main logo
7810

Alexandru Slusari nu mai este directorul Forței Fermierilor. Motivul

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a anunțat că în luna februarie i-a expirat mandatul de director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, menționând că nu va mai candida la această funcție.

Alexandru Slusari nu mai este directorul Forței Fermierilor. MotivulColaj: Ziar.md

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Slusari a scris că intențiile lui privind plecarea din fruntea Asociației „Forța Fermierilor” sunt din luna ianuarie, iar membrii știau despre acest lucru, transmite Știri.md.

„Funcția mea presupune dialogarea permanentă cu reprezentanții guvernării. Eu nu mai pot discuta cu cei care în doi ani, prin inacțiunile lor, au contribuit practic la nimicirea sutelor de agricultori micro, mici și mijlocii din domeniul cerealelor și oleaginoaselor. După cel mai bun an, 2021, în istoria agriculturii R. Moldova și un kilometru de promisiuni în campaniile electorale din 2020-2021, noi acum am ajuns la catastrofa financiară a fermierilor de la sate și fortificarea companiilor transnaționale, care prezintă mare pericol pentru securitatea alimentară și zonele rurale ale țării”, a scris Slusari.

Fostul deputat a mai scris că această criză era posibil de anticipat, iar din 2022 a bătut un semnal de alarmă în ceea ce privește situația agricultorilor moldoveni de la începutul războiului din Ucraina.

„Am propus starea excepțională în agricultură, limitări de importuri ale cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, moratoriu la plata datoriilor agricultorilor, adresarea rapidă către partenerii externi după sprijinul financiar. Reacția sau a lipsit, sau a fost una foarte întârziată. Prin urmare, doar în anul 2023, din cauza discrepanței enorme între costurile de producere agricolă, crescute exorbitant, dobânzile la credite, triplate peste noapte, și prețurile la materia primă, prăbușite vertiginos, pierderile directe ale producătorilor de cereale și oleaginoase au depășit cinci miliarde de lei”, a mai scris el.

Alexandru Slusari a menționat că atunci când fermierii au ieșit la protest să-și arate nemulțumirile față de situația din agricultură, autoritățile ar fi dat dovadă de aroganță și indiferență.

„Toate propunerile, iar mai apoi protestele fermierilor micro, mici și mijlocii au fost tratate de către autoritățile abilitate cu aroganță și indiferență. De fiecare dată noi am simțit cum mai mulți demnitari de stat au participat și chiar au orchestrat linșajul mediatic celor care hrănesc țara, care cu trei ani în urmă erau numiți eroii țării de opoziția de atunci și care au votat masiv actuala guvernare. A fost mare diferența de abordare în comparație cu țările Europei de Est, unde autoritățile operativ au reacționat la criza în ramură și au tratat cu mare respect fermierii”, a subliniat Slusari.

Fostul parlamentar a amintit despre situația motorinei din România, care de mai bine de un an așa și nu a mai ajuns la fermieri.

„Când agricultorii noștri au protestat în noiembrie-decembrie 2023 cu tehnică agricolă în Chișinău și strigau cu disperare că se apropie falimentul, reacția a fost ZERO. Nici măcar acel cadou de motorină din România Guvernul nu a fost capabil să aducă până în ziua de azi. Iată că în februarie catastrofa s-a produs. Sute fermieri sunt executați, rămân fără bunuri și stau cu conturi blocate. Doar acum, după proteste mai dure cu sute de mii de lei de amenzi, Ministerul Agriculturii a venit cu mecanisme de creditare garantată, care erau necesare cel târziu toamna 2023. Mulți producători agricoli deja nu pot fi salvați. Nimeni nu și-a asumat acest dezmăț. Nimeni nu a demisionat. Noi așa și nu am văzut scrisoare către UE privind solicitarea acordării suportului financiar pentru agricultorii din Moldova, prin care domnul ministru public a promis că ne va prezenta și va expedia către Bruxelles. Am mult de spus pe acest subiect, dar nu este un format potrivit. Sunt gata public să discut cu orice demnitar politica dezastruoasă a statului în domeniul agrar. Din punctul meu de vedere, actualul ministru nu are dreptul să rămână în fruntea ministerului de ramură. Dânsul, conștient sau inconștient, a distrus mulți fermieri din localități rurale și a lucrat în interesele holdingurilor alde Trans-Oil. În orice țară europeană, așa ministru demult ar fi fost demis. Din păcate, întreaga guvernare nu realizează cât de gravă este situația în agricultură și care vor fi consecințele politice. Unicul om din garnitura guvernamentală cu care am colaborat relativ eficient în acești doi ani a fost șeful Comisiei parlamentare pentru agricultură, Alex Trubca, chiar dacă pe mai multe subiecte din politica agroindustrială am avut și avem viziuni diferite”, a explicat Slusari.

Fostul deputat a spus că a fost onorat în tot acest timp cât a condus Asociația „Forța Fermierilor”, menționând că până pe data de 31 martie va fi implicat într-un șir de proiecte din cadrul organizației.

„Sunt mândru și onorat că am fost director executiv la această organizație minunată „Forța Fermierilor”, care nu depinde de nimeni, în afară de agricultori, și este administrată în cel mai democratic mod. O părticică din inima mea rămâne aici. Până la 31 martie voi mai fi implicat în definitivarea unor proiecte importante în cadrul organizației. Dar și după asta, în măsura posibilităților, sunt disponibil să acord asistență asociației”, a conchis Slusari.

Știri.md amintește că, anterior, Slusari a declarat că a primit propunerea de a candida la alegerile prezidențiale din această toamnă.

De menționat că Asociația „Forța Fermierilor” a fost înregistrată oficial pe 12 aprilie 2022, iar de atunci Alexandru Slusari a fost director executiv al Asociației.

În ultimul timp, tot mai mulți agricultori au protestat cerând o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru a examina situația din agricultură.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării