main logo
14603

Gazprom: Livrarea gazului va fi oprită. Moldova nu a plătit datoria

Partea moldovenească nu a efectuat la timp plata pentru aprovizionare cu gaze naturale care expiră luni, 22 noiembrie, și de aceea fluxul de gaz rusesc către Republica Moldova se poate opri în 2 zile.

Gazprom: Livrarea gazului va fi oprită. Moldova nu a plătit datoriaFoto: ria.ru

Despre aceasta a anunțat reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, transmite Știri.md.

„Următorul termen de plată la datoria curentă este astăzi, 22 noiembrie. În acest sens, astăzi, Gazprom, conform contractului, a notificat partea moldovenească, că în 48 de ore, livrările de gaze către Moldova vor fi oprite. Compania este foarte dezamăgită de neîndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate de Moldova”, a spus Kuprianov.

Totodată, reprezentantul Gazprom susține că a oferit Moldovei un contract în condiții avantajoase.

„După cum știți, Gazprom poartă de mult timp negocieri cu Republica Moldova pe tema furnizării de gaze, încheind un contract relevant pe această temă. Partea moldovenească a insistat pe prețuri mai preferențiale pentru sine.

Având în vedere situația dificilă, foarte dificilă din situația economică și financiară a Republicii Moldova, ghidată de dorința de a păstra capacitatea Moldovei de a-și achita datoriile față de Gazprom, precum și de poziția președintelui Rusiei, față de care Republica Moldova a cerut în repetate rânduri asistență, Gazprom a decis să semneze contractul practic în condițiile părții moldovenești, dar cu un punct esențial și important: Moldova efectuează la timp sută la sută din plățile curente pentru gaze”, a subliniat Kuprianov pentru presa rusă.

Știri.md reamintește că, pe 29 octombrie, la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. 

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării