main logo
8521

Maia Sandu explică motivele din care Igor Dodon vrea demisia Guvernului

Votul împotriva Guvernului va însemna un vot împotriva reformei justiţiei, iar pentru UE reforma justiţiei este cea mai importantă.

Maia Sandu explică motivele din care Igor Dodon vrea demisia GuvernuluiFoto: cotidianul.md

Declaraţia aparţine prim-ministrei Maia Sandu şi a fost făcută în cadrul unei ediţii speciale la Moldova 1. 

Ea a spus că îşi doreşte ca acest Guvern să rămână pentru a continua reformele începute. Totodată, ea a menţionat că demiterea Guvernului ar însemna şi blocarea finanţării externe pentru Republica Moldova.

„Îmi doresc mult ca acest Guvern să rămână, dar acest lucru depinde de fracţiunea PSRM şi o să vedem mâine ce îşi doresc ei. Pentru noi această reformă este prea importantă, asta am promis oamenilor. Nu ştiu dacă Igor Dodon poate să afirme cu seninătate şi certitudine că nu are de ce să-i fie frică de un procuror general. Şi eu cred că aici este problema cea mare. Eu cred că această reacţie şi dorinţă a lui de a da jos acest Guvern vine din două motive: frica de un procuror independent şi frica de alegeri prezidenţiale şi eventual de un contracandidat puternic. Pentru că, în momentul în care acest Guvern începe să producă rezultate, da, a fost foarte greu la început ca să facem ordine, să oprim schemele, să convingem partenerii internaţionali că merităm să fim sprijiniţi financiar, să acoperim acea gaură pe care am găsit-o în buget de patru miliarde, a fost greu, dar am muncit şi acum încep să se vadă primele rezultate. Şi eu cred că Igor Dodon este speriat de faptul că aceste rezultate vor deveni tot mai multe, vor fi resimţite de tot mai mulţi cetăţeni şi a hotărât, din acest egoism personal al lui, să dea jos Guvernul, să pună în pericol multe proiecte şi multe lucruri bune care s-ar putea întâmpla pentru cetăţeni în următoarele luni, doar ca să se protejeze pe sine de procuror şi eventual de contracandidaţi la prezidenţiale”, a spus Maia Sandu.

Ea a menţionat că există riscul ca finanţarea externă să fie blocată dacă va fi demis Guvernul. „Restabilirea finanţării externe nu înseamnă doar aducerea banilor, dar înseamnă şi aprecierea acţiunilor Guvernului, reformelor pe care le face. Tot sprijinul UE se datorează eforturilor noastre de reformă a justiţiei. Bineînţeles că există acest risc pentru că partenerii au nevoie de dovezi clare că se fac reforme. Am vorbit cu prim-ministrul Ludovic Orban despre creditul pe care urma să-l obţinem de 100 de milioane de euro, care vine doar pentru primul an şi care trebuia să vină şi în anii următori. Alt Guvern nu poate să-l obţină. Este vorba şi despre asistenţa Uniunii Europene, Băncii Mondiale”, a spus Maia Sandu.

Fiind întrebată dacă Blocul ACUM s-ar aşeza la masa de negocieri cu PSRM după o eventuală demitere a Guvernului, aşa după cum a declarat anterior şeful statului, Igor Dodon, Maia Sandu a menţionat că nu crede că acest lucru va fi posibil. „Noi nu avem ce să discutăm cu ei dacă nu putem să livrăm, să prezentăm rezultate pe reforma justiţiei. Pentru noi nu merită cu orice preţ să ne ţinem de funcţii în Guvern, atât timp cât noi putem să facem în Guvern ceea ce am promis oamenilor. Nu vedem ce putem să discutăm cu ei, nu vedem de ce PSRM mâine nu vrea reforma justiţiei, dar poimâine va vrea. Asta nu este consecvenţă şi nu există nicio logică aici”, a spus Maia Sandu.

Cu referire la o posibilă înţelegere dintre PSRM şi PDM privind demiterea Guvernului şi crearea unei noi majorităţi premierul a menţionat că răspunsul va fi cunoscut mâine la examinarea moţiunii de cenzură. Totodată, ea a spus că Guvernul nu îşi va retrage asumarea răspunderii privind modificarea Legii Procuraturii. „Dacă retragem acest proiect, înseamnă că procuror general poate ajunge o persoană care are probleme cu integritatea. Dacă va fi votată moţiunea înseamnă că există o înţelegere între PSRM şi PDM şi asistăm la formarea unei noi coaliţii”, a spus Maia Sandu.

Știri.md amintește că parlamentul se va convoca mâine în ședință plenară, la ora 10:00, pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

În timp ce deputații vor vota moțiunea de cenzură, cetățenii sunt așteptați la un protest pașnic în susținerea Guvernului Sandu.

Manifestația va fi organizată mâine, 12 noiembrie, la ora 10:00 în fața Parlamentului.

"Mâine, Parlamentul va pune la vot moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu! Creșterile salariale, reforma justiției vor fi oprite dacă deputații socialiști și democrați votează demiterea Guvernului!

Venim mâine și apărăm Justiția!", este mesajul organizatorilor. 


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării