main logo
4849

În opt localități din Republica Moldova va avea loc votarea repetată

În cadrul ședinței de ieri, 8 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a declarat nevalabile alegerile din 5 noiembrie 2023 în opt localități din Republica Moldova.

În opt localități din Republica Moldova va avea loc votarea repetatăFoto: Știri.md

Decizia vine ca urmare a examinării hotărârilor cu privire la aprobarea proceselor-verbale privind centralizarea rezultatelor votării din 5 noiembrie 2023 adoptate de consiliile electorale de circumscripție respective, unde CEC a constatat că la alegeri au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale, transmite Știri.md

În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate nevalabile în anumite circumscripții dacă la ele au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

Astfel, votarea repetată va avea loc în următoarele localități:

- Pentru primarul satului Cunicea și Consiliul sătesc Cunicea, raionul Florești;

- Pentru primarul comunei Nicolaevca și Consiliul comunal Nicolaevca, raionul Florești;

- Pentru primarul satului Sămănanca și Consiliul sătesc Sămănanca, raionul Orhei;

- Pentru primarul satului Aluatu și Consiliul sătesc Aluatu, raionul Taraclia;

- Pentru primarul comunei Salcia și Consiliul comunal Salcia, raionul Taraclia;

- Pentru Consiliul sătesc Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia;

- Pentru primarul satului Chirsova și Consiliul sătesc Chirsova, UTA Găgăuzia;

- Pentru Consiliul sătesc Cotovscoe, UTA Găgăuzia.

În aceste condiții, Comisia a dispus organizarea, pe 19 noiembrie 2023, a votării repetate pentru alegerea primarilor și/sau a consilierilor locali în aceste unitățile administrativ-teritoriale.

Votarea repetată se va efectua în baza acelorași liste, consilii și birouri electorale.

Știri.md amintește că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegerile locale generale.

După închiderea secțiilor de votare, Comisia Electorală Centrală a anunțat că au fost înregistrate 220 de încălcări și incidente.

Potrivit rezultatelor preliminare, liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a câștigat alegerile din municipiul Chișinău din primul tur.

În 11 orașe din nordul Republicii Moldova primarul a fost ales din primul tur. La Briceni au votat 3.109 cetățeni, dintre care 2.457 și-au dat votul pentru candidatul PSRM, Vitalii Gorodinschi.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, rata reală de participare la vot a alegătorilor din Moldova a fost de 58,3%. Această rată a fost stabilită în baza prezenței la vot și a numărului de alegători reali aflați în Republica Moldova.

Partidul Acțiune și Solidaritate s-a clasat pe primul loc la alegerile pentru consiliile raionale în 19 raioane ale R. Moldova.

De asemenea, Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate vor avea cei mai mulți consilieri în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării