main logo
536

Un experiment din fizică arată că nu există viaţă pe Titan

Cercetătorii au arătat că dinamica moleculară care a dus la apariţia vieţii pe Terra nu poate apărea în condiţiile de pe Titan, satelitul planetei Jupiter.

Un experiment din fizică arată că nu există viaţă pe Titan

În sistemul nostru solar au fost descoperiţi o multitudine de sateliţi, dintre aceştia, al doilea ca mărime, Titan, este considerat de către oamenii de ştiinţă ca fiind un potenţial loc al apariţiei vieţii biologice, transmite Știri.md cu referire la descopera.ro.

Un experiement a demonstrat că viaţa biologică, în modul în care a apărut pe Terra, nu poate să evolueze pe acest satelit, notează Live Science.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că Titan este acoperit de o atmosferă densă şi, în plus, pe suprafaţa sa se află materie în stare lichidă. 

După cum au stabilit observaţiile, lacurile de pe suprafaţa acestui satelit nu sunt formate din apă, ci din hidrocarburi. 

La prima vedere, hidrcarburile nu ar putea reprezenta mediul de apariţie a unor forme de viaţă, dar cercetătorii nu exclud posibilitatea ca viaţa biologică să apară din molecule asemănătoare celor de pe Terra.

Experimentele au demonstrat că lipidele, acizi graşi, pot să se aranjeze în mod spontan în structuri care seamănă cu membrana unei celule; unii ceretători argumentând chiar că acest fenomen ar putea reprezenta fundamentul apariţiei vieţii biologice. 

În cazul lacurilor de pe Titan, oamenii de ştiinţă sunt de părere că o serie de molecule pe bază de azot. 

O serie de studii mai vechi susţin că moleculele pe bază de azot se pot aranja în mod spontan în structuri care să imite membranele celulare chiar şi în condiţiile extreme de pe Titan: temperaturi care coboară până la -185 grade Celsius, o atmosferă fără oxigen şi o lipsă totală a apei lichide. Un studiu recent, în care cercetătorii au reluat aceste experimente, aduce dovezi că studiile anterioare sunt eronate.

Acest nou studiu foloseşte o serie de simulări mult mai complexe, care folosesc principiile mecanicii cuantice, cercetătorii punând accentul pe viabilitate termodinamică. 

Această caracteristică a unui sistem este folosită pentru a descrie tendinţa componentelor acestuia de a se aranja într-o structură cât mai simplă, cu un nivel cât mai scăzut de energie. 

Oamenii de ştiinţă susţin că au demonstrat că moleculele de azot nu sunt un model termodinamic viabil în condiţiile de pe Titan.

Cercetătorii din spatele acestui studiu explică faptul că munca lor ar putea fi folosită de către NASA pentru a decide ce instrumente ar trebui să fie folosite de către misiunea Dragonfly. 

De asemenea, ei explică faptul că experiementul lor a demonstrat că anumite molecule nu ar putea să se afle la baza vieţii biologice de pe Titan, dar că rezultatele obţinute nu pot exclude posibilitatea ca viaţa să fi evoluat pornind de la alte molecule şi structuri chimice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării