main logo
591

Un manuscris rar, scris de Napoleon în limba engleză, vândut la licitaţie cu 325.000 de euro

"It is two o'clock after midnight, I have enow sleep..." /Este ora două după miezul nopţii, am dormit destul.../ - un scurt text scris în limba engleză de împăratul Napoleon Bonaparte, pe vremea când era în exil pe Insula Sfânta Elena, scos la licitaţie de casa Osenat, a fost achiziţionat duminică pentru suma de 325.000 de euro de Muzeul scrisorilor şi manuscriselor din Paris.

 Scrisă de mâna lui Napoleon, această scrisoare de o pagină este datată 9 martie 1816 şi îi este adresată Contelui de Las Cases, tovarăşul său de exil şi viitor redactor al memoriilor împăratului decăzut, relatează AFP.


Conform casei de vânzări Osenat, care organizează în fiecare an la Fontainebleau, în apropiere de Paris, licitaţii consacrate Imperiului Napoleonian, această scrisoare a lui Napoleon este "una din singurele trei cunoscute în lume". Estimată iniţial la 60.000-80.000 de euro, ea a fost adjudecată într-un final cu suma de 325.000 de euro de Muzeul scrisorilor şi manuscriselor la capătul unei licitaţii foarte disputate. 

În lucrarea sa "Memorial de Sainte-Helene", Las Cases relatează cum, în luna martie a lui 1816, Napoleon îi scria scrisori în engleză, în special pentru a-şi exersa abilitatea în limba celor care îl ţineau captiv, pe care se hotărâse să o înveţe cu câteva săptămâni mai devreme.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării