main logo
2869

Angajatul Ambasadei Ruse, care l-ar fi recrutat pe Ion Creangă, declarat persona non grata

Angajatul Ambasadei Rusiei care l-ar fi recrutat pe șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, care, pe 31 iulie, a fost reținut de oamenii legii, în cadrul unei cauze penale inițiate pentru complot împotriva țării și trădare de patrie în favoarea Rusiei a fost declarat persona non grata în R. Moldova.

Un angajat al Ambasadei Ruse, declarat persona non grata în R. MoldovaFoto: Știri.md/Arhivă

Anunțul a fost făcut de ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, după ce a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe. Diplomatul rus a menționat că autoritățile de la Chișinău ar dori „demontarea relațiilor bilaterale” moldo-ruse, transmite Știri.md.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, decizia, privind declararea drept persoană indezirabilă  a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse, a fost luată în urma activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul R. Moldova de către diplomatul rus a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic.

Astfel, angajatul Ambasadei Federației Ruse urmează să părăsească R. Moldova în următoarele zile.

Menționăm că șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, dar și un angajat al Poliției de Frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Potrivit procurorilor PCCOCS, cei doi ar fi livrat informații unui angajat din cadrul unei ambasade străine acreditate de la Chișinău. Acesta este al doilea caz de spionaj în Republica Moldova, în ultimele două luni.

În acest sens, președintele Maia Sandu a declarat că instituțiile responsabile trebuie să acționeze pentru a preveni fenomenul trădării de patrie, iar dacă astfel de cazuri au loc, ele trebuie penalizate dur pentru a-i descuraja pe alții să acționeze contrar intereselor Republicii Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării