main logo
972

Dodon: Indezirabilitatea lui Plahotniuc este un pas în lupta cu corupția

Președintele Igor Dodon a mulțumit partenerilor Republicii Moldova pentru decizia de a impune sancțiuni fostului lider al Partidului Democrat care a fugit din țară, oligarhul Vlad Plahotniuc.

Dodon: Indezirabilitatea lui Plahotniuc este un pas în lupta cu corupțiaColaj: știri.md

Această declarație a fost făcută către agenția de presă rusă TASS, comentând o declarație scrisă, emisă luni de secretarul de stat american, Michael Pompeo, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Sancțiunile împotriva oligarhului care a fugit din țară sunt un semnal bun și așteptat de la partenerii noștri occidentali, pentru care le suntem recunoscători. 

Am apelat în mod repetat la aceștia, inclusiv direct în Statele Unite, cu o astfel de solicitare. Cu toate acestea, pentru a obține rezultatul a fost necesară munca, uneori lipsită de claritate, în special a agențiilor de aplicare a legii, care au furnizat argumentele necesare pentru acest subiect ”, a spus Dodon.

Igor Dodon a amintit că această problemă a fost discutată în detaliu după ședința Consiliului de Securitate de la sfârșitul anului trecut.

Președintele țării a subliniat că această decizie va fi un stimulent suplimentar pentru consolidarea luptei împotriva corupției și a moștenirii regimului oligarhic pe care actuala conducere a țării a început-o.

„Aceasta nu este o sarcină ușoară, dar fără soluționarea sa, țara noastră nu are viitor și suntem obligați să o rezolvăm”, a explicat Dodon.

De asemenea, președintele a remarcat contribuția Rusiei, unde oligarhul fugit a fost condamnat în absență pentru o serie de acuzații și a fost pus pe lista internațională a căutărilor. 

„Plahotniuc nu este primul care captează întregul stat și joacă jocuri geopolitice. Aceeași soartă le revine și altor politicieni care încearcă să profite de contradicțiile celor puternici. Exemplul său este pentru alții de învățătură", a subliniat Igor Dodon.

Știri.md amintește că Mike Pompeo a anunțat astăzi, 13 ianuarie, pe contul său oficial de Twitter că SUA l-a plasat pe Vladimir Plahotniuc și întreaga sa familie în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul său.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a mulțumit Guvernului SUA pentru această acțiune.

"SUA au impus sancțiuni personale împotriva lui Plahotniuc și a familiei sale. Mulțumim Guvernului SUA că a dat curs solicitării noastre de a-l pedepsi, făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre", a scris Maia Sandu.

De asemenea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ion Sturza a scris: "Uite aici a venit sfârșitul lui Plahotniuc ...".

Alexei Tulbure a declarat într-un interviu că „Această anulare a vizei de intrare în Statele Unite pentru Vladimir Plahotniuc pentru subminarea instituțiilor democratice în Republica Moldova arată foarte clar că partenerul nostru strategic vine în apărarea democrației.”

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării