main logo
3553

Ambasada Rusiei a comentat cazul funcționarilor reținuți pentru spionaj

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a venit cu o reacție la recentele acuzații de spionaj apărute în presa moldovenească, precum că un angajat de-al său l-ar fi recrutat pe șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, dar și un polițist de frontieră.

Ambasada Rusiei a comentat cazul funcționarilor reținuți pentru spionajFoto: moldpres.md/Ambasada Rusiei

Într-o declarație oficială, misiunea diplomatică a subliniat că aceste acuzații sunt o continuare a „tensiunilor anti-ruse alimentate artificial” și amintesc de o campanie similară din iulie 2023, care a dus la o reducere semnificativă a personalului diplomatic rus în țara noastră, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Mai mult, oficialii ruși au spus că aceste „insinuări” sunt probabil legate de „procesele electorale din Republica Moldova și de încercările unor forțe de a folosi tema spionajului în lupta electorală”.

„Am luat cunoștință cu aceste publicații. Considerăm că astfel de insinuări sunt o manifestare a tensiunilor anti-ruse alimentate artificial în Republica Moldova”, a declarat Ambasada Rusă.

Menționăm că șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, dar și un angajat al Poliției de Frontieră au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Potrivit procurorilor PCCOCS, cei doi ar fi livrat informații unui angajat din cadrul unei ambasade străine acreditate de la Chișinău. Acesta este al doilea caz de spionaj în Republica Moldova, în ultimele două luni.

În acest sens, președinta Maia Sandu a declarat că instituțiile responsabile trebuie să acționeze pentru a preveni fenomenul trădării de patrie, iar dacă astfel de cazuri au loc, ele trebuie penalizate dur pentru a-i descuraja pe alții să acționeze contrar intereselor Republicii Moldova.

Amintim că la sfârșitul lunii mai, Procuratura Republicii Moldova l-a acuzat pe Igor Gorgan, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, de spionaj în favoarea Rusiei. 

Potrivit The Insider, Gorgan transmitea cu regularitate informații despre situația politică internă din Moldova serviciilor secrete militare ruse. El a raportat date privind vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării la Chișinău pentru a cumpăra echipament militar și obuze pentru forțele armate ale acestei țări.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării