296
0
Savanții au descoperit un microb care protejează împotriva malariei
296
0

Testul a fost realizat pe ţânţari, cunoscuţi purtători ai virusului. O echipă formată din oameni de ştiinţă din Kenya şi Regatul Unit afirmă că descoperirea are un potenţial uriaş.

Malaria se transmite prin muşcătura ţânţarilor infectaţi, iar protejarea lor poate determina un risc în minus pentru om, transmite Știri.md cu refeirre la Mediafax.

O echipă de cercetători din Regatul Unit şi Kenya au descoperit un microb denumit Microsporidia MB, care poate contracara malaria.

Descoperirea a fost făcută în timp ce studiau ţânţarii de pe malul lacului Victoria din Kenya.

Acest microb trăieşte în intestinele şi organele genitale ale insectelor. În stare naturală a fost găsit în aproximativ 5% dintre ţânţari.

Experimentele de laborator au demonstrat că Microsporidia izolează parazitul malariei, astfel că microbul a oferit protecţie ţânţarilor. 

Microsporidia este înrudită cu ciupercile, dar are un profil parazitar. Odată ajunsă în corpul gazdei aceasta întăreşte sistemul imunitar.

Prezenţa microbului în insectă o face capabilă să combată infecţia.

Se pare că bacteria este rezistentă pe parcursul întregii vieţi a insectei, şi se poate transmite în perioada de reproducere. 

Aceasta nu ucide gazda purtătoare şi implicit nu poate avea un impact negativ asupra ecosistemelor.

Ca malaria să devină inofensivă, cel puţin 40% din populaţia de ţânţari trebuie să fie infectată cu Microsporidia.

Cercetătorii studiază acum dacă pot elibera suficient de mulţi ţânţari în natură sau pot utiliza sporii bacteriei pentru a suprima boala.

Peste 400.000 de persoane sunt ucise anual de malarie, majoritatea copii sub cinci ani, relatează BBC News.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter