main logo
537

PDM a contestat la CC numirea lui Robu și Legea Procuraturii

12 deputați ai Partidului Democrat din Moldova (PDM) au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au contestat numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, cât și cer să fie suspendat proiectul de lege cu privire la modificările la Legea Procuraturii, ce se referă la procedura de numire a procurorului general.

PDM a contestat la CC numirea lui Robu și Legea ProcuraturiiFoto: Știri.md

Potrivit democraților, în procesul de numire în funcție a procurorului general interimar s-au încălcant flagrant toate procedurile procesului legislativ prevăute de Regulamentul Parlamentului și alte acte normative, fără să fie respectate termenele de examinare, fără nici un aviz și expertiză, și fără ca deputații să aibă posibilitate să dezbată și să înainteze amendamente.

Totodată, autorii sesizării susțin că prin adoptarea noului mecanism de numire în funcție a procurorului general interimar și modificările la Legea Procuraturii s-au introdus noi temeiuri de eliberare din funcție a procurorului general și a fost modificată componența și competențele Consiliului Superior al Procurorlilor.

„Este necesar de menționat că Parlamentul, adoptând legile contestate a ignorat nu doar normele legale și constituționale, dar și toate standardele internaționale la acest subiect și toate expertizele internaționale care au stat la baza reformei procuraturii”, se arată în sesizarea democraților.

În acest sens, democrații cer examinarea în regim de urgență a respectivei sesizări, cât și suspendarea modificărilor la Legea Procuraturii ce au fost adoptate recent în Parlament, cu referință la procedura de numire a procurorului general.

Amintim că recent, deputații au votat proiectul de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii. Conform noilor modificări, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

De menționat că odată ce modificările la Legea Procuraturii au fost votate în Parlament, concursul pentru funcția de procuror general, demarat de către Consiliul Superior al Procurorilor, va fi considerat nul.

De menționat că la data de 30 iulie, Dumitru Robu a fost votat de 78 de deputați în funcția de procuror general interimar. Fracțiunea PD l-a votat pe Robu, iar deputații Lilian Carp și Dan Perciun au refuzat să voteze proiectul de hotărâre.

Candidatura lui Dumitru Robu a fost propusă de Parlament, după ce, din lipsă de cvorum, ședința Consiliului Superior al Procurorilor a fost amânată, iar Igor Dodon a cerut Legislativului să vină cu o candidatură până la 31 iulie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării