main logo
25369

Simboluri masonice pe mai multe instituţii de stat. Cine sunt masonii din Moldova şi ce fac atunci când se adună

Societăţi secrete internaţionale, cu ritualuri oculte, activează şi la noi în ţară. Vorbim despre masonerie. Şi se pare că masonii sunt în Moldova de secole. Asta pentru că semnele lor le întâlnim şi pe unele clădiri din Capitală.

Cine sunt masonii din Moldova şi ce fac atunci când se adunăCine sunt masonii din Moldova şi ce fac atunci când se adună

 Una dintre clădirile cu astfel de semne se află pe strada 31 august.

"Primul este compasul, după aceea este acel echer în unghi drept. A aparţinut preşedintelui breslei zidarilor, constructorilor din Chişinău. Mason în limba engleză înseamnă meşter", a explicat Tamara Nesterov, cercetător ştiinţific, Institutul Patrimoniu Cultural.

Simboluri masonice mai întâlnim şi pe clădirea Procuraturii de pe strada Armenească, dar şi pe edificiul Primăriei. 

"Steaua templierilor, steaua cu opt colţuri, care este amplasată pe clădirea Primăriei", a precizat Ruslan Şevcenco, doctor în istorie.

În subsolul unei clădiri de pe strada Bogdan Petriceicu Haşdeu, în secolul XIX, se întruneau membrii Lojei masonice Ovidiu 25. Mai târziu masonii au fost interzişi. Ei şi-au continuat, totuşi, activitatea. Au devenitmişcarea decembristă. Se întâlneau în aceeaşi casă. 

Anatol Vidraşcu este om de afaceri. În 1997 a fost unul dintre cei trei fondatori ai primei loji masonice din Republica Moldova, care se numea "Alianţa" şi care a fost creată cu suportul masonilor din Italia. Marele maestru al lojei era un fost poliţist, Anatolie Coman. 

"Atunci când se întruneau, era numai ritualul propriu zis şi după aceea, se lua masa şi în cadrul acestei mese erau anumite discuţii care nu mai erau legate deja de problemele lojei masonice", a relatat Anatol Vidraşcu. 

În 1999 Loja "Alianţa" devine Marea Lojă a Moldovei, iar în 2005, Marele maestru a fost ales Iurie Sedleţchi, rectorul Universităţii de studii Europene. 

În 2008, câţiva membri îşi anunţă public separarea şi crearea unei noi organizaţii - Marea Lojă Naţională a Moldovei, în frunte cu omul de afaceri Victor Madan. 

"Sunt jurişti, sunt medici. Sunt foarte mulţi jurişti. Sunt persoane care lucrează la stat, directori, vicedirectori, sunt şefi de anumite structuri", a spus Iurie Ambros, marele secrerat al Marei Loji Naţionale a Moldovei.

De când au apărut lojile masonice în Moldova, niciun politician nu a recunoscut vreodată că este mason.

"Nu, nu, nu am fost şi nici nu sunt, doar le-am făcut cunoştinţă la elveţienii care erau masoni cu cei din R. Moldova", a menţionat Veaceslav Untilă. 

"Eu nu am acceptat niciodată, mie mi-au propus nu o singură dată", a spus Gheorghe Avornic, decanul Facultăţii de Drept a USM, avocat. 

"Admit că există masoni în toate partidele care sunt în Parlament şi în afara Parlamentului", a afirmat Viorel Cibotaru, expert în conflictologie teologică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării