8 noi, 2019 15:20
14
6 618

PSRM înaintează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu

8 noi, 2019 15:20
14
6 618

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Moldova a înaintat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, înregistrat la Parlament în data de 6 noiembrie 2019 cu numărul 252 și a exprimat neîncrederea în Guvernul Republicii Moldova investit.

PSRM înaintează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului SanduFoto: captură de ecran

Știri.md publică mesajul integral al deputaților PSRM:

"Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova

În luna iunie 2019 Guvernul investit în condiții grele de incertitudine politică a readus speranțele cetățenilor în instituțiile statului. Cetățenii au avut speranța în aceea că administrarea treburilor statului va fi mai eficientă și transformările spre bine nu se vor lăsa așteptate.  În loc să schimbe direcția greșită spre care mergea țara, actualul guvern a devenit un cabinet, care prin inacțiunea sa pe diferite direcții de activitate social-economică dăunează intereselor actualei generații și viitoarelor generații de cetățeni.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova,  plenar a susținut Guvernul Sandu în toate inițiativele incluse în programul de activitate a cabinetului de miniștri. De asemenea, de fiecare dată am atras atenția asupra înrăutățirii situației sociale și economice a țării și faptul că unii miniștri care sunt responsabili de blocul economic și blocul social nu fac față provocărilor existente.

O provocare importantă pentru majoritatea parlamentară și Guvern a fost și este reforma justiției și scoaterea de sub influența politică a sistemului judecătoresc și a organelor procuraturii. În vederea atingerii acestui scop, în luna septembrie 2019 partidele, care au constituit majoritatea parlamentară, au semnat o înțelegere politică privind obiectivele tranzitorii ale guvernului, președinției și parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. 

În această înțelegere politică la capitolul „justiție și combaterea corupției” s-a ajuns la următoarele: „adoptarea modificărilor la legea procuraturii în formula convenită în vederea selectării unui Procuror General independent, incluzînd: 1) preselecția candidaților la funcția de Procuror General se efectuiază de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, compusă din ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcție de judecător sau procuror, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile; încă un expert național recunoscut va fi desemnat în comisie de către Președintele Parlamentului din Republica Moldova; 2) extinderea componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cu 3 membri ; 3) ajustarea prevederilor referitor la vechimea necesară pentru candidații la funcția de Procuror General; 4) instituirea unor temeiuri noi și obiective de demitere a Procurorului General; 5) sistarea concursului inițiat de CSP.”

Aceste angajamente au fost respectate de majoritatea parlamentară prin adoptarea unui proiect de lege privind modificarea legii procuraturii. Conform noilor prevederi a legislației,  Ministerul Justiției a organizat concursul de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General, unde au fost identificate 4 candidaturi. La final, ministra justiției a anulat, printr-un ordin, nereglementat de niciun act, propriul concurs de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General, iar Guvernul la data de 6 noiembrie 2019 și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un alt proiect de modificare a legii procuraturii, si asta în timp ce noua lege deja în vigoare era contestată între timp la Curtea Constituțională sub aspectul constituționalității sale, concursul fiind promovat fără a se aștepta decizia acestui organ și fără a se aștepta opinia Comisiei de la Veneția pe acest subiect delicat.

Noul proiect asumat pune în pericol grav independența procuraturii și politizează această instituție. Guvernul Sandu a încălcat elementarele principii democratice inerente oricărei societăți: a schimbat regulile jocului în timpul jocului, a ignorat toate bunele practici în domeniul desemnării unui Procuror general independent, a ignorat Constituția țării sale și opinia Comisiei de la Veneția (preferînd să nu o aștepte), s-a substituit Parlamentului pe un subiect de un colosal interes public, evitînd dezbateri publice, a ignorat principiul transparenței decizionale și consultarea societății, și cel mai grav în actuala conjunctură, a trădat încrederea partenerilor politici și internaționali de susținerea cărora s-a bucurat fără rezerve, neconsultîndu-i demonstrativ.

Asemenea matrapazlîcuri politice nu pot fi tolerate. Deja Guvernul Sandu se face responsabil de eșecul total al reformei justiției, opinia Comisiei de la Veneția practic a desființat reforma propusă privind evaluarea judecătorilor și restructurarea Curții supreme de Justiție. Nu s-a făcut public raportul ODIHR prin care se critică dur reforma justiției elaborată de actualul minister al justiției prin faptul că se manipulează opinia publică în lipsa oricărei viziuni strategice previzibile.

Noul proiect de lege asumat de guvern agravează și mai mult situația dificilă în domeniul justiției. În loc să învețe lecția, Guvernul își asumă răspunderea pentru un alt proiect de lege de modificare a legii procuraturii, care ridică și mai mari întrebări de constituționalitate. Acest proiect de lege pune capăt eforturilor statului de a reforma procuratura după un model european, deoarece se încearcă a se reveni la formula veche de desemnare a Procurorului General pe criterii politice. Dacă pînă la adoptarea legii cu privire la Procuratură nr.3/2016 candidatura la funcția de Procuror General era propusă de Președintele Parlamentului, formula modificată pentru a exclude unele influențe politice asupra Procurorului General, atunci astăzi Guvernul nu a găsit alte posibilități decît să revină la formula desemnării politice a unui candidat, dar din data aceasta de către Prim-Ministru.

Acest proiect de lege asumat de Guvern, nu face altceva decît să ne arunce în trecut și să reducă procuratura și justiția în ansamblu la cheremul clasei politice, unor politicieni – președinți de partide. Data de 6 noiembrie 2019, va rămîne în istoria justiției ca ziua în care s-a anunțat întoarcerea armelor împotriva Justiției. Am asistat în acea zi la anularea contrar legii și regulamentului a concursului pentru selecția candidaților la funcția de Procuror General. Și tot în aceeași zi Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege din start neconstituțional, un proiect prin care se dorește ca viitorul Procuror General să devină marionetă în mîinile Prim-Ministrului și să execute comenzi și mofturi politice. 

Și doamna Prim-Ministru și Ministra Justiției au ales satisfacerea interesului particular politic, în detrimentul interesului general al societății. Tentativa grosolană de a subordona politic procuratura de către Prim-Ministru dovedește o lipsă de respect față de ordinea constituțională. Prin acest proiect de lege asumat de Guvern se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor executive și celei judecătorești (procuratura făcînd parte din puterea judecătorească), principiu general consfințit în Constituția RM. Acest demers intervenționist al Guvernului și Prim-Ministrului încalcă flagrant acordul de bună guvernare semnat de actorii politici din majoritatea parlamentară. Ca și consecință a acestei escrocherii politice,  Guvernul, care a încercat să subordoneze politic Procuratura trebuie demis. 

Analizând cele expuse concluzionăm:

1.      Guvernul Sandu a demonstrat incapacitatea totală politică și profesională de a rezolva problemele acumulate și de a opri aprofundarea crizei în toate sferele ale vieții societății.

2.     Guvernul Sandu se face vinovat de eșecul reformei justiției.

3.     Lipsa de profesionalism și responsabilitate, prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova, abandonarea intereselor naționale, încercarea de a subordona politic Procuratura, încălcarea flagrantă a Constituției, denotă o incapacitate a Prim-ministrului de a gestiona un guvern de coaliție.

4.      Toate acestea determină semnatarii prezentei moțiuni de cenzură să cerem demiterea guvernului prin vot afirmativ acordat.

În această ordine de idei, în baza art. 106 și 1061 din Constituția Republicii Moldova ,   prevederilor art. 116-120 din Regulamentul Parlamentului, depunem moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, înregistrat la Parlament în data de 6 noiembrie 2019 cu numărul 252  și exprimăm neîncrederea în  Guvernul Republicii Moldova investit."


Știri.md publică mesajul integral al deputaților PSRM:

"Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova

În luna iunie 2019 Guvernul investit în condiții grele de incertitudine politică a readus speranțele cetățenilor în instituțiile statului. Cetățenii au avut speranța în aceea că administrarea treburilor statului va fi mai eficientă și transformările spre bine nu se vor lăsa așteptate.  În loc să schimbe direcția greșită spre care mergea țara, actualul guvern a devenit un cabinet, care prin inacțiunea sa pe diferite direcții de activitate social-economică dăunează intereselor actualei generații și viitoarelor generații de cetățeni.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova,  plenar a susținut Guvernul Sandu în toate inițiativele incluse în programul de activitate a cabinetului de miniștri. De asemenea, de fiecare dată am atras atenția asupra înrăutățirii situației sociale și economice a țării și faptul că unii miniștri care sunt responsabili de blocul economic și blocul social nu fac față provocărilor existente.

O provocare importantă pentru majoritatea parlamentară și Guvern a fost și este reforma justiției și scoaterea de sub influența politică a sistemului judecătoresc și a organelor procuraturii. În vederea atingerii acestui scop, în luna septembrie 2019 partidele, care au constituit majoritatea parlamentară, au semnat o înțelegere politică privind obiectivele tranzitorii ale guvernului, președinției și parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. 

În această înțelegere politică la capitolul „justiție și combaterea corupției” s-a ajuns la următoarele: „adoptarea modificărilor la legea procuraturii în formula convenită în vederea selectării unui Procuror General independent, incluzînd: 1) preselecția candidaților la funcția de Procuror General se efectuiază de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, compusă din ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcție de judecător sau procuror, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile; încă un expert național recunoscut va fi desemnat în comisie de către Președintele Parlamentului din Republica Moldova; 2) extinderea componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cu 3 membri ; 3) ajustarea prevederilor referitor la vechimea necesară pentru candidații la funcția de Procuror General; 4) instituirea unor temeiuri noi și obiective de demitere a Procurorului General; 5) sistarea concursului inițiat de CSP.”

Aceste angajamente au fost respectate de majoritatea parlamentară prin adoptarea unui proiect de lege privind modificarea legii procuraturii. Conform noilor prevederi a legislației,  Ministerul Justiției a organizat concursul de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General, unde au fost identificate 4 candidaturi. La final, ministra justiției a anulat, printr-un ordin, nereglementat de niciun act, propriul concurs de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General, iar Guvernul la data de 6 noiembrie 2019 și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un alt proiect de modificare a legii procuraturii, si asta în timp ce noua lege deja în vigoare era contestată între timp la Curtea Constituțională sub aspectul constituționalității sale, concursul fiind promovat fără a se aștepta decizia acestui organ și fără a se aștepta opinia Comisiei de la Veneția pe acest subiect delicat.

Noul proiect asumat pune în pericol grav independența procuraturii și politizează această instituție. Guvernul Sandu a încălcat elementarele principii democratice inerente oricărei societăți: a schimbat regulile jocului în timpul jocului, a ignorat toate bunele practici în domeniul desemnării unui Procuror general independent, a ignorat Constituția țării sale și opinia Comisiei de la Veneția (preferînd să nu o aștepte), s-a substituit Parlamentului pe un subiect de un colosal interes public, evitînd dezbateri publice, a ignorat principiul transparenței decizionale și consultarea societății, și cel mai grav în actuala conjunctură, a trădat încrederea partenerilor politici și internaționali de susținerea cărora s-a bucurat fără rezerve, neconsultîndu-i demonstrativ.

Asemenea matrapazlîcuri politice nu pot fi tolerate. Deja Guvernul Sandu se face responsabil de eșecul total al reformei justiției, opinia Comisiei de la Veneția practic a desființat reforma propusă privind evaluarea judecătorilor și restructurarea Curții supreme de Justiție. Nu s-a făcut public raportul ODIHR prin care se critică dur reforma justiției elaborată de actualul minister al justiției prin faptul că se manipulează opinia publică în lipsa oricărei viziuni strategice previzibile.

Noul proiect de lege asumat de guvern agravează și mai mult situația dificilă în domeniul justiției. În loc să învețe lecția, Guvernul își asumă răspunderea pentru un alt proiect de lege de modificare a legii procuraturii, care ridică și mai mari întrebări de constituționalitate. Acest proiect de lege pune capăt eforturilor statului de a reforma procuratura după un model european, deoarece se încearcă a se reveni la formula veche de desemnare a Procurorului General pe criterii politice. Dacă pînă la adoptarea legii cu privire la Procuratură nr.3/2016 candidatura la funcția de Procuror General era propusă de Președintele Parlamentului, formula modificată pentru a exclude unele influențe politice asupra Procurorului General, atunci astăzi Guvernul nu a găsit alte posibilități decît să revină la formula desemnării politice a unui candidat, dar din data aceasta de către Prim-Ministru.

Acest proiect de lege asumat de Guvern, nu face altceva decît să ne arunce în trecut și să reducă procuratura și justiția în ansamblu la cheremul clasei politice, unor politicieni – președinți de partide. Data de 6 noiembrie 2019, va rămîne în istoria justiției ca ziua în care s-a anunțat întoarcerea armelor împotriva Justiției. Am asistat în acea zi la anularea contrar legii și regulamentului a concursului pentru selecția candidaților la funcția de Procuror General. Și tot în aceeași zi Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege din start neconstituțional, un proiect prin care se dorește ca viitorul Procuror General să devină marionetă în mîinile Prim-Ministrului și să execute comenzi și mofturi politice. 

Și doamna Prim-Ministru și Ministra Justiției au ales satisfacerea interesului particular politic, în detrimentul interesului general al societății. Tentativa grosolană de a subordona politic procuratura de către Prim-Ministru dovedește o lipsă de respect față de ordinea constituțională. Prin acest proiect de lege asumat de Guvern se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor executive și celei judecătorești (procuratura făcînd parte din puterea judecătorească), principiu general consfințit în Constituția RM. Acest demers intervenționist al Guvernului și Prim-Ministrului încalcă flagrant acordul de bună guvernare semnat de actorii politici din majoritatea parlamentară. Ca și consecință a acestei escrocherii politice,  Guvernul, care a încercat să subordoneze politic Procuratura trebuie demis. 

Analizând cele expuse concluzionăm:

1.      Guvernul Sandu a demonstrat incapacitatea totală politică și profesională de a rezolva problemele acumulate și de a opri aprofundarea crizei în toate sferele ale vieții societății.

2.     Guvernul Sandu se face vinovat de eșecul reformei justiției.

3.     Lipsa de profesionalism și responsabilitate, prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova, abandonarea intereselor naționale, încercarea de a subordona politic Procuratura, încălcarea flagrantă a Constituției, denotă o incapacitate a Prim-ministrului de a gestiona un guvern de coaliție.

4.      Toate acestea determină semnatarii prezentei moțiuni de cenzură să cerem demiterea guvernului prin vot afirmativ acordat.

În această ordine de idei, în baza art. 106 și 1061 din Constituția Republicii Moldova ,   prevederilor art. 116-120 din Regulamentul Parlamentului, depunem moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, înregistrat la Parlament în data de 6 noiembrie 2019 cu numărul 252  și exprimăm neîncrederea în  Guvernul Republicii Moldova investit."


Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate

Loading...

8 decembrie, 14:33
12
829

PSRM critică crearea Inspectoratului Social: Va persecuta oamenii săraci

8 decembrie, 14:33
12
829

Frica de amenzi va face ca asistenţii sociali să nu mai vrea să lucreze, iar oamenii nu se vor grăbi să ceară asistenţă socială de la stat.

PSRM critică crearea Inspectoratului Social: Va persecuta oamenii săraciFoto: știri.md

În plus, este nevoie de 1,2 milioane de lei pentru inspectori, iar bani în buget nu-s, ceea ce va face ca această nouă structură – Inspectoratul Social de Stat – să nu fie funcţională, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Despre aceasta a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Vladimir Odnostalco, care a criticat crearea Inspectoratului Social de Stat.

"A fost creat un organ care va urmări ca cetățenii noștri, care fac parte din pătura social-vulnerabilă, să fie verificați, ca să nu primească de la stat un ajutor mai mare cu un leu sau cu 10 lei, iar dacă o să primiți mai mult cu un leu, riscați amendă de 2.500 de lei", a declarat Odnostalco.

Potrivit deputatului socialist, actuala guvernare are drept scop reducerea numărului celor care vor cere ajutorul statului.

"În document se spune că cetățenii care vor să obțină ajutor pentru perioada rece a anului trebuie să depună actele la Direcția de asistență socială și dacă el a greșit, nu a adus un certificat, dar a primit ajutorul și a prejudiciat statul cu 500 de lei, va achita amendă de 2.500 de lei. Astfel, oamenii vor avea frică să ceară ajutor, pentru că s-ar putea trezi cu amenzi de mii de lei", spune Odnostalco.

Vladimir Odnostalco a declarat că în urma adoptării acestui document vor avea de suferit și asistenții sociali, care deservesc un număr enorm de cetățeni și pot comite erori la prelucrarea volumului mare de documente.

Amintim că majoritatea parlamentară PAS a aprobat instituirea Inspectoratului Social de Stat, al cărui scop este verificarea persoanelor care primesc ajutor social de stat, dar și a organelor care acordă acest ajutor.

Potrivit proiectului de lege, Inspectoratul Social de Stat se va subordona Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pentru implementarea proiectului este nevoie de resurse suplimentare din bugetul de stat în sumă totală de peste un milion de lei.

Persoanele care au prezentat informații eronate sau incomplete în cererea de acordare a asistenței sociale riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

În acelaşi timp, beneficiarii de asistenţă socială sau asistenţii sociali riscă amendă de până la 1.500 de lei pentru neprezentarea în termen de 10 zile a informației privind schimbarea locului de trai al beneficiarului de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului.

În plus, este nevoie de 1,2 milioane de lei pentru inspectori, iar bani în buget nu-s, ceea ce va face ca această nouă structură – Inspectoratul Social de Stat – să nu fie funcţională, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Despre aceasta a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Vladimir Odnostalco, care a criticat crearea Inspectoratului Social de Stat.

"A fost creat un organ care va urmări ca cetățenii noștri, care fac parte din pătura social-vulnerabilă, să fie verificați, ca să nu primească de la stat un ajutor mai mare cu un leu sau cu 10 lei, iar dacă o să primiți mai mult cu un leu, riscați amendă de 2.500 de lei", a declarat Odnostalco.

Potrivit deputatului socialist, actuala guvernare are drept scop reducerea numărului celor care vor cere ajutorul statului.

"În document se spune că cetățenii care vor să obțină ajutor pentru perioada rece a anului trebuie să depună actele la Direcția de asistență socială și dacă el a greșit, nu a adus un certificat, dar a primit ajutorul și a prejudiciat statul cu 500 de lei, va achita amendă de 2.500 de lei. Astfel, oamenii vor avea frică să ceară ajutor, pentru că s-ar putea trezi cu amenzi de mii de lei", spune Odnostalco.

Vladimir Odnostalco a declarat că în urma adoptării acestui document vor avea de suferit și asistenții sociali, care deservesc un număr enorm de cetățeni și pot comite erori la prelucrarea volumului mare de documente.

Amintim că majoritatea parlamentară PAS a aprobat instituirea Inspectoratului Social de Stat, al cărui scop este verificarea persoanelor care primesc ajutor social de stat, dar și a organelor care acordă acest ajutor.

Potrivit proiectului de lege, Inspectoratul Social de Stat se va subordona Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pentru implementarea proiectului este nevoie de resurse suplimentare din bugetul de stat în sumă totală de peste un milion de lei.

Persoanele care au prezentat informații eronate sau incomplete în cererea de acordare a asistenței sociale riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

În acelaşi timp, beneficiarii de asistenţă socială sau asistenţii sociali riscă amendă de până la 1.500 de lei pentru neprezentarea în termen de 10 zile a informației privind schimbarea locului de trai al beneficiarului de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
7 decembrie, 07:30
10
570

Cenușa: Alegerile din Bălți pot fi câștigate de PSRM. Depinde de Tauber

7 decembrie, 07:30
10
570

După excluderea lui Tauber din cursa electorală pentru Bălți, Alexandr Nesterovschi, candidatul PSRM, are cele mai mari șanse să câștige alegerile locale.

Cenușa: Alegerile din Bălți pot fi câștigate de PSRM. Depinde de TauberFoto: agora.md

O concluzie în acest sens a fost făcută de politologul Dionis Cenușa, transmite Știri.md.

”Acum, la alegerile din Bălți în turul doi, are șansele să câștige candidatul PSRM, după ce s-a retras deputatul PAS Marcoci (cui i-ar fi fost foarte greu să câștige alegerile în turul 2).  

Totul depinde de modul cum Tauber va comunica cu votanții săi și dacă îi va convinge să voteze pentru candidatul PSRM. 

Este foarte probabil că votanții Șor ar putea vota activ în turul doi cu scopul de a-și manifesta protestul împotriva autorităților centrale, votând pentru PSRM”.

O concluzie în acest sens a fost făcută de politologul Dionis Cenușa, transmite Știri.md.

”Acum, la alegerile din Bălți în turul doi, are șansele să câștige candidatul PSRM, după ce s-a retras deputatul PAS Marcoci (cui i-ar fi fost foarte greu să câștige alegerile în turul 2).  

Totul depinde de modul cum Tauber va comunica cu votanții săi și dacă îi va convinge să voteze pentru candidatul PSRM. 

Este foarte probabil că votanții Șor ar putea vota activ în turul doi cu scopul de a-și manifesta protestul împotriva autorităților centrale, votând pentru PSRM”.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
2 decembrie, 09:12
29
1 068

PSRM, după ce CEC cere excluderea lui Tauber: Abuz din partea regimului

2 decembrie, 09:12
29
1 068

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se arată îngrijorat de faptul că Comisia Electorală Centrală (CEC) a cerut excluderea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți.

PSRM, după ce CEC cere excluderea lui Tauber: Abuz din partea regimuluiFoto: agora.md

Într-un comunicat remis presei, PSRM susține că "regimul Maiei Sandu pășește activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc", transmite Știri.md.

"Anume sub acest aspect trebuie privită decizia abuzivă din noaptea trecută a Comisiei Electorale Centrale, subordonate regimului de la guvernare, care, la indicația directă a Maiei Sandu, a anulat votul popular al cetățenilor din municipiul Bălți.

Chiar dacă Partidul „Șor” este concurentul nostru politic, considerăm că ceea ce s-a întâmplat în raport cu candidatul scos din cursa electorală reprezintă o ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală. 

Exact la fel a procedat regimul Plahotniuc în raport cu alți concurenți electorali, pe care i-a scos ilegal din cursa electorală sau chiar a anulat rezultatele alegerilor. În esență, regimul nu a făcut altceva decât a anulat votul și opțiunea a circa 48% din cei care au participat în primul tur de scrutin la alegerile noi ale primarului municipiului Bălți", se arată în comunicat.

În acest context, PSRM atrage atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău să ia atitudine.

Știri.md amintește că CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Într-un comunicat remis presei, PSRM susține că "regimul Maiei Sandu pășește activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc", transmite Știri.md.

"Anume sub acest aspect trebuie privită decizia abuzivă din noaptea trecută a Comisiei Electorale Centrale, subordonate regimului de la guvernare, care, la indicația directă a Maiei Sandu, a anulat votul popular al cetățenilor din municipiul Bălți.

Chiar dacă Partidul „Șor” este concurentul nostru politic, considerăm că ceea ce s-a întâmplat în raport cu candidatul scos din cursa electorală reprezintă o ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală. 

Exact la fel a procedat regimul Plahotniuc în raport cu alți concurenți electorali, pe care i-a scos ilegal din cursa electorală sau chiar a anulat rezultatele alegerilor. În esență, regimul nu a făcut altceva decât a anulat votul și opțiunea a circa 48% din cei care au participat în primul tur de scrutin la alegerile noi ale primarului municipiului Bălți", se arată în comunicat.

În acest context, PSRM atrage atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău să ia atitudine.

Știri.md amintește că CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
30 noiembrie, 14:31
9
359

Deputații PSRM: Ministerul Muncii și Protecției Sociale – un minister antisocial

30 noiembrie, 14:31
9
359

Un ministru antisocial și antiuman. Așa au apreciat deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, activitatea ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a afirmat că în Moldova concediile de maternitate sunt ”atipic de lungi”.

Deputații PSRM: Ministerul Muncii și Protecției Sociale – un minister antisocialFoto: știri.md

Deputatul socialist Alla Darovannaia a criticat dur aceste declarații, numindu-le șocante și orientate împotriva oamenilor. Parlamentarul susține că în paralel cu majorarea vârstei de pensionare, actuala guvernare și-a fixat un alt obiectiv social și anume concediul pentru îngrijirea copiilor, transmite Știri.md.

”Avem două lumi paralele: mămicile care sunt în concediul pentru îngrijirea copilului și indemnizațiile pe care le primesc și, pe de altă parte, Ministerul care ar trebui să fie un Minister social”, a spus Darovannaia.

Deputatul a acuzat guvernarea că se gândește doar cum să ia bani de la cetățeni, cum să-i impună să muncească mai mult și, în același timp, cum să reducă perioada în care statul să plătească pensii sau indemnizații pentru îngrijirea copilului. Darovannaia a remarcat că asemenea politici nu vor aduce moldovenii înapoi în țară.

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a subliniat faptul că, în cadrul alegerilor, oamenii nu au votat pentru o creștere a prețurilor, a tarifelor, a vârstei de pensionare și o reducere a concediului de îngrijire a copilului.

Deputatul a menționat că pentru guvernarea de astăzi asistența medicală este nerentabilă, persoanele în etate sunt nerentabile, copiii sunt nerentabili. "Ceea ce se întâmplă astăzi este un dezastru, țara noastră este transformată într-un teritoriu fără națiune, bătrâni, copii".

Socialistul a atras atenția asupra faptului că politica antisocială a guvernării este dictată de creditorii externi ai țării: "Ei distrug natalitatea. Ei vor ca în familie să nu fie copii, astfel încât oamenii să fie liberi, să poată merge în altă țară și să lucreze pentru cineva acolo."

Vladimir Odnostalco a subliniat că, în pofida tuturor presiunilor din partea partidului de la guvernare, PSRM va continua să protejeze interesele Republicii Moldova și ale fiecărui cetățean în parte.

Deputatul socialist Alla Darovannaia a criticat dur aceste declarații, numindu-le șocante și orientate împotriva oamenilor. Parlamentarul susține că în paralel cu majorarea vârstei de pensionare, actuala guvernare și-a fixat un alt obiectiv social și anume concediul pentru îngrijirea copiilor, transmite Știri.md.

”Avem două lumi paralele: mămicile care sunt în concediul pentru îngrijirea copilului și indemnizațiile pe care le primesc și, pe de altă parte, Ministerul care ar trebui să fie un Minister social”, a spus Darovannaia.

Deputatul a acuzat guvernarea că se gândește doar cum să ia bani de la cetățeni, cum să-i impună să muncească mai mult și, în același timp, cum să reducă perioada în care statul să plătească pensii sau indemnizații pentru îngrijirea copilului. Darovannaia a remarcat că asemenea politici nu vor aduce moldovenii înapoi în țară.

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a subliniat faptul că, în cadrul alegerilor, oamenii nu au votat pentru o creștere a prețurilor, a tarifelor, a vârstei de pensionare și o reducere a concediului de îngrijire a copilului.

Deputatul a menționat că pentru guvernarea de astăzi asistența medicală este nerentabilă, persoanele în etate sunt nerentabile, copiii sunt nerentabili. "Ceea ce se întâmplă astăzi este un dezastru, țara noastră este transformată într-un teritoriu fără națiune, bătrâni, copii".

Socialistul a atras atenția asupra faptului că politica antisocială a guvernării este dictată de creditorii externi ai țării: "Ei distrug natalitatea. Ei vor ca în familie să nu fie copii, astfel încât oamenii să fie liberi, să poată merge în altă țară și să lucreze pentru cineva acolo."

Vladimir Odnostalco a subliniat că, în pofida tuturor presiunilor din partea partidului de la guvernare, PSRM va continua să protejeze interesele Republicii Moldova și ale fiecărui cetățean în parte.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate
25 noiembrie, 11:33
30
1 154

Filmulețul cu Robu numărând banii: PSRM cere pornirea urmăririi penale

25 noiembrie, 11:33
30
1 154

După ce în presă s-au scurs imagini video cu procurorul general interimar care numără euro, deputații PSRM au cerut inițierea urmăririi penale.

Filmulețul cu Robu numărând banii: PSRM cere pornirea urmăririi penaleFoto: agora.md

Astăzi, 25 noiembrie, deputații PSRM au abordat acest subiect în cadrul ședinței Parlamentului, transmite Știri.md.

Deputatul Grigore Novac a cerut audierea CNA astăzi, 25 noiembrie, în plenul Parlamentului pe acest caz.

Acesta a declarat că cetățenii trebuie să cunoască ce măsuri au fost întreprinse în raport cu subiectul dat. 

Ulterior, supusă votului propunerea socialistului, aceasta nu a fost susținută.

Reamintim că Dumitru Robu a apărut într-un filmuleț în care apare numărând mai mulți bani.

Astăzi, 25 noiembrie, deputații PSRM au abordat acest subiect în cadrul ședinței Parlamentului, transmite Știri.md.

Deputatul Grigore Novac a cerut audierea CNA astăzi, 25 noiembrie, în plenul Parlamentului pe acest caz.

Acesta a declarat că cetățenii trebuie să cunoască ce măsuri au fost întreprinse în raport cu subiectul dat. 

Ulterior, supusă votului propunerea socialistului, aceasta nu a fost susținută.

Reamintim că Dumitru Robu a apărut într-un filmuleț în care apare numărând mai mulți bani.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
23 noiembrie, 13:40
15
615

Deputați PSRM, despre majorarea vârstei de pensionare: Bătaie de joc

23 noiembrie, 13:40
15
615

Deputații socialiști critică dur proiectul de lege promovat de PAS, care majorează vârsta de pensionare și anulează indexarea de două ori pe an a pensiilor și altor plăți sociale.

Deputați PSRM, despre majorarea vârstei de pensionare: Bătaie de jocFoto: parlament.md

În cadrul unui briefing de presă, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, au declarat că țara se află sub administrare externă și că guvernarea pur și simplu îndeplinește „indicațiile” partenerilor externi, transmite Știri.md.

”Prin această “lege a genocidului social”, regimul de la guvernare vrea să anuleze legea adoptată de PSRM prin care s-a redus vârsta de pensionare la 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați”, a spus Alla Darovannaia, deputat PSRM, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, subliniind că această inițiativă legislativă va lovi din nou foarte dur în populația țării.

”În condițiile în care, potrivit statisticii Biroului Național de Statistică, durata medie a vârstei bărbaților în Republica Moldova, în 2019, a fost de 66,8 ani, reiese că bărbații, care au muncit o viață întreagă și care au cotizat în bugetul asigurărilor sociale, vor beneficia de pensie doar 3,8 ani din viață. Este o adevărată bătaie de joc”, a punctat Alla Darovannaia.

Totodată, deputatul a specificat că, deși proiectul PAS conține și așa-numita “ieșire anticipată la pensie” după atingerea unui anumit stagiu de cotizare, la modul practic, va fi extrem de greu pentru oameni să beneficieze de această prevedere. În mod special, este vorba despre mamele cu mai mulți copii, deoarece în stagiul de cotizare nu este inclusă perioada concediului de maternitate, dar nici perioada aflării la studii etc.

În altă ordine de idei, Alla Darovannaia a condamnat și intenția PAS de anulare a indexării de două ori pe an a pensiilor și altor plăți sociale, practică introdusă la fel de către socialiști prin lege. ”Anul trecut și în anul curent indexarea pensiilor a avut loc la 1 aprilie și 1 octombrie, iar PAS insistă să fie păstrată doar o singură indexare – la 1 aprilie. Și asta în condițiile în care anul viitor se așteaptă o inflație de până la 15%, fapt care va lovi dur în buzunarele și așa goale ale pensionarilor”, a precizat Darovannaia.

Deputatul s-a arătat indignat și de faptul că, în campania electorală, nici PAS, nici Maia Sandu nu au vorbit despre majorarea vârstei de pensionare și anularea indexării de două ori pe an a pensiilor, dar acum insistă pe acest proiect de lege. Alla Darovannaia a atenționat că dacă acest proiect de lege a genocidului social va fi promovat, PSRM se declară gata să fie alături de cetățeni la proteste în stradă pentru a apăra dreptul oamenilor la o viață decentă.

„Ceea despre ce am avertizat în perioada campaniilor electorale din anii 2020-2021 s-a întâmplat și chiar în modul cel mai prost”, a declarat, la rândul său, Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Deputatul socialist a menționat că guvernarea acționează în regim de isterie, iar discuțiile cu „experții angajați” sunt prezentate ca fiind „vocea poporului”.

„Însă oamenii nu au votat pentru creșterea tarifelor la gazele naturale cu 2,4%, pentru creșterea prețurilor la produsele de primă necesitate cu peste 20%, pentru majorarea vârstei de pensionare”, a subliniat Vladimir Odnostalco. Deputatul a repetat întrebarea pe care astăzi și-o pun mai mulți oameni: dacă guvernarea nu poate îmbunătăți viața oamenilor, de ce e nevoie de o asemenea guvernare?

Deputatul socialist a reamintit că țara se află sub administrare externă și că guvernarea pur și simplu îndeplinește „indicațiile” partenerilor externi.

„Când ei zic că ne ajută, ar trebui să ținem minte că brânza e gratuită doar în capcana pentru șoareci”, a remarcat deputatul.

Vladimir Odnostalco a reiterat și faptul că PSRM a pledat pentru reducerea vârstei de pensionare în țara noastră, pentru dubla indexare, a propus introducerea unui mecanism de recalculare anuală a pensiilor, a pensiei personale.

„Nimeni nu afirmă că situația este simplă. Dar ea poate fi gestionată. În caz contrar, în cel mai scurt timp ne vom confrunta cu o catastrofă socială, ne așteaptă „marșurile cratițelor goale”, pentru că oamenii nu vor avea ce mânca”, a concluzionat Vladimir Odnostalco.

În cadrul unui briefing de presă, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, au declarat că țara se află sub administrare externă și că guvernarea pur și simplu îndeplinește „indicațiile” partenerilor externi, transmite Știri.md.

”Prin această “lege a genocidului social”, regimul de la guvernare vrea să anuleze legea adoptată de PSRM prin care s-a redus vârsta de pensionare la 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați”, a spus Alla Darovannaia, deputat PSRM, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, subliniind că această inițiativă legislativă va lovi din nou foarte dur în populația țării.

”În condițiile în care, potrivit statisticii Biroului Național de Statistică, durata medie a vârstei bărbaților în Republica Moldova, în 2019, a fost de 66,8 ani, reiese că bărbații, care au muncit o viață întreagă și care au cotizat în bugetul asigurărilor sociale, vor beneficia de pensie doar 3,8 ani din viață. Este o adevărată bătaie de joc”, a punctat Alla Darovannaia.

Totodată, deputatul a specificat că, deși proiectul PAS conține și așa-numita “ieșire anticipată la pensie” după atingerea unui anumit stagiu de cotizare, la modul practic, va fi extrem de greu pentru oameni să beneficieze de această prevedere. În mod special, este vorba despre mamele cu mai mulți copii, deoarece în stagiul de cotizare nu este inclusă perioada concediului de maternitate, dar nici perioada aflării la studii etc.

În altă ordine de idei, Alla Darovannaia a condamnat și intenția PAS de anulare a indexării de două ori pe an a pensiilor și altor plăți sociale, practică introdusă la fel de către socialiști prin lege. ”Anul trecut și în anul curent indexarea pensiilor a avut loc la 1 aprilie și 1 octombrie, iar PAS insistă să fie păstrată doar o singură indexare – la 1 aprilie. Și asta în condițiile în care anul viitor se așteaptă o inflație de până la 15%, fapt care va lovi dur în buzunarele și așa goale ale pensionarilor”, a precizat Darovannaia.

Deputatul s-a arătat indignat și de faptul că, în campania electorală, nici PAS, nici Maia Sandu nu au vorbit despre majorarea vârstei de pensionare și anularea indexării de două ori pe an a pensiilor, dar acum insistă pe acest proiect de lege. Alla Darovannaia a atenționat că dacă acest proiect de lege a genocidului social va fi promovat, PSRM se declară gata să fie alături de cetățeni la proteste în stradă pentru a apăra dreptul oamenilor la o viață decentă.

„Ceea despre ce am avertizat în perioada campaniilor electorale din anii 2020-2021 s-a întâmplat și chiar în modul cel mai prost”, a declarat, la rândul său, Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Deputatul socialist a menționat că guvernarea acționează în regim de isterie, iar discuțiile cu „experții angajați” sunt prezentate ca fiind „vocea poporului”.

„Însă oamenii nu au votat pentru creșterea tarifelor la gazele naturale cu 2,4%, pentru creșterea prețurilor la produsele de primă necesitate cu peste 20%, pentru majorarea vârstei de pensionare”, a subliniat Vladimir Odnostalco. Deputatul a repetat întrebarea pe care astăzi și-o pun mai mulți oameni: dacă guvernarea nu poate îmbunătăți viața oamenilor, de ce e nevoie de o asemenea guvernare?

Deputatul socialist a reamintit că țara se află sub administrare externă și că guvernarea pur și simplu îndeplinește „indicațiile” partenerilor externi.

„Când ei zic că ne ajută, ar trebui să ținem minte că brânza e gratuită doar în capcana pentru șoareci”, a remarcat deputatul.

Vladimir Odnostalco a reiterat și faptul că PSRM a pledat pentru reducerea vârstei de pensionare în țara noastră, pentru dubla indexare, a propus introducerea unui mecanism de recalculare anuală a pensiilor, a pensiei personale.

„Nimeni nu afirmă că situația este simplă. Dar ea poate fi gestionată. În caz contrar, în cel mai scurt timp ne vom confrunta cu o catastrofă socială, ne așteaptă „marșurile cratițelor goale”, pentru că oamenii nu vor avea ce mânca”, a concluzionat Vladimir Odnostalco.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
23 noiembrie, 11:38
22
564

PSRM: R. Moldova e în prag să înghețe din cauza iresponsabilității PAS

23 noiembrie, 11:38
22
564

După ce ieri, 22 noiembrie, Gazprom a declarat că ar urma să stopeze livrarea de gaz în R. Moldova după neachitarea datoriei de către MoldovaGaz, PSRM a venit cu o reacție.

PSRM: R. Moldova e în prag să înghețe din cauza iresponsabilității PASFoto: știri.md

Într-un comunicat remis presei, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă iresponsabilitatea actualei guvernări, transmite Știri.md.

"Iresponsabilitatea dată este egală cu o crimă față de propriul popor. Asta pentru că actuala guvernare a știut foarte bine ce document a semnat cu "Gazprom", care sunt obligațiunile țării noastre asumate prin semnătura pusă de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și ce acțiuni trebuie întreprinse ca să nu ajungem într-o situație în care Moldova poate rămâne fără gaz rusesc. 

Existența acestor condiții și a datoriei curente de peste 74 de milioane USD au fost recunoscute, astăzi, chiar de către Andrei Spînu, fără să explice și inacțiunea actualei guvernări în raport cu problema creată.

Subliniem că Guvernul a fost avertizat la începutul lunii noiembrie de conducerea S.A. "MoldovaGaz", care a explicat că e nevoie de a identifica o soluție rapidă pentru achitarea plăților curente, în contextul existenței unei diferențe mari la prețul de import. 

Este greu de înțeles, în condițiile în care s-a știut despre existența acestor probleme, de ce Guvernul nu a mișcat din deget pentru a identifica o soluție.

Andrei Spînu a anunțat că Guvernul abia de azi "este în discuții pentru a identifica soluții". Or, răspunsul de la conducerea țării era așteptat până în data de 20 noiembrie, timp suficient pentru a rezolva această problemă.

PSRM a anunțat de mai multe ori că este deschis să vină cu propuneri constructive la problemele cu care se confruntă guvernarea din lipsă de experiență. 

Din păcate, toată deschiderea și disponibilitatea noastră sunt ignorate de guvernarea, care este concentrată doar pe show-uri mediatice și politici antisociale, fără a ține cont de vocea și experiența opoziției parlamentare", menționează PSRM.

Citește și: Gazprom: Livrarea gazului va fi oprită. Moldova nu a plătit datoria

Citește și: Șeful Moldovagaz explică datoria către Gazprom: Sunt 1,3 miliarde de lei

Într-un comunicat remis presei, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă iresponsabilitatea actualei guvernări, transmite Știri.md.

"Iresponsabilitatea dată este egală cu o crimă față de propriul popor. Asta pentru că actuala guvernare a știut foarte bine ce document a semnat cu "Gazprom", care sunt obligațiunile țării noastre asumate prin semnătura pusă de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și ce acțiuni trebuie întreprinse ca să nu ajungem într-o situație în care Moldova poate rămâne fără gaz rusesc. 

Existența acestor condiții și a datoriei curente de peste 74 de milioane USD au fost recunoscute, astăzi, chiar de către Andrei Spînu, fără să explice și inacțiunea actualei guvernări în raport cu problema creată.

Subliniem că Guvernul a fost avertizat la începutul lunii noiembrie de conducerea S.A. "MoldovaGaz", care a explicat că e nevoie de a identifica o soluție rapidă pentru achitarea plăților curente, în contextul existenței unei diferențe mari la prețul de import. 

Este greu de înțeles, în condițiile în care s-a știut despre existența acestor probleme, de ce Guvernul nu a mișcat din deget pentru a identifica o soluție.

Andrei Spînu a anunțat că Guvernul abia de azi "este în discuții pentru a identifica soluții". Or, răspunsul de la conducerea țării era așteptat până în data de 20 noiembrie, timp suficient pentru a rezolva această problemă.

PSRM a anunțat de mai multe ori că este deschis să vină cu propuneri constructive la problemele cu care se confruntă guvernarea din lipsă de experiență. 

Din păcate, toată deschiderea și disponibilitatea noastră sunt ignorate de guvernarea, care este concentrată doar pe show-uri mediatice și politici antisociale, fără a ține cont de vocea și experiența opoziției parlamentare", menționează PSRM.

Citește și: Gazprom: Livrarea gazului va fi oprită. Moldova nu a plătit datoria

Citește și: Șeful Moldovagaz explică datoria către Gazprom: Sunt 1,3 miliarde de lei

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
22 noiembrie, 16:42
8
725

PSRM condamnă intenția deputaților PAS de a majora vârsta de pensionare

22 noiembrie, 16:42
8
725

PSRM anunță că este împotriva propunerii deputaților PAS de a majora vârsta de pensionare atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Socialiștii spun că acest proiect de lege poate fi numit "al genocidului social".

PSRM condamnă intenția deputaților PAS de a majora vârsta de pensionareFoto: Moldova24.info

"Proiectul de lege al deputaților PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este unul antisocial, antipopular, îndreptat spre împovărarea suplimentară a cetățenilor țării noastre și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova", susțin socialiștii, transmite Știri.md.

Într-un comunicat de presă remis presei, se menționează că astfel se dorește economisirea a 1,5 miliarde de lei, iar deputații mai propun și anularea indexării de două ori pe an a pensiilor.

"În condițiile scumpirilor fără precedent, înregistrate în ultima perioadă în Republica Moldova, acest proiect de lege poate fi numit "al genocidului social". Pentru anul viitor se preconizează o inflație care ar putea depăși 15%, iar actuala guvernare vrea să renunțe la indexarea din 1 aprilie și să o păstreze doar pe cea din 1 octombrie. Astfel, aproape un an beneficiarii de pensii și alte plăți sociale vor fi victimele directe ale scumpirilor, în timp ce regimul de la guvernare le va indexa plățile doar spre sfârșitul anului viitor.

Amintim că PSRM a adoptat legea care prevedea micșorarea vârstei de pensionare de la 63 de ani la 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați. Noi am restabilit o dreptate pentru cetățeni, după ce regimul Plahotniuc a majorat censul de pensionare la 63 de ani. Acum PAS merge pe calea regimului Plahotniuc și majorează repetat vârsta de pensionare.

La fel la inițiativa șefului statului Igor Dodon, deputații PSRM au adoptat în 2019 indexarea de două ori pe an a pensiei - la 1 aprilie și 1 octombrie", se mai arată în comunicat.

Socialiștii menționează că dacă PAS va insista pe adoptarea acestui proiect, ei sunt gata să scoată oamenii în stradă.

Reamintim că, deputatul PAS, Dan Perciun, a prezentat un proiect de lege care prevede majorarea vârstei de pensionare.

Astfel, potrivit documentului, în 2022 bărbații vor ieși la pensie la 63 de ani, iar femeile la 60. Însă vârsta va crește gradual. Așa că în anul 2028, și doamnele se vor pensiona la 63 de ani.

"Proiectul de lege al deputaților PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este unul antisocial, antipopular, îndreptat spre împovărarea suplimentară a cetățenilor țării noastre și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova", susțin socialiștii, transmite Știri.md.

Într-un comunicat de presă remis presei, se menționează că astfel se dorește economisirea a 1,5 miliarde de lei, iar deputații mai propun și anularea indexării de două ori pe an a pensiilor.

"În condițiile scumpirilor fără precedent, înregistrate în ultima perioadă în Republica Moldova, acest proiect de lege poate fi numit "al genocidului social". Pentru anul viitor se preconizează o inflație care ar putea depăși 15%, iar actuala guvernare vrea să renunțe la indexarea din 1 aprilie și să o păstreze doar pe cea din 1 octombrie. Astfel, aproape un an beneficiarii de pensii și alte plăți sociale vor fi victimele directe ale scumpirilor, în timp ce regimul de la guvernare le va indexa plățile doar spre sfârșitul anului viitor.

Amintim că PSRM a adoptat legea care prevedea micșorarea vârstei de pensionare de la 63 de ani la 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați. Noi am restabilit o dreptate pentru cetățeni, după ce regimul Plahotniuc a majorat censul de pensionare la 63 de ani. Acum PAS merge pe calea regimului Plahotniuc și majorează repetat vârsta de pensionare.

La fel la inițiativa șefului statului Igor Dodon, deputații PSRM au adoptat în 2019 indexarea de două ori pe an a pensiei - la 1 aprilie și 1 octombrie", se mai arată în comunicat.

Socialiștii menționează că dacă PAS va insista pe adoptarea acestui proiect, ei sunt gata să scoată oamenii în stradă.

Reamintim că, deputatul PAS, Dan Perciun, a prezentat un proiect de lege care prevede majorarea vârstei de pensionare.

Astfel, potrivit documentului, în 2022 bărbații vor ieși la pensie la 63 de ani, iar femeile la 60. Însă vârsta va crește gradual. Așa că în anul 2028, și doamnele se vor pensiona la 63 de ani.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
19 noiembrie, 11:42
14
373

Deputat PSRM: Ministerul Sănătății are o conducere neprofesionistă

19 noiembrie, 11:42
14
373

Ministerul Sănătății are o conducere neprofesionistă, iar politicile care sunt promovate de aceasta sunt distructive, fapt confirmat și de medici.

Deputat PSRM: Ministerul Sănătății are o conducere neprofesionistăFoto: știri.md

Despre aceasta a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, transmite Știri.md.

Socialistul a menționat că, în perioada gestionării sectorului de sănătate de către Ala Nemerenco, Moldova a fost adusă pe unul din locurile de frunte în lume la capitolul decese provocate de COVID-19.

”Lipsa profesioniștilor, a rezultatelor și majorarea numărului de morți 55-60-65-70”, a declarat Odnostalco.

Odnostalco a criticat și modul în care se desfășoară vaccinarea cetățenilor, amintind de cazul bărbatului imunizat în plină stradă, dar și politica ineficientă de imunizare care a dus la expirarea termenului mai multor loturi de vaccin.

Potrivit deputatului, actuala conducere a Ministerului Sănătății ignoră subiectul majorării salariilor medicilor cu 40%, inițiativă care a fost votată în prima lectură primăvara trecută, dar care a fost stopată din cauza dizolvării Parlamentului în urma decretului semnat de Maia Sandu.

”Noi am majorat cu 10, 30 și apoi iar cu 30%, în total am crescut salariile medicilor cu 70%. Am identificat bani și pentru majorarea în acest an, însă nu noi am dizolvat Parlamentul. Vă îndemn să revenim la acest subiect”, a declarat socialistul.

Deputatul a criticat și decizia Ministerului Sănătății de a anula indemnizația de 16 mii de lei pentru medicii nevaccinați și de 100 de mii de lei în cazul decesului.

Despre aceasta a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, transmite Știri.md.

Socialistul a menționat că, în perioada gestionării sectorului de sănătate de către Ala Nemerenco, Moldova a fost adusă pe unul din locurile de frunte în lume la capitolul decese provocate de COVID-19.

”Lipsa profesioniștilor, a rezultatelor și majorarea numărului de morți 55-60-65-70”, a declarat Odnostalco.

Odnostalco a criticat și modul în care se desfășoară vaccinarea cetățenilor, amintind de cazul bărbatului imunizat în plină stradă, dar și politica ineficientă de imunizare care a dus la expirarea termenului mai multor loturi de vaccin.

Potrivit deputatului, actuala conducere a Ministerului Sănătății ignoră subiectul majorării salariilor medicilor cu 40%, inițiativă care a fost votată în prima lectură primăvara trecută, dar care a fost stopată din cauza dizolvării Parlamentului în urma decretului semnat de Maia Sandu.

”Noi am majorat cu 10, 30 și apoi iar cu 30%, în total am crescut salariile medicilor cu 70%. Am identificat bani și pentru majorarea în acest an, însă nu noi am dizolvat Parlamentul. Vă îndemn să revenim la acest subiect”, a declarat socialistul.

Deputatul a criticat și decizia Ministerului Sănătății de a anula indemnizația de 16 mii de lei pentru medicii nevaccinați și de 100 de mii de lei în cazul decesului.

Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
19 noiembrie, 09:50
18
2 949

BCS nu au votat moțiunea împotriva lui Nemerenco. Grosu: Râsul râsului

19 noiembrie, 09:50
18
2 949

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au stat minute încremeniți în seara de joi, 18 noiembrie curent, după ce a fost votată moțiunea simplă împotriva activității ministrei Sănătății, Ala Nemerenco. Asta pentru că au avut un eșec la procesul de votare.

BCS nu au votat moțiunea împotriva lui Nemerenco. Grosu: Râsul râsuluiFoto: știri.md

Socialistul Vlad Batrîncea a încercat să-i scoată din situație, însă șeful Direcției juridice din cadrul Parlamentului, Ion Creangă, le-a explicat unde s-au pierdut. „V-ați făcut de râsul râsului!”, a apreciat într-un final președintele Parlamentului, deputatul PAS, Igor Grosu, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Video-ul de mai jos surprinde procesul de supunere la vot a moțiunii înaintate de BCS. „Este timpul să trecem la procedura de vot. Supun votului proiectul cu nr. 348. … Voi nici acum nu ați înțeles că votați moțiunea voastră. Băi, ce bravo sunteți! … Voi votați-vă moțiunea sau ce, vă este rușine?”, a întrebat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Atunci când au fost afișate rezultatele votării, acesta a mai adăugat: „Domnule, voi nici nu v-ați votat moțiunea proprie, bre..”.

Vlad Batrîncea de la PSRM a făcut o precizare și a declarat că, de fapt, deputații PAS s-au îmbătat cu „apă rece”. „Stimați colegi, nu vă îmbătați cu apă rece. Raportul era pentru respingerea moțiunii, înseamnă că, dacă 56 de oameni au votat pentru acest raport, moțiunea este aprobată (aplauze)”.

Însă șeful Direcției juridice din cadrul Parlamentului, Ion Creangă, a intervenit cu o explicație în baza regulamentului care spune că „în dezbatere se pune moțiunea, moțiunea fiind votată cu avizul Comisiei și nu cu raportul Comisiei”.

„V-ați făcut de râsul râsului! În aceste condiții moțiunea opoziției, o moțiune rușinoasă, a picat”, a anunțat oficial președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Sănătății nu a întrunit numărul necesar de voturi în seara de joi, 18 noiembrie curent. După discursul ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, dezbateri și luări de cuvânt ale reprezentanților fracțiunilor parlamentare, majoritatea deputaților s-au pronunțat împotrivă. Din numărul de 66 de deputați prezenți în sală, 6 au votat pentru și 52 – împotrivă, iar 8 deputați s-au abținut de la vot.

Moțiunea simplă a fost inițiată de deputații din Fracțiunea parlamentară a BCS care au invocat „gestionarea ineficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia COVID-19”. Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.


Socialistul Vlad Batrîncea a încercat să-i scoată din situație, însă șeful Direcției juridice din cadrul Parlamentului, Ion Creangă, le-a explicat unde s-au pierdut. „V-ați făcut de râsul râsului!”, a apreciat într-un final președintele Parlamentului, deputatul PAS, Igor Grosu, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Video-ul de mai jos surprinde procesul de supunere la vot a moțiunii înaintate de BCS. „Este timpul să trecem la procedura de vot. Supun votului proiectul cu nr. 348. … Voi nici acum nu ați înțeles că votați moțiunea voastră. Băi, ce bravo sunteți! … Voi votați-vă moțiunea sau ce, vă este rușine?”, a întrebat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Atunci când au fost afișate rezultatele votării, acesta a mai adăugat: „Domnule, voi nici nu v-ați votat moțiunea proprie, bre..”.

Vlad Batrîncea de la PSRM a făcut o precizare și a declarat că, de fapt, deputații PAS s-au îmbătat cu „apă rece”. „Stimați colegi, nu vă îmbătați cu apă rece. Raportul era pentru respingerea moțiunii, înseamnă că, dacă 56 de oameni au votat pentru acest raport, moțiunea este aprobată (aplauze)”.

Însă șeful Direcției juridice din cadrul Parlamentului, Ion Creangă, a intervenit cu o explicație în baza regulamentului care spune că „în dezbatere se pune moțiunea, moțiunea fiind votată cu avizul Comisiei și nu cu raportul Comisiei”.

„V-ați făcut de râsul râsului! În aceste condiții moțiunea opoziției, o moțiune rușinoasă, a picat”, a anunțat oficial președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Sănătății nu a întrunit numărul necesar de voturi în seara de joi, 18 noiembrie curent. După discursul ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, dezbateri și luări de cuvânt ale reprezentanților fracțiunilor parlamentare, majoritatea deputaților s-au pronunțat împotrivă. Din numărul de 66 de deputați prezenți în sală, 6 au votat pentru și 52 – împotrivă, iar 8 deputați s-au abținut de la vot.

Moțiunea simplă a fost inițiată de deputații din Fracțiunea parlamentară a BCS care au invocat „gestionarea ineficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia COVID-19”. Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.


Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter

Loading...