main logo
7366

Soluția propusă de Maia Sandu pentru ca PSRM să retragă moțiunea de cenzură

Prim-ministrul Maia Sandu a susținut un briefing de presă, în cadrul căruia a venit cu o propunere pentru PSRM.

Soluția propusă de Sandu pentru ca PSRM să retragă moțiunea de cenzură

"După intrarea legii în vigoare pentru a activa regimul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertiyare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi. Astfel Guvernul va putea să-și continue activitatea. Sarcina mea este să întorc oamenilor încrederea că în R. Moldova se poate face dreptate

Republica Moldova are nevoie de o justiție funcțională, din păcate nu toți politicienii își doresc asta.

Vrem să asigurăm un procuror general integru în contextul politic actual.

La 6 noiembrie Guvernul și-a angajat răspunderea pentru o lege de schimbare a regulilor de preselectare a candidaților la funcția de procuror general.

Eu am datoria în fața oamenilor să mă asigur că următorul procuror desemnat de CSP va fi independent. 

Vin cu o propunere pentru a ieși din acest impas. După intrarea legii în vigoare, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea Comisiei de la Veneția. 

Îmi asum răspunderea să nu trimit lista scurta la CSP, până când nu primim un aviz de la Comisia de la Veneția.

Comisia de la Veneția menționează în mai multe opinii publicate că dorința Guvernului de a se implica în procesul de selecție a procurului general este rezonabilă odată ce combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului. Potrivit Comisiei, selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului. Iar implicarea puterii executive și legislative oferă mai multă legitimitate democratică acestui proces.

Implicarea Guvernului în acest proces este necesară, mai ales în situația în care ne aflăm. Schemele deconspirate zilnic de miniștrii din Guvernul pe care-l conduc trebuie stopate, iar cei responsabili – pedepsiți. Asta se poate face doar cu un procuror general profesionist, în care să aibă încredere toți cetățenii." , a declarat Maia Sandu.

Amintim că Partidul Socialiștilor a înaintat vineri, 8 noiembrie, o moțiune de cenzură ca urmare a asumării de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii procuraturii. 


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării