main logo
853

Legea Procuraturii a fost modificată. Proiectul, votat în a doua lectură

Proiectul de lege care prevede modificarea mecanismului de numire a Procurorului general a fost aprobat în lectura a doua de parlament cu votul a 55 de deputați. Decizia a fost luată în seara zilei de luni, 16 septembrie, după ora 22.00.

Legea Procuraturii a fost modificată. Proiectul, votat în a doua lecturăFoto: Știri.md

Potrivit noilor prevederi, numirea Procurorului general de către Președintele țării se va face la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul candidaților propuși de către o Comisie constituită de Ministerul Justiției, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

În cazul în care Președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui Comisiei de concurs lista candidaților prezentată. 

În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.

Totodată, proiectul prevede că încetarea mandatului Procurorului general are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova, la propunerea CSP.

După votarea proiectului în lectura a doua, premierul Maia Sandu a anunțat că a fost oprit concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror general lansat la 9 august curent de CSP. 

„Momentul în care vom putea răsufla cu ușurare și speranță că Moldova are un Procuror General demn și integru încă e departe. Dar azi s-a făcut un pas enorm! Votarea în două lecturi a modificărilor la Legea Procuraturii, în formula propusă de guvern, demonstrează că avem curaj, argumente și motivație să demontăm, cărămidă cu cărămidă, sistemul construit de Plahotniuc în justiție. Concursul CSP a fost oprit. Oamenii vor reformă reală, ei așteaptă de la noi acțiuni dure și azi am livrat prima porție”, a specificat Maia Sandu.

Partidul Democrat din Moldova a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională modificările în Legea cu privire la Procuratură.

Postul de procuror general a rămas vacant la 11 iulie curent, după ce Eduard Harunjen a demisionat. În prezent, interimatul funcției este asigurat de Dumitru Robu. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării