main logo
2462

Moldovagaz explică revenirea achiziționării de gaze de la Gazprom

„Moldovagaz” a venit cu precizări privind achizițiile de gaze naturale în luna martie curent.

Moldovagaz explică revenirea achiziționării de gaze de la GazpromFoto: Colaj Știri.md

Compania menționează că, în luna martie curent, SAP „Gazprom” a asigurat livrarea către SA „Moldovagaz” a gazelor naturale în volum total de 176,7 milioane m³ sau 5,7 milioane m³ pe zi, insuficiente pentru ambele maluri ale Nistrului, transmite Știri.md.

Prin urmare, volumele livrate integral au fost redirecționate către SRL „Tiraspoltransgaz” pentru consumatorii din partea stângă a Nistrului, inclusiv întreprinderea „Moldavscaia GRES”, care produce energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului.

SA „Moldovagaz”, în insuficiența gazelor naturale livrate aferente contractului în derulare cu SAP „Gazprom”, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 589 din 10 august 2022, a asigurat în martie curent aprovizionarea consumatorilor săi cu cantități de gaze naturale necesare în baza contractului cu SA „Energocom”.

În legătură cu încălzirea temperaturii aerului de afară și, totodată, reducerea cererii SA „Energocom” de procurare a energiei electrice de la „Moldavscaia GRES” în a doua jumătate a lunii curente, consumul de gaze naturale pe partea stângă a Nistrului s-a diminuat considerabil. Drept consecință, gazele naturale contractate au început să se acumuleze pe contul de echilibrare operațională (OBA) la punctele de interconectare ale sistemelor de transport gaze ale Ucrainei și Republicii Moldova, în pofida prevederilor Acordului de Interconectare semnat de operatori, care prevede că conturile OBA trebuie să tindă spre zero.

Totodată, conform condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, abaterile de la volumele stabilite pot fi maximum în limita de „minus” 5%, iar calculele demonstrează că volumul prelevărilor efective era sub „minus” 6,8%.

SA „Moldovagaz” susține că, în vederea neadmiterii încălcării condițiilor contractuale cu SAP „Gazprom”, a preluat gazele naturale neprelevate de SRL „Tiraspoltransgaz” în decursul a patru zile a câte 500 de mii m³/zi.

Pe data de 21 martie 2023, în cadrul ședinței comune între SA „Moldovagaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” s-a constatat revenirea din 22 martie 2023 la consumul integral al gazelor naturale livrat de SAP „Gazprom” zilnic de către partea stângă a Nistrului și s-a punctat asupra oportunității solicitării în termeni prevăzuți a revizuirii volumelor contractate.

SA „Moldovagaz” afirmă că „va asigura și în continuare respectarea procedurilor de livrare a gazelor naturale consumatorilor săi, prevăzute de cadrul legal și contractele în derulare”.

Nu în ultimul rând, compania a reiterat că contractul de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” este valabil până la 30 septembrie 2026.

Citește și:

Moldova a reluat importul de gaze din Rusia, de la Gazprom

Parlicov: Moldovagaz și-a asumat decizia de a procura gaz de la ruși

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării