main logo
6585

Olga Bondarciuc, notarul lui Plahotniuc, extrădată din Belgia: Primele imagini

Olga Bondarciuc, notarul lui Plahotniuc, a fost extrădată din Bruxelles, Belgia.

Notarul lui Plahotniuc, extrădat din Belgia: Primele imaginiColaj: știri.md

Despre aceasta anunță Poliția Republicii Moldova, transmite Știri.md.

"Cu puțin timp în urmă, din orașul Bruxelles, Regatul Belgiei, de către angajații Direcției cooperare polițienească internațională a IGP a fost extrădată cetățeana Republicii Moldova Bondarciuc Olga, anunțată în căutare internațională pe canalele Interpol pentru arest și extrădare la solicitarea Inspectoratului de poliție Centru al DP mun. Chișinău, pentru declaraţia mincinoasă, concluzia falsă sau traducerea incorectă

Persoana extrădată a fost predată inițiatorului căutării în incinta Aeroportului Internațional Chișinău", anunță IGP.

Știri.md amintește că Olga Bondarciuc, notarul cunoscut pentru legalizarea mai multor contracte care implică companii și persoane din anturajul fostului lider PDM Vlad Plahotniuc, anunțată în căutare internațională, a rămas fără licență.

Olga Bondarciuc a fost a fost reținută în Belgia pe 27 septembrie 2021, la trei luni după ce a fost anunțată în căutare internațională de organele de drept din Republica Moldova.

Aceasta însă nu a fost extrădată, deoarece a cerut azil politic în Belgia.

La data de 22 aprilie 2020, în adresa Secretariatului General al OIPC Interpol a fost transmisă solicitarea privind anunțarea în căutare internațională în vederea localizării Olgăi Bondarciuc, în vârstă de 44 de ani, care activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă.

La 4 iunie 2021, aceasta a fost anunțată în căutare internațională în vederea arestării și extrădării, fiind emis mandat judecătoresc de către Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana). Olga Bondarciuc a fost reținută în Belgia conform difuziunii de căutare internațională emise în baza solicitării BNC Interpol Chișinău. În aceeași zi, de către autoritățile belgiene a fost confirmat arestul persoanei în cauză.

Aceasta urmează a fi extrădată autorităților din Republica Moldova.

Olga Bondarciuc este cunoscută pentru legalizarea mai multor tranzacții în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc.

În anul 2018, Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, reședința de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare. Contractul de vânzare a capitalului social a fost semnat în prezența Olgăi Bondarciuc, scrie anticoruptie.md.

Potrivit jurnal.md, notarul Olga Bondarciuc a legalizat mai multe documente pentru cetățenii din Israel, necesare înregistrării companiei „Air Jet Company”. În ultimii ani, numele ei figurează în mai multe tranzacții legalizate cu implicarea oamenilor și din anturajul lui Șor.

În 2019, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a stabilit că Olga Bondarciuc este una dintre persoanele care figurează în Raportul Kroll 2.

ZdG scrie că, la data de 2 iunie 2020, Bondarciuc a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost în conformitate cu legislația. Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.

În februarie 2021, Ziarul de Gardă scria că notarul Olga Bondarciuc, care a fost anterior implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Plahotniuc, Șor și Platon, ar fi prestat servicii de notariat și pentru ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit unor documente în posesia cărora a intrat Ziarul de Gradă, mai exact un registru al actelor notariale, în care Olga Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova.

În luna iulie a anului 2013, Bondarciuc ar fi legalizat un contract de credit ai cărui debitori sunt Igor Dodon și soția sa, Galina Dodon. Creditul a fost contractat de la BC „Victoriabank” SA. Cel mai probabil, este vorba despre creditul în valoare de 1,477 milioane de lei pe care Igor Dodon l-a obținut de la această bancă în anul 2013, cu o rată anuală de doar 8% și a cărei scadență este anul 2028. Acesta este indicat și în declarațiile de avere și interese depuse de Igor Dodon.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării