Guvernul Sandu a fost demis. Moțiunea de cenzură, votată de PDM și PSRM
Guvernul Sandu a fost demis cu votul a 63 de deputați. Moțiunea de cenzură a fost votată de PSRM și PDM, iar Partidul Șor s-a abținut de la votare.
Maia Sandu urmează să meargă la Președinte pentru a depune demisia în termen de 3 zile.
După demisia oficială, Igor Dodon urmează să convoace noi consultări cu fracțiunile parlamentare.
Dacă timp de 3 luni calendaristice nu este votat un Guvern nou, se vor convoca alegeri anticipate.
Amintim că socialiștii au înaintat săptămâna trecută o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Aceștia acuză Guvernul că a încălcat Constituția atunci când și-a asumat răspunderea pentru proiectul privind mecanismul de desemnare a candidaților la funcția de procuror general, transmite Știri.md.
Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă este nevoie de votul majorităţii deputaţilor aleşi, adică cel puțin 51 de voturi.
În cadrul unui briefing, Maia Sandu a venit cu o propunere către socialiști de a-și retrage moțiunea de cenzură, iar premierul în schimb își asumă public angajamentul că după ce acest lucru se întâmplă va cere avizul Comisiei de la Veneția privind legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea.
Socialiștii au respins propunerea, insistând pe retragerea asumării răspunderii.
Guvernul sau prim-ministrul poate fi destituit printr-un mecanism numit moțiune de cenzură, cunoscut și ca vot de neîncredere, o procedură ce își are originea din politica britanică.
De la proclamarea independenței R. Moldova și pe parcursul celor 20 de Guverne, istoria politică a statului nostru a cunoscut trei Executive ce au căzut prin moțiune de cenzură. Mai exact, vorbim despre Guvernul Sturza, cel de-al doilea Guvern Filat și Guvernul Streleț.