu privire la majorarea vârstei de pensionare până la 32 de ani pentru angajații structurilor de forță.

„Comandatul a solicitat conducătorilor de subdiviziuni menținerea moralului psihologic a efectivului și a nu pune în discuții declarații politice deoarece în MAI nu există astfel de proiect privind majorarea vârstei de pensionare și a dispus ca fiecare să se ocupe de activitatea sa și să nu se implice în politică”, extras din procesul-verbal al ședinței de lucru demarată de Trocin la data de 21 septembrie.

Chiar dacă s-a stabilit că motivul pentru care a fost pornită ancheta de serviciu a lui Trocin nu și-a găsit confirmare, ofițerii SPIA au găsit o altă „încălcare gravă” în activitatea lui Trocin.

Conform ordinului de sancționare, semnat de Revenco, fostul șef BPDS „Fulger” este acuzat că nu a anunțat conducerea MAI despre „problematica devenită cunoscută în legătură cu declarațiile cu privire la majorarea vârstei de pensionare”, asta chiar dacă informația se afla în tot spațiul mediatic cu acest subiect, dar și pentru acceptarea tacită a neconformării întrebărilor din sondajul psihologic efectuat în cadrul BPDS „Fulger”.

De altă parte, deja când Ion Bucliș este șef la BPDS „Fulger”, șeful Direcției Managementul Resurselor Umane a IGP, Andrei Zagureanu, emite o circulară în care invocă că: „conducătorul subdiviziunii MAI va respecta independența profesională a psihologului și dreptul de inițiativă și decizie în exercitarea atribuțiilor funcționale cât și selectarea, alegerea și aplicarea celor mai potrivite metode și tehnici psihologice”.

De fapt, prin acest act, Zagureanu confirmă că șeful BPDS „Fulger” nu este în drept să intervină și să coordoneze întrebările pe care le adresează psihologul în cadrul unui sondaj.

Avocatul care reprezintă interesele lui Trocin, Gheorghe Sorici, confirmă ocurența în derulare de aproximativ 4 luni pe numele domnului Cazimir Trocin și anume inițierea unor anchete de serviciu, dar și procese contravenționale și penale cu o celeritate evidentă.

„Ancheta la care faceți referire dvs. a fost pornită la o distanță de 3 zile, după refuzul de a da curs solicitării pretențioase a lui Podarilov și anume impunerea neîntemeiată de a demisiona din funcție. Ancheta respectivă a fost pornită pentru o pretinsă abatere disciplinară, dar s-a soldat cu sancționarea incongruentă pentru cu totul o altă faptă eclectică.

Nu se necesită o excogitație pentru a sesiza interesul imund de a pedepsi din voracitate sub orice formă persoana. Mutual, ca urmare a anchetei de serviciu inițiale a fost aplicată sancțiunea disciplinară de mustrare aspră.

În mod precoce, în desfășurarea zilei de aducere la cunoștință către clientul meu respectivul ordin de sancționare, congruent i-a fost comunicat un alt ordin de suspendare de la locul de muncă, din motivul inițierii unei noi anchete de serviciu, pentru o pretinsă abatere disciplinară”, susține avocatul.

Potrivit apărătorului, cea de-a doua anchetă de serviciu este faptul că unul din angajații BPDS Fulger beneficia de ceva timp de un program de lucru flexibil, primind anumite ore de practicare a sportului.

„Elucidăm faptul că acest program flexibil a fost decis de către șeful subdiviziunii, șeful nemijlocit a acelui angajat, ci nu de către comandant. Moment cheie în această circumstanță, pentru a limpezi această conjunctură, este faptul că Trocin nici nu cunoștea că respectivul angajat beneficiază de un program flexibil.

Atestăm cu deplină amenitate dezacordul în privința faptului că anchetă de serviciu ulterioară a fost dispusă la propunerea domnului Bucliș Ion, care, la acel moment deținea poziția de șef interimar al BPDS Fulger. Cu riscul unei aluzii considerăm că avea un interes sporit de a fi destituit din funcție Trocin și nicidecum cu efect conciliator.

Or, în asemenea circumstanțe compromise, funcția de șef al BPDS Fulger avea să îi revină dânsului, predicție devenită realitate ulterior. Cea de a doua anchetă de serviciu s-a soldat cu sancțiunea de retrogradare din funcție”, susține Sorici.

Avocatul mai menționează că pretinde la încălcarea art. 8 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, or, emiterea ordinelor de sancționare au avut un impact asupra dreptului la reputație profesională, la statutul obținut conform Constituției Republicii Moldova, la dreptul de a munci și a fi remunerat pentru munca depusă, la dreptul de a primi remunerația inclusiv în cazul suspendării din funcție, dar și că ambele ordine de sancționare au fost contestate în instanța de judecată.

Amintim că, la data 2 noiembrie, aproximativ 50 de angajați ai Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „FULGER” din cadrul IGP al MAI ar fi semnat și expediat o petiție colectivă pe adresa electronică a mai multor redacții, prin care acuză că sunt presați psihologic, își manifestă susținerea față de fostul șef Cazimir Trocin, dar și amenință cu plecări în masă.

A doua zi, în cadrul unui briefing de presă, șeful IGP, Iurie Podarilov, a declarat că au fost organizate și ședințe de lucru cu toți angajații Brigăzii, pentru identificarea posibilelor probleme și confirmarea fie infirmarea informațiilor anonime mediatizate, unde s-a stabilit că angajații nu au raportat careva probleme majore sau presiuni.

„În ce privește declarațiile făcute în cadrul mass-mediei de către comandantul suspendat al Brigăzii venim să precizăm că dânsul timp de o lună este supus unei anchete interne în legătură cu încălcarea unor atribuții de serviciu, exprimate prin încălcarea procedurilor de organizare a activității interne a subdiviziunii și emiterea în mod arbitrar a unor acte administrative în cadrul BPDS „Fulger”. Până la finalizarea anchetei nu putem veni cu detalii pentru a nu prejudicia mersul acesteia”, a conchis Podarilov.

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, cu referire la scrisoarea ofițerilor Fulger, prin care aceștia denunță presiuni, declara în cadrul unei emisiuni TV că: „Întotdeauna este suspicios când sunt așa scrisori publice de nemulțumire și dorința de a păstra anumiți conducători, care au muncit, nici nu știu dacă pot să folosesc cuvântul muncit, au deținut funcții în aceste autorități și nu au obținut rezultate și au participat în scheme corupte”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării