main logo
424

Washington Post: Imaginile de satelit arată că țările cu regimuri autoritare își umflă PIB-ul

Analiza imaginilor de satelit din ultimul sfert de secol arată că țări precum China, Rusia și alte state cu regimuri autoritare și-au umflat cifrele oficiale ale PIB-ului, scrie The Washington Post.

Washington Post: Țările cu regimuri autoritare își umflă PIB-ulWashington Post: Țările cu regimuri autoritare își umflă PIB-ul

Studiul lui Luis R. Martinez de la Universitatea din Chicago s-a bazat pe ipoteza că imaginile de satelit trebuie să sesizeze diferența în nivelul de iluminare pe timp de noapte, notează Pagina de Rusia.

Cercetătorul a descoperit că regimurile autoritare sunt în mod special predispuse în a umfla artificial cifrele economice în anii de dinainte de alegeri și că diferența de PIB între țările autoritare și non-autoritare nu se explică prin deosebiri structurale.

„Întrebarea-cheie, la care am încercat să răspund în lucrare, este dacă statul de drept și separarea puterilor în democrație limitează dorința guvernelor de a manipula informațiile, sau, mai exact, dorința lor de a înfrumuseța starea economiei – a spus Martinez. – Eu încerc să răspund la această întrebare, compararea PIB-ului (publicat în mod oficial, predispus la manipulare) și iluminatul nocturn (care este fixat de sateliți din spațiu, și care este mult mai greu de manipulat), ca un indicator al activitatii economice”.

Publicația mentțonează și studiul economiștilor de la Universitatea Brown și al Biroului Național de Cercetări Economice, publicat în 2012. Acesta a arătat că schimbările în nivelul iluminării pe timp de noapte urmăresc strict schimbările în activitatea economică.

Martinez a sortat țările după evaluarea Freedom House, care le clasifică pe o scară de la ”libere” la ”non-libere” pe baza unor categorii, cum ar fi protecția drepturilor civile și a libertăților civile. Apoi a studiat modul în care schimbările în iluminatul pe timp de noapte se corelează cu PIB-ul.

„Am ajuns la concluzia că o creștere de 10 la sută în nivelul de iluminare pe timp de noapte este corelată cu o creștere a PIB-ului de 2,4% în țările cele mai democratice și cu o creștere a 2,9-3,4% – în cele autoritare“, – a declarat Martinez.

El a verificat dacă discrepanța ar putea fi explicată de structura generală a economiei, dar a constatat că nu. „Cu toate acestea, el afirma că diferitele caracteristici politice ale țărilor pot explica unele diferențe”, scrie The Washington Post.

„Creșterea suspecta excesivă a PIB-ului, comparativ cu creșterea iluminatului pe timp de noapte,  tipica regimurilor autoritare, este mai redusă ca urmare a prezenței unor instituții independente: politice (de exemplu, organe legislative alese), economice (de exemplu, banca centrală are autoritate în domeniul politicii monetare) și instituții judiciare (de exemplu, în cazul în care există o instanță constituțională)”, spune Martinez.

Țările care în trecut au fost guvernate de guverne comuniste au arătat o tendință de a raporta în ajunul alegerilor creșterea PIB-ului, la fel ca și regimurile autoritare moderne, conchide cercetătorul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării