main logo
2993

IGP: 75 cazuri de încălcări, înregistrate la secțiile de votare din țară

Inspectoratul General al Poliției Republicii Moldova prezintă informații înregistrate cu incidență electorală până la ora 15:30, 20 octombrie.

IGP: 75 cazuri de încălcări, înregistrate la secțiile de votare din țarăFoto: Știri.md/Arhivă

Potrivit oamenilor legii, au fost înregistrate 14 cazuri de fotografiere a buletinului de vot. Acestea au avut loc în Găgăuzia (2), la Chișinău (2), Șoldănești, Telenești (2), Nisporeni, Cimișlia, Drochia, Bălți, Briceni, Cantemir și Rezina, transmite Știri.md.

De asemenea, au fost înregistrate cinci cazuri de deteriorare a buletinului de vot în raioanele Drochia și Comrat, dar și la Chișinău (3).

Totodată:

- Șase cazuri de corupere a alegătorilor (Chișinău (3), Sângerei și Fălești - faptele nu s-au adeverit, Soroca - se documentează);

- Zece cazuri de agitație electorală la Briceni (2), Orhei (3), Ialoveni, Drochia, Cantemir, Chișinău (2);

- Șase afișaje electorale neautorizate la Călărași (2), Soroca (2), Chișinău și Râșcani;

- Opt cazuri de transportare a alegătorilor la Fălești (2), Dubăsari (5), Găgăuzia;

- Două cazuri de prezență în cabina de vot a mai multor persoane la Dubăsari și Chișinău;

- Un caz de scoaterea buletinului de vot din Secția de votare la Ialoveni;

- Două cazuri de lipsa alegătorului în lista electorală la Chișinău și Bălți;

- Alte incidente - 20 (prezența persoanei în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte, acțiuni huliganice etc.).

De asemenea, Poliția menționează că în prezent se întreprind toate acțiunile de constatare și documentare a cazurilor. 

Toate cazurile, 75 la număr, au fost fixate și raportate Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Reamintim că astăzi, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Totodată, cetățenii sunt chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii sunt așteptați la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Președintele CEC, Angelica Caraman, a spus că până la ora 10:00 au votat peste 207.000 de alegători, ceea ce reprezintă peste 7,5% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

Până la ora 09:00, misiunea Promo-LEX a recepționat 173 de semnalări de incidente de la observatorii din teritoriu. Dintre acestea, 34 de incidente au fost verificate și confirmate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării