main logo
1865

Cine este bărbatul acuzat că a vrut să-l asasineze pe Donald Trump

Suspectul reținut de poliția americană în posibila tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump este un bărbat din Florida, în vârstă de 58 de ani, care se pare că a călătorit în Ucraina după invazia Rusiei și a devenit un susținător al trimiterii de arme și chiar de soldați americani pentru a ajuta Kievul, relatează publicația The Telegraph.

Cine este bărbatul acuzat că a vrut să-l asasineze pe Donald TrumpFoto: digi24.ro

Oficialii au declarat presei americane că bărbatul reținut este Ryan Wesley Routh, a cărui biografie pe X, fostul Twitter, spune: „Mă simt norocos că m-am născut în America, cu libertate și oportunități și sper să nu irosesc un lucru atât de valoros; să fac mai mult și să iau mai puțin”, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Pe baza profilului său din social media, se pare că în urmă cu doi ani a călătorit în Ucraina în urma invaziei Rusiei și i-a îndemnat pe americani să i se alăture acolo. 

De asemenea, el a îndemnat Congresul să trimită bani și arme. 

„Sunt aici la Kiev și vreau să folosesc Parcul Independenței pentru a crea un oraș de corturi al tuturor străinilor de aici pentru a obține sprijinul a mii de alți civili străini care să vină și să sprijine Ucraina”, a scris el pe Twitter în aprilie 2022. 

„Uitați de zona de interdicție aeriană - cereți Congresului să pună toți militarii americani în concediu plătit pentru a putea lupta. Cereți Congresului să pună toți militarii americani în concediu plătit pentru a putea lupta ca civili în Ucraina. Spuneți Congresului cât veți plăti pentru toate armele - drone, rachete, avioane - totul. Dați-le un cec în alb, astfel încât să nu existe nicio responsabilitate din partea SUA”, i s-a adresat el lui Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe X.

Arestat de mai multe ori 

Se presupune că Routh era înarmat cu un AK-47, avea o vestă de protecție din plăci ceramice și avea asupra sa două rucsacuri în timpul presupusei tentative de asasinat de duminică. Oficialii au declarat că Routh le-a aruncat și a fugit cu o mașină, un Nissan. 

Un martor a reușit să fotografieze numărul de înmatriculare al vehiculului, iar Routh a fost ulterior arestat la aproape 80 de kilometri de Trump International Golf Club. 

Pe pagina sa de LinkedIn, Routh afișează steagul ucrainean și spune că a deținut Camp Box Honolulu în Hawaii, care construiește „structuri economice simple pentru a ajuta la rezolvarea problemei celei mai mari rate a persoanelor fără adăpost din Statele Unite”. 

„Caut constant oportunități de colaborare care să producă cel mai mare impact public pentru îmbunătățirea societății noastre”, scrie el. 

„M-aș bucura enorm de invitația de a mă alătura oricărei cauze monumentale demne de a aduce schimbări reale în lumea noastră”. 

Se pare că Routh a urmat cursurile Universității de Stat Agricole și Tehnice din Carolina de Nord din Greensboro, dar s-a mutat în Hawaii undeva în jurul anului 2018. 

Presa americană a relatat că acesta figurează cu opt arestări pentru infracțiuni minore, iar mașina pe care ar fi folosit-o duminică era înregistrată pe numele unui membru al familiei, care ar locui în sudul Floridei. 

Potrivit ziarului Greensboro's News and Record, în 2002, Routh a fost condamnat pentru „deținerea unei arme de distrugere în masă”, conform înregistrărilor online ale Departamentului de Corecţie pentru Adulți din Carolina de Nord. Routh a fost tras pe dreapta în timpul unui control în trafic, a pus mâna pe o armă de foc și, ulterior, a plecat cu mașina la o firmă de acoperișuri, unde s-ar fi baricadat. El a fost acuzat de port de armă ascunsă și de posesie de armă de distrugere în masă, considerată a fi o mitralieră automată.

Le-a scris lui Joe Biden și Kamala Harris 

Pe pagina sa de LinkedIn, Routh a scris: „Sunt cu siguranță liber să mă mut în orice loc îndepărtat de pe planetă care ar putea avea cel mai mare impact pozitiv, sau chiar după colț, creând ceva unic și magic”. 

Se pare că nu a mai folosit X de un an, când a scris despre eforturile din Haiti de combatere a violenței bandelor. 

„Am mii de soldați afgani care doresc să servească pentru poliția națională din Haiti pe salarii mici”, a spus el. „1000 de oameni cu pașapoarte, gata să zboare”. 

Fila „replies” de pe fluxul X al lui Routh arată că acesta a trimis recent mesaje către Kamala Harris și Joe Biden, îndemnându-i să viziteze persoanele rănite în timpul tentativei anterioare de asasinat asupra lui Trump. 

Referindu-se la mitingul organizat de Trump în iulie în Butler, Pennsylvania, unde fostul președinte a scăpat cu viață, iar un participant la miting a fost ucis, el a notat: „Tu și Biden ar trebui să vizitați răniții din spital de la mitingul lui Trump și să participați la funeraliile pompierului ucis”. 

El a adăugat: „Trump nu va face niciodată nimic pentru ei... să arate lumii ce înseamnă compasiunea și umanitatea.” 

Într-o altă postare, din mai 2022, el a scris: „Uciderea oriunde este extrem de tragică.” 

CNN a transmis că ofițerii de poliție încearcă nu numai să stabilească motivul tentativei de omor, ci și modul în care Routh ar fi sperat să îl exploateze. 

Se pare că aceștia se uită la timpul pe care l-ar fi petrecut în Ucraina, precum și la faptul că avea asupra sa o cameră GoPro, ceea ce sugerează că intenționa să filmeze sau să transmită orice acțiune.

Amintim că Poliția federală americană FBI a anunțat duminică după-amiază că anchetează o presupusă „tentativă de asasinat” vizându-l pe fostul președinte Donald Trump, după focuri de armă în vecinătatea sa în ce timp acesta juca golf la reședința lui din Florida, notează AFP.

Președintele american Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au reacționat duminică pe rețelele sociale la acest incident. Cei doi au condamnat violența în Statele Unite.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării