main logo
473

Boris Johnson: Oamenii nu au votat pentru a părăsi UE din cauza Rusiei

Britanicii nu au votat în favoarea Brexitului, la 23 iunie 2016, din cauza vreunei manipulări ruseşti, a declarat miercuri premierul Boris Johnson.

Boris Johnson: Oamenii nu au votat pentru a părăsi UE din cauza Rusiei

Declarația vine la o zi după publicarea unui raport în care se denunţă puţinele investigaţii ale Guvernului, solicitate în mai multe rânduri, relatează Reuters, transmite Știri.md cu referire la g4media.ro.

”Poporul acestei ţări nu a votat pentru a părăsi UE din cauza presiunilor ruse sau a unui amestec rus. El a votat pentru că voia să reia controlul”, a declarat Boris Johnson în parlament, reiterând sloganul susţinătorilor Brexitului.

”Regatul Unit este prima ţară dn lume care dă dovadă de vigienţă în privinţa amestecului rus”, a apreciat el.

Context

Comisia pe probleme de intelligence și securitate din Camera Comunelor a dat, marți publicității, mult așteptatul raport referitor la interferența Rusiei în referendumul din 2016, în urma căruia Marea Britania a decis să iasă din UE, scrie Politico.eu.

Concluziile sunt devastatoare pentru guvernul britanic, dar unele elemente rămân necunoscute din cauză că numeroase părți ale raportului sunt editate.

Raportul a fost redactat acum mai bine de un an, însă publicarea lui a fost întârziată după ce Downing Street a refuzat să fie făcut public înainte de alegerile din decembrie.

Apoi a fost nevoie de luni de zile până când comisia a fost din nou funcțională, după ce Boris Johnson a câștigat majoritatea.

Partea cea mai importantă din raport arată că ministerele și agențiile de informații din Marea Britanie au expus țara riscului interferenței rusești în timpul referendumului din 2016.

În Raport se arată că, în ciuda probelor referitoare la interferența Rusiei în procesele electorale din alte părți, inclusiv Statele Unite și Franța, precum și a suspiciunilor că Rusia s-a implicat și în referendumul din 2014 privind independența Scoției, guvernul ”a realizat tardiv nivelul amenințării pe care Rusia l-ar putea reprezenta în regiune”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării