main logo
2556

Directorul SIS: Există tentative de a compromite referendumul

Serviciul Informații și Securitate a intrat în posesia unor date care indică un nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă. Declarația îi aparține directorului SIS, Alexandru Musteața, în cadrul unei conferințe de presă.

Directorul SIS: Există tentative de a compromite referendumulAlexandru Musteața/Foto: Trm.md

Potrivit lui Musteața, scopul acestor acțiuni este de a compromite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, de a deturna procesele democratice și de a menține Republica Moldova sub sfera sa (a Federației Ruse) de influență, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Directorul SIS menționează că prima etapă a început în anul 2023, când s-a încercat compromiterea alegerilor locale, iar acum se încearcă următoarele două etape, cu intenția de a se amesteca în procesele electorale din acest an.

Musteața susține că SIS are informații precum că se încearcă tentative de a compromite referendumul pentru integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la Uniunea Europeană.

„Următoarea etapă, a treia, planificată pentru 2025, are drept scop controlul asupra Parlamentului Republica Moldova, prin accederea partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”, a precizat Alexandru Musteața.

Totodată, acesta susține că detaliile indică asupra unei strategii pentru 2024-2025, care va include trei elemente principale conectate între ele, precum susținerea actorilor politici aflați sub controlul Federației Ruse, care odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor ostile ale unui stat străin.

Știri.md amintește că, în luna decembrie 2023, într-un mesaj video, Maia Sandu și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat de președinte și a solicitat Parlamentului să organizeze un referendum în toamna lui 2024 privind aderarea la Uniunea Europeană.

Alegerile prezidențiale din acest an ar urma să aibă loc în luna octombrie.

Video: Youtube/Teleradio Moldova

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării