main logo
6016

Promo-LEX: Zeci de cazuri de încălcare a secretului votului

Observatorii Promo-LEX au raportat în total 658 de semnalări de incidente. Cele mai multe dintre acestea au vizat încălcarea secretului votului.

Promo-LEX: Zeci de cazuri de încălcare a secretului votuluiFoto: Captură video

UPDATE 14:30: Potrivit șefului Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, au fost înregistrate alte 15 cazuri de prezență a materialelor publicitare, afișe, panouri electorale în secția de vot sau în raza de 100 de metri, transmite Știri.md.

Alte încălcări vizează:

- Agitație electorală sau PR negru - 14 cazuri;

- Prezența nejustificată a persoanelor în secția de votare sau în raza de 100 de metri - 19 cazuri;

- Încălcarea secretului votului - 60 de cazuri;

- Votarea nejustificată în grup - 30 de cazuri;

- Restricționarea accesului pentru observatori și obstrucționarea procesului de observare - șase cazuri;

- Transportarea organizată a alegătorilor - trei cazuri;

- Urne de vot sigilate necorespunzător - cinci cazuri;

- Întreruperea procesului de filmare - 38 de cazuri;

- Încetarea, suspendarea nejustificată a votării - patru cazuri;

- Influențarea votului - șase cazuri.

„Aici vom da și exemple. În Rusia, ambele secții de votare fiind deschise la ambasadă, un grup de tineri oferă gratuit scurte albe cu inscripția Rusia-Moldova. Grupul mai oferă alegătorilor care deja părăsesc secțiile invitație la o cafenea din apropiere, accesul în local fiind doar în baza acestor invitații. Un alt grup în scurte albastre oferă un card al cetățeanului Moldovei în Rusia, un card care a fost anunțat anterior de diverse organizații din Rusia și care la activarea acestui card se oferă anumite beneficii”, a declarat Nicolae Panfil.

Totodată, mai multe cazuri de cumpărare a voturilor s-au înregistrat și printre alegătorii din stânga Nistrului.

„La două secții din Cocieri, un grup de alegători care se deplasau organizat din secția de votare discutau că vor fi remunerați cu bani pentru un vot. La o secție din Varnița, în raza de 100 de metri, un grup de alegători discutau că au votat contra unui candidat pentru o altă candidată din buletin, iar pentru vot li s-au promis 1.000 de lei. La Sănătăuca, un grup de trei persoane discutau că vor fi remunerați cu 400 de lei pentru un vot și 100 de lei pentru transport. La Doroțcaia, doi alegători s-au apropiat de mașina în care se aflau observatorii Promo-LEX și le-au propus să-și vândă votul. În Cocieri, un grup de trei persoane discutau despre o remunerare de 2.000-3.000 de lei din partea unei formațiuni politice pentru votul exprimat”, a declarat Panfil.

Știrea inițială: Până la ora 09:00, misiunea Promo-LEX a recepționat 173 de semnalări de incidente de la observatorii din teritoriu. Dintre acestea, 34 de incidente au fost verificate și confirmate.

Șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, a menționat că în cazul a 121 de secții de votare nu au fost respectate solemnitățile de deschidere, precum afișarea drapelului și/sau intonarea Imnului de Stat.

Au fost înregistrate încălcări cu privire la misiunea de asigurare a ordinii la secțiile de vot. Astfel, în șapte cazuri au fost depistate prezența materialelor de publicitate, a panourilor electorale. 

De asemenea, în patru cazuri s-a depistat prezența neautorizată a persoanelor la secțiile de vot sau în preajma lor. Este vorba despre sectorul Râșcani și Buiucani din Capitală, Atena (Grecia), Bologna (Italia).

Totodată, au fost depistate două cazuri de încălcare a secretului votului într-o secție de votare din Bălți și Peresecina.

O altă încălcare ține de votarea nejustificată în grup. Un asemenea caz a fost înregistrat la Cocieri. Acolo, doi soți au intrat în cabina de vot împreună.

În sectorul Râșcani și localitatea Congaz au fost înregistrate încălcări privind restricționarea accesului pentru observatori, iar alte cinci cazuri țin de organizarea procesului de vot. Mai exact, urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător.

„Un alt tip de încălcare - două cazuri de păstrare a buletinelor de vot care nu sunt repartizate membrilor. Totodată, opt cazuri de întrerupere a procesului de filmare. 

Un caz de încetare sau întrerupere a votării. Într-o secție din sectorul Centru, Chișinău, s-a deconectat lumina. Într-o secție din sectorul Râșcani, numărul buletinelor nu coincidea cu numărul alegătorilor din listele de bază”, a comunicat Panfil.

Amintim că astăzi, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Totodată, cetățenii sunt chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării