main logo
809

Serbia neagă implicarea cetățenilor săi în destabilizări în R. Moldova

Ministrul sârb al Afacerilor Externe, Ivica Dacic, a negat „cu fermitate” declarațiile Maiei Sandu despre o posibilă participare a cetățenilor sârbi la acțiuni ce vizează destabilizarea situației în Republica Moldova, informații parvenite de la serviciile secrete ucrainene.

Serbia neagă implicarea cetățenilor săi în destabilizări în R. Moldova

„Solicităm autorităților moldovenești să transmită de urgență toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit niciodată o astfel de sesizare din partea Republicii Moldova”, a precizat Ivica Dacic, transmite Știri.md cu referire la TV8.

Ministrul sârb de Externe a mai adăugat că există multe exemple de știri false pe scena internațională, dar și că Serbia nu va permite afectarea reputației și intereselor țării, precum și a relațiilor de prietenie dintre Serbia și Moldova.

„Am dat ordin ambasadorului nostru acreditat la Chișinău să solicite de urgență clarificarea acestei declarații a președintelui Republicii Moldova, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, precum și să ne furnizeze de urgență toate informațiile despre persoanele care sunt suspectate de a fi participanți la astfel de acțiuni violente”, a spus Dacic pentru Tanjug.

Ministrul a reamintit că, conform legilor Serbiei, orice participare a cetățenilor sârbi la conflicte armate din străinătate este o infracțiune.

Reacția Serbiei a venit după ce Maia Sandu a declarat că are informații despre planurile de implicare a cetățenilor Rusiei, Belarusului, Serbiei și Muntenegrului în acțiuni anticonstituționale în Moldova. Potrivit președintei, documentele primite de la partenerii ucraineni demonstrează „o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea activităților subversive”.

„Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. Materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, Serbiei și Muntenegru. În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor, mai mulți veterani și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul este răsturnarea ordinii constituționale și schimbarea ordinii legitime pe una ilegitimă, care să pună țara la dispoziția Rusiei, inclusiv pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a mai menționat Maia Sandu.

Rusia a venit cu prima sa reacție, după ce președinta Maia Sandu a oferit detalii legate de planul Federației Ruse de a destabiliza situația în țară, răsturnarea actualei puteri și înlocuirea acesteia cu una fidelă Kremlinului. Ministerul rus de Externe a catalogat aceste afirmații ca fiind unele „absolut nefondate”. „Astfel de afirmații sunt absolut nefondate. Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina. Mai întâi acuzați cu referire la informațiile secrete care nu pot fi verificate, apoi sunt folosite pentru a justifica propriile acțiuni ilegale.

Citește și: Andrian Cheptonar: Inițial s-a planificat să fie aduși diversioniști la Chișinău

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării