1 255
1
Brînzan, replică pentru Candu: Încetați să vă faceți de rușine
1 255
1

În urma unui mesaj adresat de către Andrian Candu către Vadim Brânzan, ministrul a venit cu comentarii suplimentare la subiectul finanțării și întreținerii Arenei Chișinău.

Ministrul Economiei Vadim Brînzan i-a recomandat democratului să nu mai comenteze subiectul și să nu se mai facă de rușine, transmite Știri.md.

Brînzan le-a sugerat democraților „care au participat activ la aducerea în comă a economiei moldovenești, prin furt și corupție, să înceteze să se ascundă după “viitorul copiilor”, „federațiilor de sport” și altor lucruri demne. Ani de zile ați spălat bani și apărat interesele unor oameni care au transformat Moldova în propriul business”.

Cu toate acestea, ministrul Economiei făcut anumite precizări în ceea ce ține de Arena Chișinău.

„În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate s-a luat decizia de a transfera gestiunea proiectului Arena Chișinău de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Am rămas surprins să descopăr că din documentație există doar contractul cu compania de construcții, fără procese verbale sau careva documente aferente.

Pentru a construi Arena Chișinău, fosta guvernare a creat un PPP care a fost câștigat prin concurs de către o companie turcească. În contractul PPP se menționează că va fi construită o arenă sportivă pe un teritoriu de 10 hectare. Dintr-un motiv necunoscut, fosta guvernare ia 69 de hectare și le schimbă destinația din teren agricol în teren de construcție. După aceasta, se iau 10 mln EUR și se transferă companiei de construcții pentru lucrări, după care, statul se obligă ca timp de 11 ani să plătească anual câte 3 mln EUR companiei de construcție.

Proiecte cu menire social-culturală trebuie dezvoltate în Republica Moldova, dar ele trebuie dezvoltate corect, transparent și fără interese electorale și de îmbogățire a unor oameni care stau în umbră, pentru că dacă se întâmplă așa, fiecare cetățean va trebui să plătească din buzunarul lui.

Haideți să ne întrebăm, ce este gajat companiei de construcție în cazul în care statul nu achită cele 3 milioane de EUR anual? Au fost gajate Arena Chișinău și cele 59 de hectare de pământ, care pot pot fi cesionate altor agenți economici fără implicarea statului.

Facem un simplu calcul: Pentru a avea un profit de 3 mln de EUR anual care să fie achitat companiei de construcții, e nevoie de un venit minim de 9 mln EUR anual. 9mln EUR anul este egal cu aproximativ 180 mln lei, împărțim această sumă la 12 luni = 15 mln lei venit lunar; dacă împărțim la 30 zile = 500.000 lei venit zilnic și dacă presupunem că prețul mediu a unui bilet este de 100 de lei trebuie să vindem 5000 bilete pe zi. Dumneavoastră cunoașteți locuri de agrement din Moldova sau din regiune care vând 5000 de bilete pe zi? Eu nu.

M-am întâlnit cu vicepreședintele companiei de construcții, companie care dezvoltă proiecte în foarte multe țări și are un renume internațional. Fără ca să cunoască specificul acestui proiect a analizat împreună cu mine contractul după care îmi spune puțin șocat; “Dumneavoastră înțelegeți că acest proiect este unul de menire social-culturală și el nu va putea niciodată să genereze 3 mln de EUR profit anual?”

După această discuție, noi încercăm să renegociem contractul cu compania de construcție și să întoarcem cele 59 de hectare în gestiunea statului. De asemenea, avem discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a restructura tranzacția. Iar dosarul cu informație va fi expediat pe masa Procurorului General Interimar, Domnul Dumitru Robu.

Vă întrebați cine se face vinovat de aceste lucruri? Haideți să analizăm cine și-a pus semnătura pe aceste documente:

1) Fosta Ministră a Educației și Culturii - doamna Monica Babuc
2) Șeful SRL-ului Arena Chișinău - Radu Lupan, membru PD și fost consilier în cadrul cabinetului domnului Candu. Cu dumnealui este o istorie mai interesantă, am rugat colegii să-l contacteze pentru a avea o întrevedere. La întâlnire a venit Radu Lupan, un tânăr de 28 de ani care este Șeful SRL-ului Arena Chișinău, după ce i-am prezentat tot ce v-am povestit dumneavoastră, l-am întrebat cum a putut semna un asemenea contract, la care el a răspuns: “Nu am citit contractul până acum. Eram acasă, m-au sunat de la partid și mi-au spus să vin să-l semnez. Eu am încredere în partid””, a declarat Vadim Brînzan pe o rețea de socializare.

Știri.md reamintește că deputatul Andrian Candu i-a adesat un mesaj ministrului Economiei în care îi recomandă să nu-și „defileze spiritul antreprenorial”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter