main logo
1021

Trucul care te va ajuta să memorezi orice text mult mai repede

Cercetătorii susțin că un nou font te poate ajuta să reții mai bine informațiile pe care le citești, dar nu este ceva magic.

Trucul care te va ajuta să memorezi orice text mult mai repede

Psihologi și cercetători de la Universitatea RMIT din Melbourne au creat un font numit Sans Forgetica, care a fost inventat pentru a stimula reținerea informației. Acesta se bazează pe o teorie numită „dificultate dorită”, care sugerează că oamenii își amintesc mai bine lucrurile când creierul lor trebuie să depășească obstacole minore în timp ce procesează informații, relatează Știri.md cu referire la playtech.ro.

Sans Forgetica este înclinat în spate, cu decalaje intermitente în fiecare literă, care servesc ca un „puzzle simplu” pentru cititor. „Ar trebui să fie dificil de citit, însă nu foarte dificil. Datorită acestui efort în plus, este mai probabil ca memoria să fie declanșată” a declarat  Stephen Banham, care a ajutat la crearea fontului.

Înclinarea spre stânga a fontului este ciudată și străină pentru majoritatea cititorilor, deoarece aces tip este folosit doar de cartografii care vor să indice prezența râurilor. Spațiile literelor determină creierul să facă o pauză pentru a identifica formele.

Echipa a testat eficacitatea Sans Forgetica împreună cu alte fonturi complicate pe 400 de studenți. Astfel, au constatat că fontul a depășit suficiente principii de design, fără să devină prea ilizibil și a ajutat la stimularea memoriei.

În unele privințe, Sans Forgetica este o continuare a muncii lui Daniel Oppenheimer, profesor de psihologie de la Carnegie Mellon care a prezentat o idee similară despre „dificultatea dorită” numită „disfluență”, în timp ce lucra la Universitatea Princeton în 2011.

Termenii sunt diferiți, dar principiul este același: gimnastica mentală minoră ajută cititorii să-și amintească lucrurile mai bine. Cercetătorii au mai precizat că Sans Forgetica este primul font creat pentru a ajuta la reținerea informațiilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării