main logo
1204

Un asteroid va trece pe lângă Pământ și va putea fi văzut azi, 29 aprilie

Cel mai mare asteroid care va trece anul acesta pe lângă Pământ se numește 1998 OR-2 și are o dimensiune între 1,1 și 2,5 mile.

Un asteroid va trece pe lângă Terra și va putea fi văzut azi, 29 aprilie

Acesta a fost observat pentru prima oară în anul 1998 și este îndeajuns de mare și de strălucitor încât să poată fi observat și cu aparatură de observare de nivel amator, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

În plus, evenimentul va fi transmis online.

„The Virtual Telescope Project” (VTP) va transmite livestream trecerea asteroidului pe lângă Pământ, a notat Newsweek.

„Asteroidul are un diametru de circa 1,8 – 4,1 kilometri, așa că va fi îndeajuns de mare și de luminos încât să fie observat cu telescoape mici”, a spus astronomul Gianluca Masi.

„VTP vă va prezenta evenimentul în direct, grație tehnologiei sale avansate, prin intermediul internetului. 

În acest fel, vă veți putea alătura călătoriei asteroidului din confortul oferit de casa dumneavoastră. Sesiunea noastră va acoperi momentele finale ale trecerii asteroidului”, a mai spus Masi. 

Nu sunt șanse să atingă Pământul în următorii 200 de ani Asteroidul va trece pe lângă pământ cu o viteză de 19.500 de mile pe oră. Asteroidul se va apropia cel mai mult de Pământ când va ajunge la 3,9 milioane de mile, cam de 16 ori distanța ca de la Pământ la Lună. 

Deși poate părea departe, în termeni astronomici e o distanță mică.

Este important de menționat că traiectoria acestui asteroid care a fost descoperită în 1998 și a fost analizată de atunci arată că sunt șanse zero să se lovească de Pământ. cel puțin pentru următorii 200 de ani, șansele calculate pentru o eventuală coliziune sunt nule.

Este considerat un asteroid cu „potențial de risc” fiindcă astronomii spun că schimbări foarte mici pe traiectoria acestuia ar putea provoca coliziunea cu Pământul.

Abia în 2079 se va mai apropia de Pământ Tehnic, toți asteroizii care se apropie la mai puțin de 4,6 milioane de mile de Terra și care au o dimensiune rezonabilă, putând provoca daune serioase în zona de contact, sunt din categoria celor „cu potențial crescut de risc”.

1998 OR-2 este unul dintre cei mai mari asteroizi, de fapt este chiar cel mai mare asteroid care se va apropia de Pământ anul acesta.

Asteroidul 1998 OR-2 se va mai apropia așa de tare de Pământ abia în 2079. 

În 2079, asteroidul se va apropia de Pământ de 3,5 ori mai mult decât anul acesta și e important să-i analizăm traiectoria”, a spus Flaviane Venditti, un specialist de la Observatorul Arecibo, ddin Puerto Rico.

Evenimentul poate fi urmărit aici:

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării