main logo
391

Activitatea companiei ce deținea silozurile de la Giurgiulești, sistată

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a dispus sistarea, începând cu ziua de astăzi, a activității „Danube Oil Company”, până la remedierea încălcărilor depistate.

Activitatea companiei ce deținea silozurile de la Giurgiulești, sistatăFoto: mediu.gov.md

Agenția pentru Supraveghere Tehnică a dispus demolarea silozurilor neconforme, materialele controalelor urmând să fie transmise Procuraturii pentru examinare, transmite Știri.md.

Autoritățile de resort au raportat, la indicația prim-ministrei Natalia Gavrilița, rezultatele controalelor efectuate și încălcările depistate la compania „Danube Oil Company”, ale cărei silozuri de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești au luat foc în ultimele săptămâni. Astfel, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a constatat că agentul economic activa în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului, a autorizației de mediu pentru emisia de poluanți în atmosferă și în condițiile în care nu erau stabilite normative ale emisiilor admisibile.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică a emis o prescripție de demolare a silozurilor și a acordat un termen de 60 de zile lucrătoare pentru înlăturarea încălcărilor. Potrivit responsabililor de la AST, soluția de proiect adoptată pentru depozitarea șrotului de la procesarea semințelor de floarea-soarelui nu a fost adecvată, conform pașaportului tehnic, silozurile cu bază conică fiind concepute pentru stocarea materialelor nelipicioase și neagresive. Exploatarea neconformă a acestora a afectat rezistența, stabilitatea și siguranța la foc.

Totodată, AST a constatat că agentul economic activa în lipsa contractului de deservire tehnică a instalațiilor împotriva incendiilor și a mai multor registre de evidență a reparațiilor tehnicii, expertizei obiectelor industriale periculoase etc. De asemenea, silozurile au fost instalate contrar prevederilor Codului transportului și în lipsa condițiilor tehnice pentru amplasare coordonate de către Portul Internațional Liber Giurgiulești și Î.S. ”Calea Ferată Moldova”.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmează să estimeze mărimea prejudiciului cauzat de incendii și să transmită materialele controalelor către Procuratura Generală pentru examinare. Totodată, în ședința operativă de luni, șefa Executivului a dat indicații să fie verificate toate silozurile din țară, pentru a evita astfel de incidente pe viitor.

De altă parte, Ministerul Mediului informează că Laboratorul de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu Autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România, a prelevat probe de aer în diferite locații din preajma incidentului și pentru diferite condiții meteorologice, cum ar fi direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi etc.

Reieșind din rezultatele investigațiilor efectuate, după incendiul la rezervorul de păstrare a cerealelor în care erau depozitate granulele de șrot de floarea-soarelui, din 16 ianuarie curent, care a avut loc în Portul Internațional Liber Giurgiulești, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot, de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori, pentru diferite locații.

Iar după incendiile din 20 și 22 ianuarie curent, rezultatele obținute de la Autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România urmează să fie analizate, generalizate, validate și transmise Ministerului Mediului și Agenției de Mediu din Republica Moldova.

Amintim că, pe 16 ianuarie, un incendiu a izbucnit în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea-soarelui.

Rezervorul aparține „Danube Oil Company”, societate afiliată Grupului Trans-Oil, deținută de milionarul de origine georgiană Vaja Jhashi.

Pe 20 ianuarie, un alt rezervor cu șrot de floarea-soarelui din Portul Internațional Liber Giurgiulești a luat foc.

Pe 22 ianuarie, angajații IGSU au reușit să localizeze arderea la rezervorul nr. 2 încărcat cu șrot de semințe de floarea-soarelui.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că va solicita Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) examinarea subiectului incendiilor repetate la silozurile din Portul Giurgiulești, pentru luarea măsurilor speciale de protejare a infrastructurilor critice și a mediului și pentru prevenirea consecințelor mai grave.

Procuratura Generală a anunțat că va investiga cauzele incendiilor de la Portul Giurgiulești.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării