main logo
851

Teoria lui Einstein a rezistat celui mai dificil test de verificare

Teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein a rezistat celui mai dificil test de verificare efectuat până în prezent, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, citat de DPA şi Reuters.

Teoria lui Einstein a rezistat celui mai dificil test de verificareFoto simbol

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), a anunţat că cercetarea lor este cel mai cuprinzător test al relativităţii generale în apropierea găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

“Einstein are dreptate, cel puţin până acum”, a declarat specialista Andrea Ghez, profesor universitar de fizică şi astronomie la UCLA şi co-realizatoare a cercetării.

Ghez a precizat, însă, că teoria lui Einstein, propusă de acesta în 1915, “prezintă cu certitudine o vulnerabilitate” deoarece nu poate explica în întregime gravitaţia în interiorul unei găuri negre.

“La un moment dat, va trebui să mergem mai departe de teoria lui Einstein către o teorie a gravitaţiei mai cuprinzătoare, care explică ce este o gaură neagră″, a precizat Ghez într-un comunicat emis de universitate.

Echipa de astronomi condusă de Ghez a efectuat un studiu detaliat al unei stele care orbitează gaura neagră, cercetare pe care specialista a descris-o drept “astrofizică extremă”.

Echipa a notat că teoria lui Einstein descrie cu acurateţe comportamentul luminii care se luptă să scape gravitaţiei din jurul structurii masive.

Analiza a implicat detectarea unui efect cunoscut sub numele de ″redshift″⁣ gravitaţional al luminii emise de stea când se afla la cel mai apropiat punct de gaura neagră.

Efectul ″redshift″⁣ se manifestă când lumina se întinde spre lungimi de undă mai mari în urma acţiunii câmpului gravitaţional din jurul găurii negre, ceea ce provoacă deplasarea liniilor spectrului spre roşu.

″Rezultatele sunt în concordanţă cu relativitatea generală şi favorizează în mod substanţial teoria asupra gravitaţiei newtoniene, care nu poate fi luată în considerare în cazul (efectului) ‘redshift’ observat″⁣, au indicat cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au studiat o stea numită S0-2, cu o masă de circa zece ori mai mare decât cea a Soarelui, care se deplasează pe orbită eliptică ce are o durată de 16 ani în jurul unei găuri negre supermasive, numită Sagittarius A, aflată în centrul Căii Lactee, la circa 26.000 de ani-lumină de Pământ.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării