main logo
1204

După Maia Sandu, și Sergiu Litvinenco i-a luat apărarea Domnicăi Manole

După președintele Maia Sandu, și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, i-a luat apărarea Domnicăi Manole în cazul în care Autoritatea Națională de Integritate a constatat existența unui conflict de interese.

După Maia Sandu, și Sergiu Litvinenco i-a luat apărarea Domnicăi ManoleColaj: știri.md

Într-o postare pe o rețea de socializare, Sergiu Litvinenco menționează că ceea ce a făcut ANI în ajunul Revelionului nu este altceva decât o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale, transmite Știri.md.

"Referitor la așa-numitul act de constatare al ANI vizând „conflictul de interese” al Președintei Curții Constituționale, emis pe 31 decembrie, m-am expus de mai multe ori încă atunci când această inepție a fost inițiată. Am formulat și o sesizare la Curte, iar urmare acesteia Curtea Constituțională a emis o hotărâre – nr. 18 din 9 iulie 2021, care este definitivă, nesusceptibilă de a fi atacată, cu considerente foarte clare nu doar pentru juriști, ci și pentru oricine poate citi în limba română.

Reiau aici punctul meu de vedere. Ca și peste tot în lume, hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi cenzurate. A permite unui organ administrativ să verifice dacă în procesul activității jurisdicționale s-a admis sau nu conflict de interese echivalează cu instituirea unui control din exterior al activităţii jurisdicţionale. Lucru pe care Constituţia îl interzice. Or, ceea ce a făcut ANI în ajunul Revelionului nu este altceva decât o neglijare vădită sau nerecunoaștere a jurisprudenței Curții Constituționale care, sub aspectul forței juridice, este asimilată Constituției. De fapt, ne aflăm în prezența unei arogări de atribuții contrar Constituției, pe care însăși Constituția le interzice.

Modul în care s-a acționat depășește, după mine, abuzul la care s-a recurs, atunci când PSRM și ȘOR au decis să revoce, contrar prevederilor constituționale, mandatul unui judecător constituțional. Atunci, însăși Curtea a apreciat că acea hotărâre „atentează la însăşi esenţa Constituţiei Republicii Moldova”.

Spre deosebire de acel caz, care a bulversat opinia publică națională și internațională, în acest caz, deși există o hotărâre a Curții Constituționale, s-a mers mai departe. Cu siguranță că așa ceva este fără precedent.

De ce a acționat în acest fel, cu câteva ore înainte de Revelion, o instituție a cărei conducere a fost pusă de Plahotniuc, care are zero confiscări de averi a hoților mari din această țară și care îi scoate curați ca lacrima pe pușcăriabili, care nu-și pot justifica averile? Este o întrebare la care atât statul, dar mai ales societatea va trebui să afle un răspuns într-un viitor apropiat", a comentat Litvinenco.

Amintim că Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către preşedintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

Potrivit ANI, Manole a examinat şi s-a pronunţat pe marginea a două sesizări depuse la Curte care se refereau la statutul ei în cadrul Înaltei Curţi.

Mai exact, ANI a examinat dacă preşedintele CC a avut dreptul să participe la luarea deciziilor prin care au fost declarate neconstituţionale hotărârile Parlamentului privind retragerea mandatului Domnicăi Manole şi numirea lui Boris Lupaşco în locul acesteia.

Autoritatea Naţională de Integritate menţionează că Manole a participat în completul judecătoresc, deşi era direct vizată. Potrivit ANI, judecătoarea trebuia să se abţină şi să declare Autorităţii conflictul de interese.

ANI precizează că președintele Înaltei Curți a avut dreptul să-şi expună punctul de vedere, însă nu au fost prezentate actele necesare şi s-a cerut retragerea demersului inspectorului de integritate.

Anterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea din Legea cu privire la CC, care presupune ridicarea imunităţii judecătorilor în caz de stabilire a conflictului de interese. Am încercat să obţinem un comentariu din partea Curţii Constituţionale însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Citește și: Ce spune Maia Sandu despre constatarea ANI privind Domnica Manole

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării