main logo
598

Incendiile de la Portul Giurgiulești: MAI va cere CSE să examineze subiectul

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va solicita Comisiei Situații Excepționale (CSE) examinarea subiectului incendiilor repetate la silozurile din Portul Giurgiulești, pentru luarea măsurilor speciale de protejare a infrastructurilor critice și a mediului și pentru prevenirea consecințelor mai grave.

Incendiile de la Giurgiulești: MAI va cere CSE să examineze subiectulFoto: IGSU

MAI atrage atenția în legătură cu pericolului iminent asupra infrastructurilor critice de importanță națională și strategică, care pot fi afectate, din cauza producerii repetate a unor evenimente cu grad de pericol ridicat, astăzi având loc cea de-a cincea intervenție a IGSU la incendiul produs asupra unui siloz cu produse agricole, transmite Știri.md.

Din cauza gradului crescut de pericol, ministrul de Interne, însoțit de o echipă de specialiști ai IGSU și ai IGPF, a efectuat o vizită în zona calamitată de incendii, pentru a stabili cu exactitate realitatea din teren.

"Aceste incendii repetate se află într-o zonă sensibilă. Acolo este un nod strategic pentru economia și securitatea țării noastre, pentru că la Giurgiulești fac joncțiunea trei state, unul dintre ele fiind în război. Din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale.

Precizez că există un potențial crescut de risc, din cauză că structurile afectate de incendii pot distruge infrastructura de cale ferată, aflată lângă aceste depozite, lucru care ar bloca activitatea portuară. 

În plus, există un pericol iminent legat de transportul de materiale inflamabile pe calea ferată, deoarece în apropierea silozurilor se află depozite de combustibili, iar mișcarea acestor mărfuri se face pe calea ferată. Din această cauză există un risc crescut de explozie", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

În prezent, pentru securizarea zonei și intervenție imediată, a fost creat un post permanent de supraveghere al IGSU, pentru evitarea extinderii incendiilor. În plus, Poliția Națională a pornit un proces de cercetare și întreprinde acțiuni de acumulare a probatoriului sub controlul procurorului, în legătură cu acest caz. În funcție de concluziile preliminare ale cercetărilor, se va decide modul de acțiune sub aspect judiciar.

De asemenea, MAI va solicita măsuri de protecție a mediului, având în vedere poluarea mediului ambiant cu substanțe toxice, produse de incendiile la silozuri, care pun în pericol persoanele aflate în zonă, inclusiv populația și angajații structurilor afacerilor interne, care activează în zona Portului Giurgiulești.

Concluziile și măsurile identificate vor fi înaintate către Comisia pentru Situații Excepționale, cu propunerea impunerii unor măsuri de urgență, pentru a proteja viața persoanelor, calitatea vieții acestora, dar și infrastructurile critice de importanță strategică, cum ar fi calea ferată situată în proximitatea locațiilor unde au loc incendiile.

MAI precizează că, din cauza incendiilor, structura de rezistență a silozurilor este afectată, existând riscul de prăbușire a acestora, astfel fiind afectate vieți omenești, dar și funcționalitatea circulației mărfurilor în Portul Giurgiulești.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării