main logo
8921

Sandu: Se pregătesc atacuri asupra Moldovei prin proteste și luare de ostatici

Documentele la care s-a referit Vladimir Zelenski atunci când a avertizat R. Moldova privind intențiile de a destabiliza situația din R. Moldova au fost anunțate de Maia Sandu.

Sandu: Se pregătesc atacuri în țară prin proteste și luare de ostaticiFoto: știri.md

În cadrul unui briefing de presă, șefa statului a declarat că Kremlinul intenționează să destabilizeze situația din țară prin ”proteste și luare de ostatici”, transmite Știri.md.

”Declarațiile președintelui Vladimir Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.

Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou, tentative de destabilizare au existat și în toamna anului trecut, doar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervenției instituțiilor noastre de securitate.

În perioada octombrie - decembrie, Poliția și SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au stopat tentativele”, a spus Sandu.

În ceea ce privește documentele la care s-a referit Zelenski, Maia Sandu a menționat că acestea conțineau informații despre pașii pe care urma să-i întreprindă Kremlinul pentru a destabiliza situația din R. Moldova.

”În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să provoace proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. 

Prin acțiuni violente, mascate prin așa-numite proteste ale opoziției, ar putea să provoace schimbarea puterii în stat”.

Totodată, Sandu a declarat că în document se conțin locații și acțiuni concrete care ar urma să aibă loc.

”Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. Documentul conține reguli de intrare pe teritoriul R. Moldova a cetățenilor Federației Ruse, Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Instituțiile statului lucrează pentru a preveni aceste provocări”.

În context, președinta a cerut următoarele acțiuni: ”Instituțiile statului și, mai ales instituțiile de securitate și de asigurare a ordinii publice, să dea dovadă de vigilență maximă.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale - și toți cei care îi protejează pe aceștia trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat șefa statului.

Reamintim că președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat la Consiliul Europei că a intrat în posesia unor documente secrete, cu descrierea modului în care Rusia vrea să schimbe puterea din R. Moldova.

Ulterior, SIS a confirmat informațiile privind tentativele de destabilizare a situației din R. Moldova de către Federația Rusă.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării